REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant vasarai nekilnojamojo turto (NT) rinka dar labiau suaktyvėja. Didmiesčius papildo nauja studentų karta, o dėl to tenka matyti ir išaugusias kainas. Ekspertų teiraujamės ar norintiems įsigyti bei išsinuomoti būstą reiktų suskubti, ar verta palaukti sezono pabaigos.

Artėjant vasarai nekilnojamojo turto (NT) rinka dar labiau suaktyvėja. Didmiesčius papildo nauja studentų karta, o dėl to tenka matyti ir išaugusias kainas. Ekspertų teiraujamės ar norintiems įsigyti bei išsinuomoti būstą reiktų suskubti, ar verta palaukti sezono pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ober–Haus“ būsto departamento vadovas Audrius Šapoka pasakoja, kad sezono metu, dėl rinkos apykaitos kainos šokteli. Ypač tai jaučiama rudenį, kuomet nuomos kainos padidėja iki 10 proc., lyginant su kitais metų sezonais. Tačiau pardavimų kainoms, nauja gyventojų banga didmiestyje, didelės įtakos nepadaro.

REKLAMA

„Pardavimų kainos iš principo nesikeičia, keičiasi sandorių skaičius. Metų pradžioje sandorių iki kovo mėnesio vyksta mažiau. Tačiau geriausias laikas išsinuomoti būstą, kol nepadidėjo paklausa. Tai būtų iki birželio, nes nuo birželio bei liepos ir ypatingai rugpjūčio, nuomos rinka tampa dar aktyvesnė ir susirasti sau tinkamą objektą tampa vis sudėtingiau“, – mano A. Šapoka.

Vis dėlto, pašnekovas pabrėžia, kad pirmiausia svarbu atsižvelgti ar yra poreikis keisti gyvenamąją vietą. Jei taip, tuomet paieškas pradėti verta jau dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Ar pasiektos nuomos kainų lubos?

Nors dauguma NT ekspertų laikosi nuomonės, kad kol kas mažesnių kainų galime nesitikėti nei nuomos rinkoje, nei pardavimų, „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius pastebi, kad dėl didėjančių nuomos kainų gali sumažėti paklausa, tad tai pristabdytų augančias kainas.

„Mano tokia nuomonė, kad tiek įsigijimo, tiek nuomos rinka nėra tokia, dėl kurios būtų prasmės skubėti. Nuomos rinkoje nuomos kainos yra ne vienerius metus augančios ir pakankamai aukštos. Į tai žiūrint, tam tikros ribos jau turėtų būti pasiektos. Konkurencija didės, nes nuomos rinka nuolat pasipildo naujais žaidėjais, kadangi populiaru pirkti butą ir jį nuomoti“, – sako A. Antanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažįsta, kad rizikinga yra dabar nesinuomoti, nes kainos tikrai nemažės, o vis dėlto yra galimybių, kad vasarą jos gali ir kilti.

„Bus nuomotojų, kurie norės dar gauti daugiau pinigų už nuomą, bet greičiausiai jiems bus sunku išnuomoti ir nelabai pavyks už didesnes kainas. Šiai dienai galbūt ir derėtis sunkiau, vėliau gali būti lengviau. Greičiausiai nuomos rinkoje kainos stabilizuosis“, – prognozuoja A. Antanavičius.

A. Šapoka būtų linkęs su tuo nesutikti.

„Aš manau, kad kainų lubos dar nepasiektos, nes šiuo metu nėra sezonas, o jei nuomos sandorių kiekis ir pasiūla išliks tokia, kokia yra, tai per ateinančius puse metų matyt, kad nežymiai tos kainos ir augs. Dėl sezono įtakos turėtų augti į vasaros antrą pusę, rudenį. Ypatingai nedidelio ploto 1–2 kambarių kainos“, – savo prognozes pateikia A. Šapoka.

REKLAMA

„Ober–Haus“ duomenimis, per pirmąjį 2016 metų ketvirtį butų nuomos kainos šalies didmiesčiuose iš esmės nepakito. Nuomos kainos per metus šalies didmiesčiuose vidutiniškai ūgtelėjo nuo 2 proc. iki 6 proc.

Dauguma pasiūlymų pervertinti

Pirkimui prognozuojamas nuosaikus kainų kilimas. Ypač tai matysis kaip ir nuomoje, 1–2 kambarių pasiūloje, tiek senoje, tiek naujoje statyboje.

Butų pardavimų kainų pokyčiaiInfographic

REKLAMA

„Kainų kritimui prielaidų nėra, nėra ir ženklų kad kainos bus mažesnės po metų. Kas liečia pardavėjų lūkesčius, yra vienas esminis momentas. Jei pardavėjai pakelia kainas, o pirkėjai nuperka NT už tą pakeltą kainą, suveikia sveika rinkos ekonomika. Dėl to šiuo metu rinka aktyvi ir yra balansas. Kita vertus, reikia pastebėti, kad antrinėje rinkoje, 8o proc. visų skelbiamų objektų yra daugiau ar mažiau pervertinti. Už siūlomas kainas sandoriai tiesiog neįvyksta“, – sako A. Šapoka.

NT ekspertas A. Antanavičius pataria palaukti palankesnio momento pirkimui, kuomet nebus visų toks didelis noras, kaip dabar. Išskyrus tai, jei būsto būtinai reikia šiandien. Tuomet laukti prasmės nėra, nes pasiskaičiavus, kiek išleisi nuomai per tą laiką, gali būti, kad tik prarasi pinigus ar permokėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Senos statybos rinkoje pardavėjai turi aukštesnius kainų lūkesčius. Matome, kad pardavėjai nusiteikę siūlyti didesnes kainas ir sunkiau eina į derybas. Nebūna taip rinkoje, kad visą laiką būtų viena tendencija. Metai ar pusantrų praeina ir kažkas keičiasi. Istoriškai turėjome nuo 2010 keletą tokių karštesnių momentų, kada paklausa stipriai augo, o po to įvyko sukrėtimai: Graikijos bankroto rizika, Ukrainos ir Rusijos konfliktas – pirkimas apstojo, prasideda normalesnės derybos, ir būna galima už protingesnę kainą nusipirkti būstą“, – svarsto A. Antanavičius.

REKLAMA

Jis taip pat pamini, kad naujos statybos butų kainos nors ir nesumažėjusios, tačiau investavimas į tokį NT dar brangesnis, nes šiuo metu darbininkų yra sumažėję, o jų darbų kainos gerokai šoktelėjusios ir didesnės nei prieš metus.

NT ekspertas A. Šapoka prideda, kad jau nuo 2010 metų labiausiai pasyvus rinkos segmentas – 4 kambarių butai senos statybos blokiniuose namuose.

Pasirinkimai studentams: pirkti ar nuomoti?

A. Šapoka atvykstantiems pataria peržiūrėti savo galimybes ir poreikius. Jei finansinės galimybės racionaliai leidžia įsigyti būstą, tuomet kodėl ne. Jei lėšų trūksta, patariama geriau nuomotis ir kaupti pradinį kapitalą.

REKLAMA

A. Antanavičiaus nuomone atvykstantiems pradžioje geriau būstą nuomotis.

„Ypač tiems, kurie atvyksta iš kitų miestų. Patartina susipažinti su miestu, jo problematika, nes tikrai ne visi rajonai yra vienodai geri. Per laiką žmonės dažniausiai pamato, kur jiems maloniau ir patogiau gyventi, kur susisiekimas geresnis. Kol nepažįsti miesto dažniausiai žiūrima tik į kainą, ir ta kaina kitą kartą gali suklaidinti. Po to išlenda didesnės problemos ir nebėra kur dingti. Tenka su jomis susitaikyti“, – įvertina ekspertas.

„Ober–Haus“ duomenimis, bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių ūgtelėjo 3,2 proc., kovo mėnesį 0,3 proc. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų