REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos didmiesčiams baigiant šildymo sezoną, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) vadovas sako, kad išaugus šildymui naudojamai biokuro daliai, gyventojai šiemet mokėjo mažiau.

Lietuvos didmiesčiams baigiant šildymo sezoną, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) vadovas sako, kad išaugus šildymui naudojamai biokuro daliai, gyventojai šiemet mokėjo mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šitas šildymo sezonas, palyginti su praėjusiu, buvo labai panašus pagal lauko oro temperatūrą - labai šaltas sausis įtakojo, kad vidutinė 6 mėnesių lauko temperatūra buvo 0,4 proc. mažesnė nei 2014-2015 metų šildymo sezono. Tas įtakojo, kad suvartojimas buto truputį didesnis, bet šilumos kilovatvalandės kaina šio šildymo sezono yra mažesnė dėl to, kad padidėjo biokuro kiekis šilumos gamybai. Praeitą šildymo sezoną biokuro dalis buvo 50 proc., o šį šildymo sezoną - jau 62 procentai“, - BNS sakė LŠTA vadovas Vytautas Stasiūnas.

REKLAMA

Pasak jo, šilumos gamybai naudojamo biokuro kaina per metus beveik nepakito ir buvo apie 130 eurų už toną naftos ekvivalento (tne), o gamtinių dujų kaina sumažėjo nuo 520 eurų už tne iki 514 eurų už tne.

„Biokuro dalies padidinimas labai įtakojo šildymo kilovatvalandės kainą. Praeitą šildymo sezoną vidutinė kaina buvo 6,86 cento su PVM, o šio šildymo sezona vidutinė kaina Lietuvoje buvo 6,12 cento su PVM. Tas kainos sumažėjimas įtakojo, kad šį šildymo sezoną standartinis neapšiltintas butas, kur gyvena didžioji visuomenės dalis, mokėjo 67 eurus per mėnesį, o praeitą šildymo sezoną - 74 eurus. Skaičiuojame, kad praeitą sezoną per 6 mėnesius už šildymą iš viso buvo sumokėta 444 eurai, o šį šildymo sezoną - vidutiniškai 402 eurai“, - vardino V.Stasiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, numatyta, kad iki 2020 metų šilumos gamybai naudojamo biokuro dalis turės pasiekti 85 proc., o tai leis dar labiau sumažinti šildymo kainas.

Šią savaitę Vilniuje ir Kaune baigiamas šildymo sezonas. Pastaraisiais metais jis paprastai būdavo baigiamas balandžio pabaigoje.

Šildymo sezoną rekomenduojama baigti, kai tris paras laikosi daugiau kaip 10 laipsnių temperatūra.

Biokuro biržos „Baltpool“ apyvarta kovą buvo 3 kartus didesnė nei nei pernai kovą ir dukart didesnė nei šių metų vasarį - jos apimtys siekė 6,5 mln. eurų. Tokį jos augimą lėmė geros biokuro kainos bei jo pirkimas pusmečiui į priekį.

„Biokuro biržos specialistai išaugusią paklausą aiškina palankiomis biokuro kainomis ir tuo, jog kovas buvo paskutinis mėnuo, kuomet buvo galima sudaryti pusmečio trukmės sandorius ne šildymo sezonui. Tuo pasinaudojo šilumos gamintojai, linkę vienu sandoriu užsitikrinti tiekimą visam pusmečiui, o ne tikėtis išlošti pasinaudojant trumpalaikiais kainų svyravimais“, - pranešė „Baltpool“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų