REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Mirties bausmė (nuotr. Fotolia.com)

„Amnesty International“ organizacija pranešė, kad 2015 metais pasaulyje įvykdyta daugiausiai egzekucijų per pastaruosius 25-erius metus, rašo CNN.

6

„Amnesty International“ organizacija pranešė, kad 2015 metais pasaulyje įvykdyta daugiausiai egzekucijų per pastaruosius 25-erius metus, rašo CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, pasak organizacijos, tikrai gąsdinanti tendencija. 2015 metais oficialiais duomenimis egzekucijos įvykdytos 1634 asmenims. Tai 50 procentų daugiau nei 2014 metais.

REKLAMA

Žmogaus teises ginančios organizacijos raporte pabrėžiama, kad toks egzekucijų skaičiaus išaugimas labiausiai susijęs su bausmėmis Irane, Pakistane ir Saudo Arabijoje. Egzekucijos šiose trijose valstybėse sudaro maždaug 90 procentų visame pasaulyje įvykdomų egzekucijų.

Šalių istorijos

„Sunku suvokti, kaip tokios valstybės kaip Iranas, Pakistanas ir Saudo Arabija kiekvienais metais vis dar įvykdo tokį didelį egzekucijų skaičių. Tiesiog baisu, kokį neigiamą poveikį vyriausybių bandymai kovoti su besikeičiančiomis grėsmėmis saugumui turi žmogaus teisių apsaugai “, - sako „Amnesty International“ mirties bausmių klausimo ekspertė Chiara Sangiorgio.

REKLAMA
REKLAMA

Iranas 2014 metais įvykdė daugiau nei 200 egzekucijų, o 2015-aisiais – net 977. Daugiausiai taip buvo baudžiama už „nusikaltimus, susijusius su narkotikais“. Nevyriausybinė organizacija tvirtina, kad mažiausiai 4 asmenys iš nubaustųjų nusikaltimo metu nebuvo sulaukę 18 metų, tad tokia paskirta bausmė yra „siaubingas tarptautinės teisės pažeidimas“.

Pakistanas, atsakydamas į 2014 metų gruodį Talibano surengtas mokinių žudynes Pešavaro mieste, grąžino septynerius metus netaikytą mirties bausmę. Ji dabar gali būti taikoma už su terorizmu susijusius nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pakistanas neslepia fakto, kad mirties bausmės grąžinimas siejamas su žudynėmis Pešavare“, - aiškina C. Sangiorgio.

2015 metų kovą šalies vyriausybė patvirtino, kad egzekucijos gali būti taikomos visais atvejais, kai nusikaltimo metu yra atimama žmogaus gyvybė. Pakistanas 2015 metais iš viso įvykdė 326 oficialias egzekucijas.

Saudo Arabija jau ilgai susiduria su griežta tarptautinės bendruomenės kritika dėl skiriamų bausmių ir jų vykdymo būdų. 2015 metų rugsėjo mėnesį grupė Jungtinių Tautų ekspertų kreipėsi į Saudo Arabijos monarchą, karalių Salmaną bin Abdulazizą, kad šis dar kartą persvarstytų sprendimą mirties bausme nubausti Ali al-Nimrą, garsaus musulmonų šiitų dvasininko Sheikho Nimr al-Nimro sūnėną. Arešto metu Ali buvo 17 metų amžiaus – jis kaltinamas organizavimu protestų, panašių į Arabų pavasarį. Jam paskirta bausmė – nukryžiavimas ir galvos nukirtimas. Jo dėdei Sheikhui Nimr al-Nimrui mirties bausmė įvykdyta 2016 metų sausio menesį.

REKLAMA

Tačiau daugiausiai klausimų kelia Kinijoje vykdomos egzekucijos. Čia jų būna įvykdyta daugiausiai visame pasaulyje.

„Remiantis stebėjimo duomenimis manoma, kad Kinijoje per metus įvykdoma tūkstančiai egzekucijų“, - C. Sangiorgio sakė CNN.

Tyrėjams labai sunku nustatyti tikrosius egzekucijų mastus, kadangi Kinija tokią informaciją laiko ypatingai slapta. Vis tik „Amnesty International“ analitikai turi vilties, kad dėl vykdomų reformų skaičiusjų egzekucijų skaičius sumažės.

Ir didelių pasiekimų metai

Pasak organizacijos atstovų, yra ženklų, jog kai kuriuose valstybėse mirties bausmių populiarumas ima mažėti. Štai Jungtinėse Valstijose pernai metais įvykdytos tik 28 egzekucijos – tai mažiausias skaičius per metus nuo 1991-ųjų. Taip pat net 74 procentais egzekucijų sumažėjo ir Nigerijoje.

Fidžis, Madagaskaras, Kongo Respublika ir Surinamas 2015 metais atsisakė mirties bausmės. Tai reiškia, kad pirmą kartą istorijoje dauguma valstybių pasaulyje nebetaiko mirties bausmės kaip atpildo už nusikaltimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų