REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Popiežius Pranciškus penktadienį paskelbs savo mintis, kokio požiūrio Bažnyčia turėtų laikytis meilės, sekso ir santuokos klausimais, o būsimas dokumentas jau vadinamas vienu svarbiausių jo pontifikato momentų.

REKLAMA
REKLAMA

 

Ar tie pamokymai bus labiau palankūs homoseksualams; ar bus pademonstruotas didesnis atlaidumas poroms, kurios išsiskyrė arba gyvena nesusituokusios? Ar pontifikas pasirodys kaip konservatyvių pažiūrų veikėjas, suprantantis, kad turi atsitraukti nuo pozicijų, dėl kurių Bažnyčia susipriešino su daugelių tikinčiųjų, kurių požiūris į gyvenimą XXI amžiuje smarkiai pasikeitęs nuo tradicinio požiūrio?

REKLAMA

Daugelis atsakymų į šiuos klausimus, galintys tapti svarbia 79 metų argentiniečio popiežiaus palikimo dalimi, turėtų būti pateikti dokumente apie šeimą, kuris bus paskelbtas penktadienio vidurdienį Vatikano (1 val. Lietuvos) laiku.

Popiežiaus posinodinis Apaštališkasis paraginimas apie meilę šeimoje „Amoris laetitia“ („Meilės džiaugsmas“) – tai 200 puslapių laiškas 1,2 pasaulio katalikų, išdėstantis atnaujintus Bažnyčios mokymo ir sielovados praktikos pagrindus daugelyje temų, įskaitant šeimos gyvenimo reikalus.

REKLAMA
REKLAMA

Katalikų radikalų viltys, kad įvyks reikšmingų pokyčių oficialioje doktrinoje, buvo išsklaidytos per 2014 ir 2015 metais įvykusius Vyskupų Sinodus. Tų debatų, per kuriuos buvo nagrinėjami šeimos klausimai, išvados turėtų tapti Pranciškaus laiško pagrindu.

Vis dėlto šis dokumentas taip pat neišvengiamai atspindės dabartinio pontifiko nuolatinius mėginimus padaryti Bažnyčia gailestingesne, mažiau linkusia pasmerkti institucija – ypač tiems tikintiesiems, kurie atsiduria „neįprastose“ situacijose.

Įtakingas vokietis kardinolas Walteris Kasperas prognozavo, kad šis paraginimas Bažnyčiai žymės „atverstą naują puslapį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Amoris Laetitia

„Kas aš toks, kad teisčiau?“ – Pranciškus sakė savo pontifikato pradžioje, kai buvo paklaustas, kaip Bažnyčia turėtų traktuoti tikinčius gėjus, kurie, kaip dabar mano kai kurie katalikų teologai, negali patys pasirinkti savo seksualinės orientacijos.

Tas komentaras ir kai kurios radikalios formuluotės, įtrauktos į pirmojo vyskupų sinodo išvadų ankstyvąjį juodraštį, progresyviesiems katalikams suteikė vilčių, kad Bažnyčia iš esmės pakeis savo poziciją dėl itin ginčijamų klausimų – pavyzdžiui, ar išsiskyrusiems ir naujas civilines santuokas sudariusiems tikintiesiems turi būti leidžiama priimti Šv. Komunijos sakramentą.

REKLAMA

Tačiau konservatyviųjų jėgų, vadovaujamų besivystančio pasaulio vyskupų, nepritarimas reikšmingiems pokyčiams Bažnyčios požiūryje, kaip turėtų atrodyti ideali šeima, tas viltis labai sumažino.

Pranciškų gerai pažįstantys šaltiniai sako, kad popiežius yra pragmatiškas ir kad jis visiškai nepageidauja susipriešinimo Bažnyčioje dėl „reikalų žemiau juostos“, kurie, pontifiko nuomone, buvo pernelyg sureikšminti Bažnyčios gyvenime.

Paraginimą „Amoris Laetitia“ Vatikane paskelbs Vienos arkivyskupas kardinolas Christophas Schoenbornas, laikomas moderniųjų idėjų šalininku ir pats esantis išsiskyrusių tėvų sūnus.

Vyskupijose visame pasaulyje šį dokumentą paskelbs vietos vyskupai, kuriems iš anksto buvo išsiųstos rekomendacijos, kaip aiškinti naujuosius pokyčius tikintiesiems.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų