REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nyderlanduose trečiadienį vyks euroskeptiškų judėjimų inicijuotas referendumas dėl svarbios Europos bendradarbiavimo su Ukraina sutarties, kuris laikomas visuomenės nuomonės apie Europos Sąjungos ryšius barometru.

Nyderlanduose trečiadienį vyks euroskeptiškų judėjimų inicijuotas referendumas dėl svarbios Europos bendradarbiavimo su Ukraina sutarties, kuris laikomas visuomenės nuomonės apie Europos Sąjungos ryšius barometru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po vangios agitacinės kampanijos daug rinkėjų, kurių iš viso yra apie 12,5 mln., sako, jog vis dar nelabai supranta, dėl ko tiksliai balsuos trečiadienio plebiscite, kuris bus tik antrasis olandų referendumas nuo 2005 metų dėl klausimo, susijusio su ES.

REKLAMA

Be to, apžvalgininkai sako, kad referendumo rezultatai, kurie bus neprivalomojo pobūdžio, yra svarbesni Ukrainai, kur 2014-aisiais proeuropinės jėgos nuvertė Maskvos remtą šalies vadovybę ir ėmėsi aktyvių žingsnių užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais.

Praėjusią savaitę referendumo iniciatoriai pripažino, jog balsavimas dėl vadinamosios ES Asociacijos sutarties, kuri daugiausia skatina prekybą su Kijevu, iš esmės yra organizuojamas ne dėl Ukrainos, o kaip patogi platforma stumti platesnę euroskeptišką darbotvarkę ir pasiekti, kad piliečių balsas būtų geriau girdimas Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime referendumo, nes manome, kad kažkas turi skambinti pavojaus vardais dėl mūsų demokratijos“, – sakė Bartas Nijmanas iš judėjimo „GeenPeil“.

„GeenPeil“ yra vienas iš trijų judėjimų, inicijavusių šį plebiscitą pagal naują įstatymą, kuris suteikia teisę piliečiams retroaktyviai pareikšti savo nuomonę apie teisėkūros sprendimus.

Nyderlandai yra vienintelė ES narė, dar neratifikavusi to susitarimo su Ukraina, kurį jau palaimino Olandijos parlamento žemieji ir aukštieji rūmai.

„ES nori per daug, per greitai, ir dėl to atrodo, kad Briuselis neteko žmonių mandato“, – naujienų agentūrai AFP sakė B.Nijmanas, per referendumo kampaniją aktyviai raginęs rinkėjus balsuoti prieš susitarimą su Ukraina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Olandų dilema

B.Nijmano judėjimas ES ir Ukrainos susitarimą laiko tipišku per daug viską reguliuojančio biurokratiško Briuselio, kuris prieš priimdamas sprendimus nesikonsultuoja su Bendrijos piliečiais, pavyzdžiu.

Agitacinei kampanijai įgaunant pagreitį, Nyderlanduose su specialiais vizitais lankėsi kai kurie aukščiausi ukrainiečių pareigūnai, stengęsi užsitikrinti didesnį olandų visuomenės palaikymą šiam susitarimui, bet daug rinkėjų balsavimo išvakarėse vis dar jaučiasi sutrikę.

„Žinau, kad bus referendumas dėl susitarimo. Tačiau žinau tik tiek“, – sakė 49 metų olandė Ans.

REKLAMA

Vis dėlto šis referendumas yra tik patariamojo pobūdžio, ir Nyderlandų vyriausybė nekart sakė, jog palauks jo rezultatų ir tik tuomet spręs, kokių žingsnių imtis.

Tačiau jei trečiadienį rinkėjų aktyvumas viršys 30 proc., kurių reikia, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, ir jei plebiscitą laimės susitarimo su Kijevu priešininkų stovykla, ministras pirmininkas Markas Rutte ir Nyderlandai, šį pusmetį pirmininkaujantys Bendrijai, atsidurs itin nemalonioje padėtyje, sako analitikai.

Nors vyriausybė aktyviai nedalyvavo agitacinėje kampanijoje, ministrai, tarp jų liberalas M.Rutte ir vicepremjeras Lodewijkas Asscheris iš jaunesniosios koalicijos partnerės - Darbo partijos, ragino piliečius referendume balsuoti už susitarimą su Ukraina.

REKLAMA

„Esu visa širdimi „už“... nes iš tikrųjų manau, kad jis (susitarimas) naudingas ir Nyderlandams, ir Ukrainai“, – sakė L.Asscheris žurnalistams penktadienį.

Jis pažėrė kritikos visiems, kurie „išnaudoja“ šį referendumą kaip antieuropinę platformą.

„Noriu pasakyti labai aiškiai: kalbama apie Ukrainą, net jei esate nusiteikęs kritiškai ES atžvilgiu“, – sakė L.Asscheris, pridūręs, kad dabar „esama kitų būdų kurstyti euroskeptiškas nuotaikas“.

„Nexit“?

Nyderlandų tarptautinių santykių instituto „Clingendael“ vyresnysis tyrėjas Tony van der Togtas naujienų agentūrai AFP sakė, kad olandų euroskeptikai pasitelkė referendumą dėl ES ir Ukrainos susitarimo savo platesnei darbotvarkei stumti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jiems svarbiausia buvo „paskelbti prieš ES nukreiptą pareiškimą... pulti ES, ir jie netgi svarstys galimybę ateityje siekti „Nexit“, sakė T.van der Togtas, turėdamas galvoje galimą šalies pasitraukimą iš ES.

Birželio 23 dieną Didžioji Britanija referendume dėl vadinamojo „Brexit“ (Britanijos pasitraukimo) scenarijaus spręs, ar šalis turi toliau likti 28 valstybių bloko nare.

T.van der Togtas taip pat įspėjo, kad olandų referendumas gali tapti pavojingu precedentu kitoms Europos šalims.

„Esama grėsmės, kad kitose Europos valstybėse bus organizuojami visokie kitokie referendumai. Jei visur Europos Sąjungoje bus leidžiama tam vykti, daugiau nebebus galima priimti jokių sprendimų“, - sakė jis.

Tačiau 59 metų Henkas Loosas sakė, kad referendume balsuos prieš ES ir Ukrainos susitarimą.

„Gerai, kad organizuojamas referendumas. Gerai, nes žmonių balsas bus išgirstas“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų