REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beatodairiška Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programa bus viena iš pagrindinių temų ketvirtadienį Vašingtone prasidedančioje didelėje saugumo konferencijoje, organizuotoje JAV prezidento Baracko Obamos.

Beatodairiška Šiaurės Korėjos branduolinio ginklavimosi programa bus viena iš pagrindinių temų ketvirtadienį Vašingtone prasidedančioje didelėje saugumo konferencijoje, organizuotoje JAV prezidento Baracko Obamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama pradės šį viršūnių susitikimą nuo derybų su Japonijos premjeru Shinzo Abe ir Pietų Korėjos prezidente Park Geun-hye, o vėliau įvyks atskiras jo susitikimas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.

REKLAMA

Numatoma, kad per abu susitikimus daug dėmesio bus skiriama Šiaurės Korėjos keliamai grėsmei, kai ta šalis sausį detonavo branduolinį užtaisą, o dar po mėnesio paleido didelio nuotolio raketą.

Baltieji rūmai nori toliau spausti Šiaurės Korėjos režimą, didinami ekonominę ir diplomatinę kainą už Pchenjano atsisakymą paklusti tarptautiniams raginimams likviduoti savo branduolinį arsenalą.

„Tarptautinė bendruomenė privalo išlikti vieninga besitęsiančių Šiaurės Korėjos provokacijų akivaizdoje“, – B.Obama rašė straipsnyje, paskelbtame šio viršūnių susitikimo išvakarėse.

REKLAMA
REKLAMA

„Neseniai Pchenjanui paskelbtos papildomos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijos rodo, kad pažeidimai sukelia padarinių“, – pabrėžė jis.

B.Obama, Sh.Abe ir Park Geun-hye tikriausiai ragins uoliai įgyvendinti tas sankcijas ir aptars galimą JAV priešraketinės gynybos sistemų dislokavimą tame regione.

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja yra pradėjusios tartis dėl galimybės dislokuoti modernią priešraketinės gynybos sistemą THAAD.

„Manau, šie trys lyderiai aiškiai pademonstruos savo vienybę įsipareigojimais ir tvirtu ryžtu atgrasyti Šiaurės Korėjos agresiją bei nuo jos apginti“, – sakė pagrindinis B.Obamos patarėjas Azijos reikalams Danas Kritenbrinkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Obama vėliau susitiks su Xi Jinpingu. Tai bus vienintelės jo visavertės dvišalės derybos per viršūnių susitikimą Vašingtone, kuriame dalyvaus dešimtys pasaulio lyderių.

Pasak Baltųjų rūmų, B.Obama taip pat surengs „trumpą“ susitikimą su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

Kinija laikoma svarbia partnere taikant sankcijas Šiaurės Korėjai.

„Matėme, kaip Kinija daugeliu atžvilgių stiprina spaudimą“, – sakė B.Obamos užsienio politikos padėjėjas Benas Rhodesas, girdamas JT sprendimą priimti tas sankcijas.

Tačiau Vašingtonas įsitikinęs, kad Kinija galėtų veiksmingiau naudoti savo įtaką Pchenjanui – be kita ko, ragindamas stalinistinę kaimyninę šalį sušvelninti savo agresyvią retoriką.

REKLAMA

Prognozuojama, kad įtampa Korėjos pusiasalyje tik didės, artėjant gegužę vyksiančiam Komunistų partijos suvažiavimui Šiaurės Korėjoje.

Kinija taip pat būgštauja dėl THAAD dislokavimo labai arti jos teritorijos, baimindamasi, kad tai gali susilpninti šalies karinį potencialą ir padidinti JAV įtaką regione.

Tikėtina, kad B.Obama ir Xi Jinpingas taip pat aptars nesutarimus dėl teritorijų Pietų Kinijos jūroje.

Vašingtonas baiminasi, kad Kinijos užimtos ginčijamos salos ir atolai gali būti naudojami kariniams tikslams.

JAV pareigūnų nuomone, reguliarūs susitikimai ir kitoks bendravimas tarp B.Obamos ir Xi Jinpingo yra gyvybiškai svarbus, siekiant sumažinti nesutarimus.

„Būtent taip yra sprendžiamos problemos ir priimami sprendimai“, – sakė D.Kritenbrinkas.

B.Obama ir Xi Jinpingas taip pat turėtų susitikti per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Kinijoje, kuris vyks rugsėjį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų