REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laisvo asmenų judėjimo teise besinaudojantys mūsų valstybės piliečiai ir kiti šalies gyventojai „Regitroje“ įgydami vairuotojo pažymėjimą ar jį keisdami turi daugiau galimybių nei vien gyvenamosios vietos deklaravimas įrodyti savo nuolatinio gyvenimo Lietuvoje faktą.

Laisvo asmenų judėjimo teise besinaudojantys mūsų valstybės piliečiai ir kiti šalies gyventojai „Regitroje“ įgydami vairuotojo pažymėjimą ar jį keisdami turi daugiau galimybių nei vien gyvenamosios vietos deklaravimas įrodyti savo nuolatinio gyvenimo Lietuvoje faktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažiau nei pusmetį per kalendorinius metus Lietuvoje praleidusiems asmenims lengvinantį vairuotojo pažymėjimų išdavimo taisyklių pakeitimą vidaus reikalų ministras priėmė po to, kai Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nusprendė, kad asmens nuolatinė gyvenamoji vieta gali būti įrodyta ir kitomis įrodinėjimo priemonėmis, ne tik gyventojų registre esančia informacija.

REKLAMA

Mėnesį taikoma naujovė taikoma mažesnei visų vairavimo teisę turinčių ar ją įgyti siekiančių gyventojų daliai.

„Ir toliau daugumai būsimų vairuotojų paprasčiausias būdas nurodyti adresą, kuriuo juos būtų galima pasiekti tais atvejais, kai to reikia dėl teisinių santykių su valstybe, tarkime, eismo įvykio, transporto priemonės vagystės ir panašiai, liks gyvenamosios vietos deklaravimas“, – sako Dalius Prevelis, valstybės įmonės „Regitra“ generalinis direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Regitros“ vadovo, gyvenamąją vietą deklaravę nuolatiniai Lietuvos gyventojai jokių pokyčių nepajus. Naujovė skirta tiems, kurie mūsų valstybę savo rezidencijos šalimi pasirinko po ilgesnio užsienyje praleisto laiko.

Sprendimas naudingas ir tai poreikį įgyti ar naudotis jau įgyta vairavimo teise turinčių šalies gyventojų daliai, kurie nuolatinę gyvenamąją vietą pusės metų laikotarpiu deklaravo pirmą kartą.

Įrodyti gyvenimo Lietuvoje faktą, prašydami išduoti vairuotojo pažymėjimą, tokie vairuotojai galės visais įmanomais dokumentais. Sprendimą dėl jų įrodomosios vertės priims klientus aptarnaujantys „Regitros“ darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tipinės aplinkybės, dėl kurių Lietuvą savo nuolatine gyvenamąja vieta laiko joje mažesnę laiko dalį praleidę kraštiečiai ar iš užsienio į mūsų šalį atvykę asmenys, jau bus išvardytos „Regitros“ paruoštuose dokumentų šablonuose (prašyme, specialioje deklaracijoje, kt.), tačiau kreipiantis svarbu pateikti atitinkamą priežastį patvirtinantį dokumentą.

Pažymėtina, kad sprendime dėl nuolatinės gyvenamosios vietos įrodinėjimo priemonių Europos Sąjungos Teisingumo Teismas nepakeitė savo aiškinimo, jog įprastinės gyvenamosios vietos sąlygos įvykdymas yra esminis direktyvos, užtikrinančios vairuotojo pažymėjimų tarpusavio pripažinimo principą, elementas.

REKLAMA

„Priežastis paprasta – kai valstybės narės nėra visiškai suderinusios teisės aktų vairuotojų pažymėjimų išdavimo srityje, ryšys tarp vairuotojo ir valstybės, suteikusios jam specialiąją teisę vairuoti, padeda kovoti su vairuotojų pažymėjimų turizmu“, – aiškina „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Pasak S. Šumino, Teisingumo Teismas ne vieną kartą yra konstatavęs ir šiame sprendime, kuris leido įvairesnes gyvenamosios vietos įrodinėjimo priemones, pakartojo, kad gyvenamosios vietos sąlyga yra būtina kontroliuojant tinkamumo vairuoti reikalavimo laikymąsi ir tam tikrais atvejais vien įprastinės gyvenamosios vietos sąlygos nepaisymo gali pakakti norint pateisinti valstybės narės atsisakymą pripažinti kitos valstybės narės išduotą vairuotojo pažymėjimą.

REKLAMA

Papildoma informacija, kam aktualus pakeitimas

Lietuviams studentams ir moksleiviams, kurie mokosi užsienyje

Užsienio šalių studentams ir moksleiviams, kurie mūsų šalyje studijuoja ar lanko mokyklą ne trumpiau nei 6 mėnesius

Asmenims, kurie buvo išvykę atlikti arba dabar atlieka apibrėžtos trukmės profesinę užduotį užsienyje

Piliečiams, kurie darbą gavo ir dirba užsienyje, bet nuolat sugrįždavo arba sugrįžta į Lietuvą dėl asmeninių ryšių

Tiek užsienio, tiek Lietuvos gyventojams, kurie gyveno užsienyje arba buvo išvykę gyventi į užsienį, bet dėl asmeninių ir (ar) darbo ryšių atvyko arba grįžo nuolat gyventi į Lietuvos Respubliką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų