REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos žvalgybos institucijos skelbia, kad Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos, siekdamos gauti su šalies nacionaliniu saugumu susijusią ir kitą svarbią informaciją, prisidengia ne tik verslininkais, žurnalistais, mokslininkais, nevyriausybinių organizacijų darbuotojais. Rusijos žvalgyba taip pat siekia prasiskverbti į Lietuvos valstybės institucijas, tarp kurių – šalies prezidentūra, mėgindami užverbuoti Vidaus reikalų ministerijos pareigūnus, net smulkius verslininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį paviešintoje bendroje Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo ataskaitoje pažymima, kad prieš Lietuvą žvalgybą vykdančios Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR), Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) ir Ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) 2015 m. dėl didėjančios įtampos tarp Rusijos ir Vakarų stengėsi verbuoti Lietuvos piliečius valstybinėse institucijose ir nevyriausybinėse organizacijose, rinko įslaptintą ir kitą nacionaliniam saugumui svarbią informaciją techninėmis priemonėmis, rengė ir įgyvendino įtakos operacijas.

REKLAMA

Pagrindinė priedanga – diplomatinė atstovybė

Kaip skelbiama VSD ir AOTD ataskaitoje, Rusijos žvalgybos pagrindinė priedanga pernai buvo ambasados ir prekybos atstovybės Vilniuje bei generalinis konsulatas Klaipėdoje.

„Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybų darbuotojai sudaro trečdalį Rusijos diplomatinio personalo Lietuvoje. Pažymėtina, kad Lietuvoje SVR ir GRU tradiciškai savo tikslams išnaudoja žvalgyboms nepriklausančius Rusijos diplomatus.

REKLAMA
REKLAMA

2015 m. SVR pagrindinį dėmesį skyrė Lietuvos užsienio politikai, stebėjo vidaus politikos procesus, energetinių projektų įgyvendinimą. SVR karininkai, siekdami gauti juos dominančią informaciją ir paveikti sprendimų priėmimą, mėgino megzti patikimus ir agentūrinius ryšius įvairiose Lietuvos valstybinėse institucijose ir organizacijose. Tam tikrais atvejais SVR užverbuoti asmenys Lietuvoje buvo instruktuojami ne tik rinkti informaciją, bet ir siekti politinės karjeros ir taip SVR sukurti papildomų žvalgybos galimybių“, – pažymima ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje, 2015 m. GRU karininkų po diplomatine priedanga aktyvumas Lietuvoje didėjo.

„Nors Rusijos ir Lietuvos dvišalis karinis bendradarbiavimas praktiškai nevyksta, Rusijos gynybos atašė biurą Lietuvoje oficialiai sudaro 4 karininkai, kurie paprastai priklauso karinei žvalgybai. Rusijos GRU per 2015 m. Lietuvoje atkūrė anksčiau dėl aktyvių Lietuvos kontržvalgybinių veiksmų prarastus žvalgybinius pajėgumus, kurių šiuo metu pakanka vykdyti plataus spektro žvalgybines operacijas.

REKLAMA

Rusijos GRU žvalgybos karininkai, veikdami Lietuvoje, naudojasi ne tik karine, bet ir civiline diplomatine priedanga. Nustatyta, kad Rusijos GRU 2015 m., kaip ir ankstesniais metais, bendradarbiavo su Baltarusijos GRU Lietuvoje, koordinavo veiksmus ir keitėsi surinkta informacija. Rusijos GRU karininkai ir toliau palaikė ryšius su Lietuvoje veikiančiomis sovietų karo veteranus ir karines mokyklas baigusius asmenis vienijančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis bei jų atstovais“, – dėstoma VSD ir AOTD ataskaitoje.

Bando verbuoti ne tik verslininkus, bet ir VRM pareigūnus

Grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į tai, kad 2015 m. vienu iš svarbiausių FSB taikinių išliko Rusijoje dirbantys Lietuvos verslininkai (net ir smulkieji).

REKLAMA

„FSB, juos verbuodama, naudojasi korupcija (siūlo „stogą“), taip pat tuo, kad gali kontroliuoti vietos verslą, išduoda įvairius leidimus užsieniečiams, „prižiūri“ kriminalinį pasaulį.

FSB ypač domisi į Rusiją vykstančiais Lietuvos valstybinių įstaigų tarnautojais, buvusiais ir esamais teisėsaugos institucijų darbuotojais, profesinės karo tarnybos kariais, verslininkais, nevyriausybinių organizacijų darbuotojais bei kitais politinių ar verslo ryšių turinčiais Lietuvos piliečiais“, – teigiama Lietuvos žvalgybos institucijų ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot šalies žvalgybos institucijų, FSB taikosi į asmenis, kurie turi finansinių sunkumų ir ieško verslo galimybių Rusijoje, yra lengvai manipuliuojami, laikosi prorusiškų pažiūrų ir neigiamai vertina Lietuvos valstybę. Dažniausiai FSB esą tokius asmenis siekia išvilioti į Rusiją, Baltarusiją ar kitas valstybes ir tik tuomet iš karto ar pamažu pateikia pasiūlymą bendradarbiauti.

FSB Lietuvos verslininkais domisi dėl jų ryšių politinėse partijose, valstybinėse institucijose, teisėsaugoje, finansų ir energetikos srityse. FSB tokius asmenis išnaudoja kaip „prieigos“ agentus – jie neturi galimybių FSB suteikti naudingos informacijos, tačiau padeda užmegzti ryšius su FSB dominančiais asmenimis.

REKLAMA

Lietuvos žvalgybos institucijos atkreipia dėmesį, kad 2015 m. Rusijos žvalgyba intensyviai siekė sukurti informacinių šaltinių ir įtakos agentų tinklą šalies teisėsaugos institucijose, siekdama skverbtis ir į Lietuvos prezidentūrą.

„2015 m. balandį nutrauktos FSB operacijos tikslas buvo per tarpinius asmenis užverbuoti Lietuvos vidaus reikalų ministerijai pavaldžių įstaigų pareigūnus ir jų pagalba vėliau prasiskverbti į kitas valstybines institucijas, tarp jų – Lietuvos Respublikos prezidentūrą“, – teigiama VSD ir AOTD ataskaitoje.

REKLAMA

Demonstratyviai seka diplomatus, jų šeimos narius

Lietuvos žvalgybos institucijos pabrėžia, kad ypač aktyviai tiek Rusijos FSB, tiek ir Baltarusijos KGB veikia prieš Lietuvos diplomatus, besilankančius Rusijos ir Baltarusijoje.

„Rusijos FSB ir Baltarusijos KGB veikia prieš Lietuvos diplomatus ir pareigūnus, jų šeimos narius, dirbančius ir (ar) besilankančius šiose šalyse. FSB ir KGB vykdo slaptą ir demonstratyvų sekimą, filmavimą ir fotografavimą, komunikacijų perėmimą, neteisėtą patekimą į diplomatų gyvenamąsias patalpas, taip pat ir sąmoningai paliekant tokios veiklos požymius. Taip siekiama įbauginti diplomatus ir jų šeimas nevykdyti aktyvios ir Rusijai ar Baltarusijai nepriimtinos veiklos, siunčiama žinutė, kad kiekvienas Lietuvos atstovų žingsnis yra akylai stebimas“, – akcentuojama VSD ir AOTD ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje teigiama, kad FSB taip pat vykdo užsienio šalių diplomatų verbavimo operacijas, kurių taikiniai yra ir NATO šalių gynybos atašė.

„2015 m. FSB vykdė provokacijas prieš Rusijoje dirbančius Lietuvos diplomatus ir bandė juos verbuoti. FSB nuolat stebi, jos vertinimu, pažeidžiamus Lietuvos diplomatus Rusijoje, renka arba klastoja kompromituojančią informaciją, kurios pagrindu kuria verbavimo ar provokacijų situacijas. Neretai FSB melagingai apkaltina diplomatus neteisėta veikla, daro jiems psichologinį spaudimą, šantažuoja juos, nepaiso diplomatinio jų imuniteto, tuo pažeisdama 1961 m. Vienos konvenciją.

Pastebėtina, kad FSB į Lietuvos ir kitų valstybių diplomatines atstovybes Rusijoje siekia įsiskverbti ne tik žmogiškosios žvalgybos metodais, bet ir taiko itin platų techninių priemonių kompleksą: perima pokalbius telefonu ir kompiuterių tinklais perduodamą informaciją, naudoja vaizdo stebėjimo ir garso įrašymo įrenginius ir t. t.“, – dėsto Lietuvos žvalgybos institucijos.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų