REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olimpinę atranką ir žaidynes Londone puikiai menantis buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra neabejoja, kad į Rio de Žaneirą Jonas Kazlauskas vešis visą geriausią, patikrintą kovose, nacionalinės ekipos branduolį, o eksperimentus ir naujų žaidėjų bandymus veikiausiai brauks iš savo planų sąrašo.

Olimpinę atranką ir žaidynes Londone puikiai menantis buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Kęstutis Kemzūra neabejoja, kad į Rio de Žaneirą Jonas Kazlauskas vešis visą geriausią, patikrintą kovose, nacionalinės ekipos branduolį, o eksperimentus ir naujų žaidėjų bandymus veikiausiai brauks iš savo planų sąrašo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki balandžio vidurio Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas Jonas Kazlauskas turi registruoti apie 50 žaidėjus-kandidatus, tačiau birželio 20 dieną Palangoje į pirmąją treniruočių stovyklą bus pakviesti tik 18. Pats J. Kazlauskas tikino, kad nė vienas žaidėjas kol kas nepasakė „ne“, tad Lietuvos rinktinės marškinėlius veikiausiai apsivilks stipriausieji.

REKLAMA

tv3.lt kalbintas buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra pasakojo, kad jam prieš ketverius metus teko dviguba užduotis – iš pradžių olimpinė atranka Venesueloje, po to – Londono olimpiada. Tai kelias – kurio specialistas tikrai nelinkėtų niekam.

„Šaunu, kad dabar Lietuvai nereikia eiti per atrankos turnyrą. Tas turnyras buvo padarytas kitame pasaulio krašte – Venesueloje, kai olimpiada buvo Londone. Blaškymasis ir kelionės. Buvo sudėtinga pasiekti du „pikus“ – juk po dviejų savaičių nuo atrankos teko kovoti jau Londone. Iš mūsų tas atrankos turnyras pareikalavo daug fizinių ir emocinių jėgų“, – tvirtino K. Kemzūra.

REKLAMA
REKLAMA

Londono olimpinėse žaidynėse Lietuvos rinktinė pirmąkart istorijoje neprasibrovė į pusfinalį – ketvirtfinalyje 74:83 pralaimėjo galingai Rusijos komandai ir liko aštunta. Galima daryti prielaidą, kad mūsų šalies krepšininkams, atidavusiems viską, kad patektų į olimpiadą per atrankos turnyrą, tiesiog pritrūko jėgų. O juk grupės varžybose lietuviai vos nepateikė staigmenos ir nenukovė favoritės JAV rinktinės.

Prieš 2016 metų olimpines žaidynes Lietuvos rinktinei nereikės žaisti atrankos turnyre – tiesioginį bilietą į Rio de Žaneirą ji iškovojo pernai, kai tapo Europos vicečempione. O jėgų tikrai reikės, nes lietuviai kovas pradės B grupėje, kuri jau pakrikštyta kaip „mirtininkų“. Čia J. Kazlausko auklėtinių lauks Argentina, Ispanija, Nigerija, turnyro šeimininkė Brazilija ir viena iš trijų atrankos turnyrų nugalėtoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Rinktinės pasirengimas prieš olimpines žaidynes. Kiek tokiu metu realu, kad treneris kvies naujus veidus ir eksperimentuos? – paklausiau K. Kemzūros.

– Rinkimas kaip ir kiekvienais metais – būna traumuotų žaidėjų, su kai kuriais neaišku, kada prisijungs, kažką ir pažiūrėti norisi. Mes anuomet Deividą Dulkį paėmėme, buvo naujas veidas, pažiūrėti norėjome. Pasiruošimo metu nuo pat pradžių reikia turėti daugiau žaidėjų, kad vyktų visavertis darbas, kad būtų viskas subalansuota. Pirmiausiai atsakys treneris, kaip jis mato. Manau, kad branduolys nesikeis. Prie branduolio priskiriu ir Donatą Motiejūną. Jeigu kažką treneris norės pabandyti, kuris gali padėti, tai kodėl ne. 18 kandidatų – gal kažką ir įtrauks naujo.

REKLAMA

Lietuvos rinktinės kandidatų išplėstinis sąrašas (tv3.lt versija)Infographic

– Ar ne per drąsiai svarstomos šį sezoną nežaidžiančio Lino Kleizos galimybės prisidėti prie rinktinės? Kiek toks scenarijus atrodo jums įmanomas?

– Negaliu pasakyti, nes nieko negirdėjau, ką jis veikia ir kokios jo mintys. Gal nereikia traukti tos temos. Aišku, kad sunku sugrįžti po pertraukos. Savo laiku, kai pradėjau vadovauti rinktinei, panaši buvo Arvydo Macijausko situacija. Jis mėgino sportuoti, sugrįžti, bet galiausiai pasakė, kad nieko nesigaus, baigia karjerą. Žinojau situaciją, gavau informaciją, bendravau, o dabar nežinau nieko. Negaliu pasakyti.

REKLAMA

– Jau daug pastarųjų metų keliama įžaidėjo rinktinėje problema – be Manto Kalniečio nelabai iš ko yra rinktis. Ar matote ją ir šiemet?

– Yra, kas yra. Čia ne klubas, kai gali paimti ir nusipirkti kokį žaidėją. Jei pradėsime daugiau kalbėti tokiomis kryptimis, kad nėra... Treneris J. Kazlauskas puikiausiai su savo padėjėjais jau tai išsprendė. Rezultatai buvo puikūs. Jei daugiau kalbėsime, kas nuo to pasikeis? Kiekviena rinktinė turi stiprių ir silpnų vietų. Šiuo atveju turime tokią situaciją.

Reikia suprasti, kad tie, kurie žaidžia toje pozicijoje, yra tokių galimybių, mes juos turime ir naudojame. Pagal turimą pajėgumą, talentą turime ir galime su kitais varžytis. Ar tikėtis aukštų vietų – kitas klausimas. Tai turėtų suteikti realių lūkesčių pojūtį, o ne eskalavimą. Man tai nepatinka ir tų žmonių atžvilgiu, kurie atvažiuoja į rinktinę. Juk jie daro geriausia, ką gali. Kartais kone išeina, kad patys kalti, jog atvažiavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Domantas Sabonis NCAA čempionate demonstravo puikią sportinę formą. Ar tai reiškia, kad tuo jis dar labiau sutvirtino savo vietą rinktinėje?

– Jis jau praeitame Europos čempionate padėjo rinktinei. Per tuos metus dar patobulėjo. Ir jaunesnis būdamas žaidė Eurolygoje. Galbūt Domantas nėra toks geras metikas nuo tritaškio, kokie buvo Kleiza ar Lavrinovičiai, gal Motiejūnas. Bet jis duoda daug energijos, gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių. Nežinau, kaip treneriai, bet aš jį matau rinktinės sudėtyje.

– Ilgametis Lietuvos rinktinės žaidėjas Robertas Javtokas dėl traumos pasekmių gali neišvažiuoti į Rio de Žaneirą. Dėl traumos jis nevyko ir į Londono olimpiadą. Ko netektų rinktinė?

REKLAMA

– Pradedi vertinti tada, kai netenki. Panašus atvejis su Robertu buvo, kai Venesueloje gavo traumą ir Londone olimpiadoje nežaidė. Jo mums trūko. Toks žaidėjas išsiskiria valia, net ir traumuotas, su nuskausminamais vaistais žaidė. Aišku, traumos atima iš jo atletiškumą, kuo jis anksčiau pasižymėjo ir kas jam leido dar geriau gintis. Valios pastangos padaro stebuklus. Tiek Robertas, tiek Rimantas Kaukėnas sugrįžo po traumų nesuvokiamomis valios pastangomis ir darbštumu.

Matysis, kaip Robertas jausis, kiek jis pažengęs. Dar likę sezono. Kada, kokie ir ar sveiki suvažiuos į rinktinės stovyklą. Tuomet ir paaiškės. Aišku, konkurencija didėja – visi supranta praeities nuopelnus, bet čia nauji iššūkiai ir komanda negali turėti silpnų grandžių. Robertui gali būti sudėtinga po traumos. Bus matyti, kaip jam pavyks atsistatyti. Jis bus išsiilgęs krepšinio, bet ar ta trauma atėmė iš jo fizinių galimybių?

REKLAMA

– Kaip prognozuojate, ar Jonas Kazlauskas liks Lietuvos rinktinės trenerio poste po šio olimpinio ciklo. Kas gali įtakoti šį sprendimą?

– Negaliu atsakyti už trenerį. Nežinau, kokie jo planai ateičiai. Turėtų priklausyti nuo trenerio ir krepšinio federacijos, o ne nuo olimpinio turnyro. Rezultatai jau parodyti. Parodykite nors vieną trenerį ar komandą, kuri nėra pralaimėjusi. Tokių nėra. Jei bijosime pralaimėti, nėra ko eiti žaisti.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rezultatai olimpiadoseInfographic

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų