REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viešojoje erdvėje besitęsiančios batalijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) užvirė po premjero pareiškimo, kad reikia jį mažinti. Vieni teigia, jog tai dar vienas priešrinkiminis triukas, kuris realios naudos neatneš, o kiti gi tikina, kad šį sprendimą jau anksčiau reikėjo priimti ir tai padės sumažinti šešėlį.

Viešojoje erdvėje besitęsiančios batalijos dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) užvirė po premjero pareiškimo, kad reikia jį mažinti. Vieni teigia, jog tai dar vienas priešrinkiminis triukas, kuris realios naudos neatneš, o kiti gi tikina, kad šį sprendimą jau anksčiau reikėjo priimti ir tai padės sumažinti šešėlį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

tv3.lt domėjosi, koks būtų ekonomistų sprendimas, jeigu šiems reikėtų spręsti ar mažinti PVM, ar ne.

REKLAMA

Už PVM mažinimą tik mėsai ir pienui

Ekonomistas Gitanas Nausėda teigia, kad jeigu ir būtų galima mažinti šį mokestį, tai būtina užtikrinti, kad pokytį pajustų vartotojai ir kad lengvatinio PVM taikymas „nenusėstų“ pas prekybininkus ar gamintojus.

„Šia prasme PVM lengvatų taikymas arba radikalus tarifo sumažinimas tam tikriems produktams duotų didesnį efektą nei bendrojo tarifo sumažinimas 2-3 procentiniais punktais. Nes pastaruoju atveju prekybininkai arba gamybininkai galėtų pasislėpti už to nežymaus PVM sumažinimo ir sakyti: „na va, padidėjo tam tikros sąnaudos ir negalime su kainomis nieko padaryti ir mes tų kainų nemažinsime“, – mano ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, jeigu tarifas mažėja nuo 21 iki 9 ar kokio kito procento, tai tą padaryti būtų sudėtinga. Tačiau būtina apsibrėžti produktų grupes.

„Tikrai neturėtų būti tokių dalykų kaip su B. Bradausko žuvų tvenkiniais, tokios situacijos tik diskredituoja pačią idėją. Manyčiau būtų galima apsiriboti tik mėsos ir pieno produktais ir pasirūpinti, kad kainos būtų perskaičiuotos teisingai, o ne viską atiduodant pardavėjų ir gamintojų sąžinei“, – teigia G. Nausėda.

Daugiau naudos mažinant uždarbio apmokestinimą

Ekonomisto Nerijaus Mačiulio nuomone, čia negalima sakyti nei už nei prieš, nes kiekvieno mokesčio mažinimas turi alternatyviuosius kaštus, kurie yra išreiškiami arba galimybe mažinti kitus mokesčius arba didesniu kitų veiklų finansavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau yra diskusija apie galimybes ir prioritetus: ar valstybė turi galimybes mažinti mokesčius, ar valstybės finansai yra subalansuoti ir jeigu tokios galimybės yra, tai kokie mokesčių mažinimai atneš daugiau naudos.

„Manau, kad jeigu galimybės mažinti mokesčius yra prastos, geresnė alternatyva skatinti ekonomikos augimą, mažinti šešėlinę ekonomiką ir pajamų nelygybę yra mažinant ne vartojimo mokesčius, o mažinant pajamų mokesčius ypač darbo pajamų mokesčius. O tai daryti reiktų didinant neapmokestinamą pajamų dydį (NPD)“, – teigia N. Mačiulis.

REKLAMA

PVM reikia mažinti viskam

Ekonomistas Žygimantas Mauricas tikina esą jis yra labiau už PVM tarifo mažinimą bent jau keliais procentais, nes šis tarifas buvo padidintas tik laikinai.

„Manau, kad buvo šiek tiek perspaustas pakėlimas, nes išaugo šešėlis. Tačiau kalbant apie PVM mažinimą tam tikriems produktams ar tai būtų mėsa, ar tvenkiniuose išauginta žuvis, tai čia yra grynas populizmas ir esu vienareikšmiškai prieš tokias lengvatas“, – sako pašnekovas.

Anot jo, kitos valstybės turi lengvatų, bet jos neturi jokios ekonominės logikos, nes jeigu norima palengvinti naštą mažai uždirbantiems – reikia tai daryti didinant pajamas.

REKLAMA

„Juk skurdžiausi sluoksniai neperka tiek daug mėsos ar tuo labiau brangios žuvies. Apskritai lengvatos yra tam, kad „prastumtų“ tam tikrų grupių interesus. Užsienyje taip pat yra panašių lengvatų, tarkim Italijoje kabelinei televizijai, nes Berluskonis turėjo televizijų verslą“, – aiškina Ž. Mauricas.

tv3.lt primena, kad 21 proc. PVM tarifas buvo nustatytas per finansų krizę, siekiant užtikrinti papildomas biudžeto pajamas, kurios buvo būtinos fiskaliniam deficitui mažinti ir valstybės finansų stabilumui, kol baigsis sunkmetis. Tuometinė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė teigė, kad PVM tarifas didinimas tik laikinai, iki finansų krizės pabaigos.

Šiuo metu Seime kalbama apie dvejopą pridėtinės vertės mokesčio mažinimą: tik tam tikriems maisto produktams arba visoms prekėms.

Maisto lengvatos maisto produktams netaiko ES tik Baltijos šalys, Bulgarija ir Danija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų