REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Vilniaus 2-ieji pataisos namai

Už spygliuotos tvoros: susitikimai su vaikais, bado streikai ir kompromisas dėl konservų

pataisos namuose atidarytas Vaiko ir tėvo kambarys

Aukštos sienos, spygliuota viela, metalinės durys, grotos, apsaugos darbuotojai – tokie vaizdai lydi kelionėje per Vilniaus pataisos namus iki kambario kuriame – pliušiniai šuniukai, kiškučiai, papūgos, dėlionės, spalvotos kėdutės, gyvūnų piešinėliai ant sienų. Tai – pirmasis Lietuvos įkalinimo įstaigose atidarytas Vaiko ir tėvo kambarys, kuriame kaliniai galės susitikti su savo vaikais.

42

Aukštos sienos, spygliuota viela, metalinės durys, grotos, apsaugos darbuotojai – tokie vaizdai lydi kelionėje per Vilniaus pataisos namus iki kambario kuriame – pliušiniai šuniukai, kiškučiai, papūgos, dėlionės, spalvotos kėdutės, gyvūnų piešinėliai ant sienų. Tai – pirmasis Lietuvos įkalinimo įstaigose atidarytas Vaiko ir tėvo kambarys, kuriame kaliniai galės susitikti su savo vaikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaiko ir tėvo kambarys Vilniaus antruosiuose pataisos namuose – patalpos, kuriose įkalintieji galės bendrauti su savo vaikais ir tokiu būdu stiprinti ryšį su jų laisvėje laukiančiomis atžalomis. Jose taip pat atskirai įrengtas ir nedidelis kambarys, skirtas kūdikių pervystymui.

REKLAMA

Nuteistieji čia galės bendrauti su savo vaikais. Tikimės, kad ir tėvams tai bus įkvėpimas stengtis geriau elgtis ir greičiau grįžti į laisvę. Su savo vaikais ir artimais giminaičiais nuo balandžio 1 dienos bus galima matytis vieną kartą per du mėnesius trim valandom“, – pasakojo Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Česlovas Jocius, pakvietęs žurnalistus į atvirų durų dieną įkalinimo įstaigoje, kurioje laisvės atėmimo bausmę atlieka apie 600 nuteistųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Su vaikais reikia žaisti ir prižiūrėtojams

Anot Kalėjimų departamento (KD) direktoriaus pavaduotojo Donato Matuizos, patalpų, kuriose nuteistieji galėtų jaukiai bendrauti su savo vaikais norėjo ir patys kaliniai, šiuo metu kalinius ir jų artimuosius susitikimų metu dažniausiai skiria stiklas. Pasak D. Matuizos, dar didesnį nuteistųjų pasipiktinimą sukėlė ir įstatyme atsiradusi spraga.

„Mes išgirdome nuogąstavimus mūsų klientų, nuteistųjų, kad nebus galimybės 9 mėnesius matytis, nes gavosi toks tarp įstatymų įsigaliojimų tarpas. Šiuos kambarius mes turėtume įrengti 2017 metų sausio 1 dienai, bet mes poįstatyminiais teisės aktais tą spragą užpildėme ir Vaiko ir tėvo kambaryje nuteistieji su vaikais galės bendrauti jau nuo balandžio 1 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokie kambariai bus įsteigti visuose įstaigose. Mes, užbėgdami įvykiams už akių, kadangi žinome, kad balandžio 1 dienai mūsų klientai ruošia masines bado akcijas, norime juos nuraminti, kad ir pataisos namuose, ir tardymo izoliatoriuose tokie kambariai įrengiami, tačiau tardymo izoliatoriuose suimtieji negalės tuo naudotis, nes ta norma įsigalios tik nuo sausio 1 dienos”, – aiškino KD direktoriaus pavaduotojas.

„Čia susitikimai vyks tik su artimais giminaičiais ir vaikais. Visi kiti susitikimai vyks be kontakto.

Į ilgalaikius pasimatymus su nuteistaisiais, kurie trukdavo iki dviejų parų, artimieji atsivesdavo ir vaikus, tai buvo ir kuriozinių situacijų, kai tas vaikas koridoriais laksto, mūsų darbuotojai turi tuo vaiku užsiimti, žaisti, o tėveliai ten kažkuo kitu užsiima tuo metu“, – tęsė D. Matuiza.

REKLAMA

Gydosi ne tik nuteistieji

Vilniaus pataisos namų teritorijoje esančiame 1932 m. pastatytame dvare įkurta pataisos namų sveikatos priežiūros tarnyba.

„Buvusiame dvare įsteigėme sveikatos priežiūros tarnybą, kurioje kasdien priimame apie 100 nuteistųjų. Vienam gydytojui kasdien tenka priimti nuo 15 iki 20 nuteistųjų. Nuteistieji ateina pasiimti vaistus, žaizdas persirišti ir panašiai“, – kalbėjo pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Č. Jocius.

„Tokių operatyvių paslaugų laisvėje net ir mes galime nesulaukti, nes dažniausiai sveikatos priežiūros paslaugų laisvėje juk tenka laukti kelias savaites ar mėnesį. O čia būtiniausios medicinos paslaugos suteikiamos iš karto“, – su šypsena veide tęsė pasakojimą Č. Jocius.

REKLAMA

Pasak Vilniaus pataisos namų direktoriaus pavaduotojas neslėpė, jog konfliktų su kaliniais dėl jiems teikiamų medicinos paslaugų pasitaiko.

„Nuteistieji čia yra pakankamai gerai prižiūrimi, mes tuo džiaugiamės, nuteistieji, aišku, ne visada džiaugiasi, kartais ir skundžiasi, nes nori dar daugiau priežiūros gauti. Tokia jau žmogaus natūra, mes to nepakeisime. Dažnai jie, atlikdami įkalinimo bausmę, patys tampa „gydytojais“ geriausiais, žino, kokių vaistų jiems reikia, reikalauja konkrečių vaistų, o mes stengiamės paskirti tokius, kokius galime paskirti. Čia atsiranda mažas konfliktas“, – kalbėjo Č. Jocius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pataisos namuose taip pat veikia ir priklausomybės ligų centras, kuriame nuteistieji gydosi nuo alkoholizmo, narkomanijos. Anoniminių alkoholikų ir narkomanų užsiėmimuose paprastai dalyvauja 12 žmonių, kurie gydomi 12 žingsnių sistemos pagrindu. Kaip pasakojo Č. Jocius, nuo priklausomybių čia gydosi ne tik nuteistieji – pabaigti gydymo programą ateina ir laisvės atėmimo bausmę atlikę asmenys.

„Čia kasdien žmonės – nuteistieji ir buvę nuteistieji – dalyvauja užsiėmimuose, dirba su savo vidiniu pasauliu ir ieško būdų, kaip grįžti į visuomenę ir daugiau nevartoti, automatiškai nenusikalsti ir negrįžti į įkalinimo įstaigą, nes didžioji dalis nusikaltimų padaroma, ieškant kažkokių narkotinių ir psichotropinių medžiagų arba kitų svaigalų.

REKLAMA

Ne vienas mūsų nuteistasis, čia pasigydęs ir išėjęs, sukūrė šeimas, susitvarkė savo gyvenimą“, – aiškino pataisos namų direktoriaus pavaduotojas.

„Ne visiems lengva. Būna ir labai sunkių akimirkų, bet čia mums labai padeda, tarpusavyje dalinamės savo patirtimis. Mėginame išbristi iš liūno“, – pasakojo nuteistasis, kuriam kovoti su priklausomybėmis padeda jau 28 blaivybės metus skaičiuojantis buvęs kalinys.

Sutarė ir dėl konservų, ir dėl maisto papildų

Šiuo metu yra patvirtintas daiktų, kuriuos draudžiama turėti laisvės atėmimo vietose, sąrašas, kuriame – visų rūšių ginklai ir ginklų formos daiktai, transporto priemonės, brangakmeniai, pinigai, toksiškos, degios medžiagos, elektroninio ryšio priemonės, kvepalai, kompiuterinių žaidimų aparatai, azartinių lošimų priemonės ir t. t. Tačiau konkretaus sąrašo, kuriame būtų numatyti daiktai, kuriuos galima būtų turėti laisvės atėmimo įstaigose nėra, todėl KD direktoriaus pavaduotojo D. Matuizo teigimu, artimiausias KD žingsnis suformuoti būtent tokį sąrašą.

REKLAMA

„Buvo išsiųstos anoniminės anketos į pataisos namus, kad nuteistieji irgi išsakytų savo nuomonę, ką jie norėtų matyti tame leidžiamų daiktų sąraše, kokie daiktai jiems būtini, be ko jie negalėtų gyventi, taigi ne patys sugalvojome tą sąrašą. Turėtų artimiausiu metu tą sąrašą teisingumo ministras patvirtinti“, – aiškino D. Matuiza.

Anot jo, iki šiol vyksta intensyvios diskusijos dėl leidžiamų turėti daiktų sąrašo, tačiau į kompromisus KD vadovybė esą linkusi eiti.

„Nuteistieji iš esmės nori išlaikyti savo turėtą padėtį. Buvo toks truputį aštresnis klausimas dėl konservų kažkodėl. Mūsų buvo nuostata, kad neleisti. Bet radome bendrą supratimą, mačiau, kad tam sąrašo projekte yra leistinas tas daiktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po to dėl maisto papildų. Dėl paprastų maisto papildų diskusijos nebuvo, bet yra kalbama apie papildus, kuriuos naudoja profesionalūs sportininkai, tai čia buvo noras tai drausti, tačiau ir tokie maisto papildai bus leidžiami“, – kalbėjo D. Matuiza.

„Kai kurie nuteistieji neatsakingai pasižiūrėjo į tai, gal bandė juokauti, nes buvo pasiūlymų dėl alaus, vyno. To mes tikrai neleisime“, – su šypsena veide kalbėjo KD direktoriaus pavaduotojas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų