REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Dėl išpuolio oro uoste kalti belgų policijai žinomi du broliai (nuotr. SCANPIX)

Teroro išpuolis Briuselyje: patvirtintos savižudžių tapatybės

Paliko atsisveikinimo raštelį

Belgijos federalinis prokuroras trečiadienį patvirtino, kad du broliai susisprogdino per mirtininkų atakas Briuselio oro uoste ir metropoliteno traukinyje, per kurias žuvo 31 žmogus, o dar 270 buvo sužeisti.

15

Belgijos federalinis prokuroras trečiadienį patvirtino, kad du broliai susisprogdino per mirtininkų atakas Briuselio oro uoste ir metropoliteno traukinyje, per kurias žuvo 31 žmogus, o dar 270 buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ibrahimas El Bakraoui susisprogdino Zaventemo oro uosto keleivių registracijos salėje, o Khalidas El Bakraoui bombą detonavo viename metropoliteno traukinyje Malbeko stotyje, esančioje netoli Europos Sąjungos institucijų būstinių, prokuroras Fredericas van Leeuwas sakė per spaudos konferenciją.

REKLAMA

Jis pridūrė, kad oro uoste susisprogdinęs Ibrahimas El Bakraoui paliko savo atsisveikinimo laišką vienoje šiukšlių dėžėje.

Paneigti pranešimai dėl įtariamojo sulaikymo

Belgijos žiniasklaida trečiadienį paneigė pranešimus, kad vyras, kurį policija sulaikė sostinėje, yra Briuselio teroro atakų įtariamasis Najimas Laachraoui.

„Suimtasis Anderlechte nėra Najimas Laachraoui“, – dienraštis „Derniere Heure“ paskelbė savo „Twitter“ paskyroje, o transliuotojas RTL nurodė, kad „įtariamasis, suimtas Anderlechte, pasirodė esantis ne Najimas Laachraoui“.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad N.Laachraoui pagamino mirtininkų sprogdintojų diržus, kurie buvo panaudoti per atakas Paryžiuje; jis taip pat laikomas Salaho Abdeslamo, vieno iš lapkritį įvykdytų teroro išpuolių Paryžiuje sumanytojų, bendrininku.

Belgijos tyrėjai paminėjo N.Laachraoui pirmadienį – po to, kai buvo suimtas S.Abdeslamas.

Pasak jų, šis asmuo naudojosi Soufiane'o Kayalo slapyvardžiu, kai rugsėjį vyko į Vengriją su S.Abdeslamu, laikomu paskutiniu likusius gyvu iš 10 žinomų Paryžiaus atakų dalyvių.

Manoma, kad N.Laachraoui taip pat buvo išvykęs į Siriją 2013 metų vasarį.

Šio 24 metų vyro DNR pėdsakų buvo rasta ant bombų, panaudotų per atakas Paryžiuje, liekanų, anksčiau šią savaitę sakė vienas šaltinis, artimas Prancūzijos vykdomam tyrimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belgijos prokurorai pirmadienį pranešė, kad N.Laachraoui DNR taip pat buvo rasta bute, esančiame Briuselio rajone Scharbeke, kur gruodį buvo aptikta įrangos bomboms gaminti ir vienas S.Abdeslamo piršto atspaudas.

Jo DNR taip pat buvo rasta bute, kuriuo naudojosi Paryžiaus atakų dalyviai, esančiame Belgijos vidurio regiono miesto Namiūro priemiestyje Ovelė. Tas butas buvo nuomojamas N.Laachraoui, kuris naudojosi išgalvotu vardu.

Anksčiau dieną Nacionalinis transliuotojas RTBF, cituodamas policijos šaltinius, nurodė, kad du broliai – Khalidas ir Brahimas el Bakraoui – dalyvavo Briuselyje antradienį įvykdytose atakose tarptautiniame oro uoste ir metropoliteno stotyje. Kaip pranešama, jie buvo žinomi policijai dėl praeityje įvykdytų nusikaltimų, tačiau tie nusikaltimai nebuvo susiję su terorizmu.

REKLAMA

RTBF, remdamasi neįvardytais šaltiniais, paskelbė, kad Kh.el Bakraoui, naudodamasis išgalvotu vardu, nuomojo butą, kuriame praėjusią savaitę policija surengė reidą per operaciją, kurios metu buvo sulaikytas S.Abdeslamas.

RTBF taip pat patikslino anksčiau paskelbtą pranešimą, kuriame sakoma, kad abu broliai El Bakraoui buvo įvardyti kaip oro uoste susisprogdinę mirtininkai.

Pagal naujausią informaciją, Brahimas el Bakraoui tikriausiai susisprogdino oro uoste, o Khalidas – Briuselio centre esančioje Malbeko metropoliteno stotyje.

Keliami nauji klausimai

Faktas, kad ekstremistai sugebėjo smogti svarbiems taikiniams Briuselyje, Europos Sąjungos sostinėje, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai IS kovotojai nužudė 130 žmonių per atakas Paryžiuje, kelia naujų klausimų dėl Europos gebėjimų užkirsti kelią terorizmui.

REKLAMA

Šios atakos taip pat didina susirūpinimą, kad Belgija leido ekstremistams netrikdomai veikti, nors keliomis dienomis Briuselyje buvo suimtas pagrindinis Paryžiaus atakų įtariamasis Salahas Abdeslamas, kuris apklausiamas prisipažino, kad suformavo naują tinklą ir „kažką planavo“ Briuselyje.

Briuselio gyventojai laikė degančias žvakeles per gedulingą budėjimą Biržos aikštėje, kur jie dainavo ir mojavo Belgijos vėliavomis. Socialiniuose tinkluose tūkstančiai žmonių dalijosi paveikslėliais, kuriuose mylimas belgiškų komiksų personažas Tintinas buvo pavaizduotas verkiantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų