REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Supykdė savavališkų statybų mastai: baudų dydžiai privers susiimti už galvų

buldozeriai atvažiuotų be kreipimosi į teismą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimui teikia įstatymų pataisų paketą, kuriuo siūlo įteisinti dvigubai didesnes baudas už savavališkas statybas ir pagreitinti neteisėtų statinių griovimą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seimui teikia įstatymų pataisų paketą, kuriuo siūlo įteisinti dvigubai didesnes baudas už savavališkas statybas ir pagreitinti neteisėtų statinių griovimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Savavališkos statybos darosi vis agresyvesnės ir įžūlesnės, piktybiški savivaliautojai lieka nenubausti, o pastatai nenugriauti. Būtina nedelsiant imtis priemonių, kurios sutramdytų ir atgrasytų nuo tokių statybų“, – pabrėžia prezidentė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Pernai Lietuvoje nustatyti 462 savavališkos statybos atvejai, iš kurių net 43 proc. – dėl gyvenamosios paskirties pastatų.

D. Grybauskaitė įsitikinusi, kad šiuo metu galiojančios baudos už savavališkas statybas tėra simbolinės ir visiškai neatgrasančios, todėl prezidentė Statybų įstatymo, Teritorijų planavimo ir Statybos valstybinės priežiūros įstatymo ir Civilinio proceso kodekso pataisomis siūlo padvigubinti dabar galiojančias maksimalias baudas. Pavyzdžiui, už daugiabučio namo savavališką statybą baudas siūloma didinti nuo 14 481 iki 30 000 Eur, o už savavališką statybą saugomose teritorijose – nuo 21 721 iki 40 000 Eur.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat siūloma numatyti, kad ten, kur statybos galimos, tačiau įvykdytos neturint statybų leidimo arba pažeidžiant jo reikalavimus, maksimali įmoka už savavališkų statybų įteisinimą padidėtų dvigubai – iki 300 000 Eur. Tačiau įmokos vertė turės neviršyti 70 proc. statybos vertės.

Pagal prezidentės siūlomas įstatymų pataisas, tiems asmenims, kurie patys praneš apie savavališkos statybos darbus anksčiau nei tai užfiksavo Statybos inspekcija, siūloma 50 proc. sumažinti įmoką už savavališkos statybos įteisinimą. Įmokas už įteisinimą turėtų mokėti visi savavališkas statybas vykdę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nereikėtų kreiptis į teismą

Šiuo metu galiojantys įstatymai numato, kad, jei asmuo per nustatytą terminą neįvykdo Statybos inspekcijos nurodymų, visais atvejais inspekcija privalo kreiptis į teismą, kad šis įpareigotų asmenį nurodymus vykdyti ir nustatytų įvykdymo terminą. Praėjusiais metais teismams pateikti 166 tokio pobūdžio ieškiniai.

Prezidentūros teigimu, tokie teismo procesai užtrunka nuo kelių mėnesių iki kelerių metų, ilgiausiai bylinėjimasis dėl statybų teisėtumo trunka su verslo subjektais. Teismo sprendimų statybų pažeidėjai vykdyti neskuba – 2015 m. buvo vėluojama įvykdyti 40 proc. teismo sprendimų, nugriauta arba pradėta griauti tik 13 savavališkai pastatytų objektų iš 21. Tokiais atvejais teismo sprendimo įvykdymą gali užtikrinti tik Statybos inspekcija.

REKLAMA

Šalies vadovė mano, kad tokia situacija yra netoleruotina, jog bylinėjimosi procesai dėl galimai neteisėtų statybų trunka per ilgai, todėl siūlo numatyti, kad, jei per nustatytą terminą pažeidėjas nevykdys Statybos inspekcijos nurodymų, jie nedelsiant bus vykdomi priverstinai, be atskiro kreipimosi į teismą. Tokiu atveju inspekcija pati organizuotų savavališko statinio nugriovimą, nugriovimo darbų išlaidas išieškant iš pažeidėjo. Be to, už Inspekcijos nurodymų nevykdymą pažeidėjui už kiekvieną pradelstą dieną galėtų būti skiriama piniginė bauda iki 289 Eur.

REKLAMA

Tokia praktika galioja Estijoje, Suomijoje, Švedijoje, Kroatijoje.

Galėtų pataisyti savo klaidas

Prezidentė D. Grybauskaitė taip pat siūlo numatyti, kad statybos valstybinėje žemėje galėtų būti įteisintos, tik turint tokios žemės naudojimo teises.

Pagal šalies vadovės įstatymų pataisas, statybų leidimų derinimo procedūroje dalyvaujančios institucijos, laiku (iki statybų leidimo išdavimo) pastebėjusios savi klaidingus sprendimus, kurie lemtų neteisėtas statybas ir padarytų žalą valstybei ar gyventojams, galės ir be teismo pačios juos panaikinti ar pakeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu dėl abejotino teisėtumo statinio vyksta ginčas teisme, D. Grybauskaitės pataisomos siūloma visais atvejais drausti registruoti tokį statinį nekilnojamojo turto registre.

Teismuose su pažeidėjais bylinėjasi 4-5 metus

Laikinai Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Teisės skyriaus vedėjo pareigas einantis Julius Račkauskas žurnalistams prezidentūroje pasakojo, kad itin daug laiko sugaištama siekiant priversti pažeidėjus ištaisyti savavališkų statybų padarinius, taigi radikalios permainos yra būtinos.

„Siūlomas įstatymų pakeitimų paketas yra labai vertingas, nes siekiama sutrumpinti savavališkų statybų padarinių šalinimo proceso trukmę, kuri šiuo metu vidutiniškai trunka 4-5 metus, tai yra tiek trunka bylinėjimasis, o po to, kai nevykdomi nurodymai Statybų inspeckija turi teikti ieškinius teismui, kad jis įpareigotų pažeidėją statybų padarinius taisyti, naikinti. Galima pasakyti, kas beveik visais atvejais tokius ieškinius teismai tenkina, pavyzdžiui, 2015 metais 96 procentai ieškinių tokiose bylose buvo patenkinti.

REKLAMA

Taigi, priėmus šias pataisas, padarinių šalinimas galėtų sutrumpėti dvigubai“, – aiškino J. Račkauskas.

Anot jo, prezidentės siūlomos pataisos, kuriose maksimalios baudos už savavališkas statybas yra dvigubinamos, veiktų ir prevenciškai, mat pažeidėjai apsvarstytų, ar verta, nusikalsti.

„Pagal esamą reguliavimą, jeigu asmuo užsėmė savavališka statyba, bet savavališka statyba nebuvo nustatyta valstybės institucijų ir jis norėjo tas statybas įteisinti, tai jam jokių padarinių kaip ir nekyla. Tai skatina elgtis nesąžiningai, vykdyti statybas ir tuo pačiu metu mėginti gauti statybų leidimą.

Jeigu būtų priimtos siūlomos pataisos, tai šiuo atveju net ir tokiais atvejais, kai būtų nustatyta, kad pradėtos savavališkos statybos ir gautas leidimas, bet nesumokėta įmoka už tai, tokiam asmeniui pareiga mokėti įmoką išliktų“, – aiškino specialistas.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų