REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Po sprogimų Briuselyje žmonės gyvena baimės nuotaikomis (nuotr. SCANPIX)

Belgijos tyrėjai trečiadienį ieško vyro, kuris buvo pastebėtas išbėgantis iš Briuselio oro uosto terminalo po dvigubo mirtininkų sprogdinimo, kai šalis paskelbė trijų dienų gedulą po dviejų atakų sostinėje, nusinešusių apie 35 žmonių gyvybes, dėl kurių atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai.

58

Belgijos tyrėjai trečiadienį ieško vyro, kuris buvo pastebėtas išbėgantis iš Briuselio oro uosto terminalo po dvigubo mirtininkų sprogdinimo, kai šalis paskelbė trijų dienų gedulą po dviejų atakų sostinėje, nusinešusių apie 35 žmonių gyvybes, dėl kurių atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA

 

 

Mirtininkai detonavo dvi galingas lagaminuose paslėptas bombas Zaventemo oro uoste, kurio keleivių registracijos salėje liko gulėti sumaitoti kūnai ir jų dalys, o panikos apimti žmonės išbėgo į lauką.

Belgijos pareigūnai paskelbė nuotraukas, kurioje matomi du įtariamieji, terminale stumiantys vežimėlius, kuriuose buvo sudėti sprogmenų prikrauti lagaminai. Saugumo pajėgos nurodė „aktyviai ieškančios“ trečio vyro, kurio bomba nedetonavo.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos sraigtasparniai vėlai vakare skraidė virš miesto, o visoje Belgijoje vyko policijos reidai. Prokurorai nurodė, kad viename bute buvo rasta bomba, „Islamo valstybės“ vėliava ir cheminių medžiagų.

Faktas, kad ekstremistai sugebėjo smogti svarbiems taikiniams Briuselyje, Europos Sąjungos sostinėje, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai IS kovotojai nužudė 130 žmonių per atakas Paryžiuje, kelia naujų klausimų dėl Europos gebėjimų užkirsti kelią terorizmui.

Šios atakos taip pat didina susirūpinimą, kad Belgija leido ekstremistams netrikdomai veikti, nors keliomis dienomis Briuselyje buvo suimtas pagrindinis Paryžiaus atakų įtariamasis Salahas Abdeslamas, kuris apklausiamas prisipažino, kad suformavo naują tinklą ir „kažką planavo“ Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gedinti Belgija

Briuselio gyventojai laikė degančias žvakeles per gedulingą budėjimą Biržos aikštėje, kur jie dainavo ir mojavo Belgijos vėliavomis. Socialiniuose tinkluose tūkstančiai žmonių dalijosi paveikslėliais, kuriuose mylimas belgiškų komiksų personažas Tintinas buvo pavaizduotas verkiantis.

Vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo ant valstybinių įstaigų pastatų visoje Belgijoje per trijų dienų nacionalinį gedulą, kuris tęsis iki ketvirtadienio, o Biržos aikštėje buvo surengtas budėjimas, per kurį žmonės degino žvakeles, dėjo gėles ir dainavo, pagerbdami žuvusiuosius.

REKLAMA

„Žmonės tiesiog vyko į darbą, į mokyklą, kai buvo pakirsti šio kraštutinio barbariškumo, – sakė premjeras Charles'is Michelis. – Mes toliau ginsime laisvę, savo gyvenimo būdą.“

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl tų atakų, sakydama, kad „kalifato kariai“ smogė „kryžininkų valstybei“ Belgijai.

Europos lyderiai reiškė įtūžį, o ES pažadėjo kovoti su terorizmu „visomis būtinomis priemonėmis“. Senajame žemyne saugumo parengtis buvo padidinta jau prieš kelis mėnesius – po lapkritį Paryžiuje įvykdytų teroro atakų.

REKLAMA

Įvairūs statiniai, pradedant Eifelio bokštu Paryžiuje, baigiant Brandenburgo vartais Berlyne, antradienio vakarą nušvito Belgijos nacionalinės vėliavos spalvomis – juoda, geltona ir raudona.

Tūkstančiai žmonių taip pat skelbė „Twitter“ žinutes, naudodami saitažymę #StopIslam (Sustabdykit islamą), reikšdami pyktį prieš musulmonus po šių atakų, nors kai kurie tokius pareiškimus atmetė kaip islamofobiškus ir rasistinius.

Bombos lagaminuose

Briuselio ugniagesių tarnybos atstovas Pierre'as Meys sakė naujienų agentūrai AFP, kad oro uoste žuvo bent 14 žmonių, o Briuselio meras Yvanas Mayeuras sakė, kad sprogdinimas metropolitene nusinešė „apie 20“ žmonių gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąja įvardyta auka tapo Peru pilietė Adelma Marina Tapia Ruiz, kuri gyveno Briuselyje šešerius metus ir buvo oro uoste su savo šeima, kai ten driokstelėjo sprogimai, nurodė šios šalies Užsienio reikalų ministerija.

Per abi atakas buvo sužeisti daugiau negu 200 žmonių, tarp jų keturi mormonų misionieriai – trys amerikiečiai ir prancūzas. Tarp sužeistųjų taip pat buvo bent trys Lenkijos, du Britanijos, du Kolumbijos ir vienas Ekvadoro pilietis. Prancūzija nurodė, kad nukentėjo aštuoni jos piliečiai, nors neaišku, ar prie jų buvo įskaičiuotas minėtas mormonas.

REKLAMA

Pasak analitikų, šios atakos byloja, kad Europoje veikia gerai organizuotas džihadistų tinklas, o Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas pareiškė, kad Europa „leido pašlyti saugumui“, reikšdamas abejones dėl ES Šengeno zonos, kurios vidines sienas galima kirsti be dokumentų tikrinimo.

Belgijos pareigūnai paskelbė apsaugos vaizdo kamerų kadrus, kuriuose matomi trys vyrai, įtariami surengę išpuolį oro uoste. Du iš jų buvo tamsiaplaukiai ir dėvėjo tik po vieną pirštinę, o trečiasis buvo užsidėjęs skrybėlę ir vilkėjo baltą paltą.

REKLAMA

„Jie atvažiavo taksi su savo lagaminais; bombos buvo jų krepšiuose“, – sakė Briuselio priemiesčio Zaventemo, kuriame yra atakos taikiniu tapęs oro uostas, meras Francis Vermeirenas.

„Jie padėjo savo lagaminus į ant vežimėlių – (tai buvo) pirmosios dvi susprogdintos bombos. Trečiasis (užpuolikas) taip pat padėjo savo (bombą) ant vežimėlio, bet jis tikriausiai supanikavo – ji nesprogo“, – aiškino meras.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų