REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nadijos Savčenko byla: Ukrainos prezidentas pasiūlė Rusijai mainytis

Lietuvos URM pasmerkė Rusijos teismo nuosprendį

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasiūlė iškeisti du belaisvius rusus į ukrainiečių pilotę Nadiją Savčenko, kad ji būtų sugrąžinta namo.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasiūlė iškeisti du belaisvius rusus į ukrainiečių pilotę Nadiją Savčenko, kad ji būtų sugrąžinta namo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukraina yra pasiruošusi perduoti Rusijos Federacijai du Donbase sulaikytus Rusijos specialiųjų pajėgų karius Aleksandrą Aleksandrovą ir Eugenijų Jerofejevą, mainais į ukrainiečių lakūnės Nadijos Savčenko išlaisvinimą, parašė P.Porošenka socialiniame tinkle „Facebook“.

REKLAMA

„Normandijos ketverto susitikimuose (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas pareiškė, kad po vadinamojo teismo nuosprendžio sugrąžins Nadiją Savčenką Ukrainai. Atėjo laikas tesėti pažadą. Aš, savo ruožu, esu pasiruošęs perduoti Rusijai du rusų karius, kurie buvo sulaikyti mūsų teritorijoje už dalyvavimą ginkluotoje agresijoje prieš Ukrainą. Iš karto, kai bus baigtas teisminis procesas, aš esu pasiruošęs atitinkamomis procedūromis užtikrinti jų išvažiavimą į Rusijos Federaciją. Toks požiūris atitinka Minsko sutarties 6 skyrių dėl visų (belaisvių) mainų į visus“, – parašė P.Porošenka.

REKLAMA
REKLAMA

Rostovo srities Donecko miesto teismas dėl dviejų rusų žurnalistų žūties Ukrainos rytuose kalta pripažintai ukrainiečių lakūnei Nadijai Savčenko skyrė 22 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant kolonijoje, ir piniginę baudą už neteisėtą sienos kirtimą.

Remiantis teismo nuosprendžiu, N.Savčenko skirta 18 metų laisvės atėmimo bausmė, pripažinus ją kalta dėl dviejų Rusijos valstybinio transliuotojo VGTRK žurnalistų žūties, 10 metų – už pasikėsinimą į Luhansko srities gyventojų gyvybes, taip pat 80 tūkst. rublių bauda, kuri buvo sumažinta iki 30 tūkst. rublių, už neteisėtą sienos kirtimą, atsižvelgiant į tai, kad nuo 2014 metų birželio 30 dieną ji laikoma areštinėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva smerkia neteisėtą Rusijos teismo nuosprendį dėl Ukrainos pilietės N. Savčenko įkalinimo

Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia šiandien priimtą Rusijos Federacijos Donecko miesto teismo sprendimą įkalinti Ukrainos karinių oro pajėgų lakūnę Nadiją Savčenko ilgiems metams kalėjimo.

Lietuva vertina Rusijos teisėsaugos institucijų veiksmus Ukrainos piliečių Nadijos Savčenko, taip pat Olego Sencovo, Aleksandro Kolčenko ir kitų atžvilgiu, neteisėtai juos sulaikant, ribojant jų teises į gynybą ir kalinant, kaip pažeidžiančius tarptautinės teisės principus, žmogaus teises ir pagrindines laisves. N. Savčenko teismo procesas nuo pat pradžių buvo politiškai motyvuotas ir neteisėtas.

Lietuva ragina Rusijos valdžios ir teisėsaugos institucijas gerbti žmogaus teises ir atsakingai vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus šioje srityje, objektyviai ištirti Ukrainos piliečių neteisėto sulaikymo ir kalinimo aplinkybes ir nubausti asmenis, atsakingus už šiuos veiksmus, taip pat nedelsiant išlaisvinti Rusijos teritorijoje neteisėtai laikomus Ukrainos piliečius – politinius kalinius ir sudaryti jiems sąlygas saugiai grįžti į Tėvynę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų