REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
61
Paviešintos išpuolio oro uoste įtariamųjų nuotraukos (nuotr. Twitter)

Teroras Briuselyje: už kruvinus išpuolius atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė"

Per reidus rasta dar viena bomba

Belgijos sostinę sukrėtė galingi teroro išpuoliai, kurių metu žuvo 34, buvo sužeista virš šimto žmonių. 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku nugriaudėjo du sprogimai Zaventerno oro uoste, po valandos pranešta apie sprogdinimą Molenbeko metro stotyje.

61

Belgijos sostinę sukrėtė galingi teroro išpuoliai, kurių metu žuvo 34, buvo sužeista virš šimto žmonių. 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku nugriaudėjo du sprogimai Zaventerno oro uoste, po valandos pranešta apie sprogdinimą Molenbeko metro stotyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Šalia Briuselio esančiame Zaventemo oro uoste, žuvo mažiausiai 14 žmonių.
  • Teisėsauga patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad oro uoste susisprogdino mirtininkas.
  • Netrukus po teroro išpuolių oro uoste, sprogdinimo metro metu, žuvo mažiausiai 20 žmonių, sužeista 55.
  • Nepatvirtintais duomenimis, prieš sprogimus oro uoste liudininkai girdėjo šūksnius arabų kalba ir šūvius.
  • Belgijoje paskelbta aukščiausia teroro grėsmė, sostinėje nevažiuoja viešasis transportas, sustabdytas traukinių eismas. Žmonėms rekomenduojama likti namuose.

Virtinė sprogimų, kurie tikriausiai buvo koordinuotos atakos, ir dėl kurių atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, antradienį driokstelėjo Briuselio oro uoste ir vienoje metropoliteno stotyje Belgijos sostinės centre, nusinešdami bent 31 žmogaus gyvybę.

REKLAMA

Saugumo priemonės buvo sugriežtintos visame nerimo apimtame žemyne, o susisiekimas buvo paralyžiuotas po sprogdinimų, kuriuos Belgijos premjeras Charles'is Michelis pavadino „aklomis, nuožmiomis ir bailiomis“ atakomis.

„Tai tragedijos diena, juoda diena“. Dvi atakos buvo įvykdytos šį rytą Zaventamo oro uoste ir Malbeko metropoliteno stotyje – aklos, nuožmios, bailios atakos“, – Ch.Michelis sakė per nacionalinę televiziją.

REKLAMA
REKLAMA

„Esama daug žuvusiųjų ir daug sužeistųjų – kai kurie jų sužeisti sunkiai“, – pridūrė premjeras apie išpuolius, kurie buvo įvykdyti praėjus kelioms dienoms po to, kai Briuselyje per policijos reidą buvo sučiuptas pagrindinis įtariamasis dėl lapkritį Paryžiuje įvykdytų teroro atakų.

Ch.Michelis sakė, jog „nutiko tai, ko bijojome“, ir pažymėjo, kad pareigūnai nuogąstauja, jog gali būti surengta daugiau išpuolių. Apie 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku du sprogimai driokstelėjo Zaventemo oro uosto terminalo pagrindinėje išvykimo salėje, o prokuroras Fredericas Van Leeuwas pareiškė, kad tame išpuolyje tikriausiai dalyvavo mažiausiai vienas mirtininkas sprogdintojas, vėliau žiniasklaida paskelbė dviejų įtariamųjų nuotraukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečias sprogimas nugriaudėjo Malbeko traukinių stotyje netoli Europos Sąjungos pagrindinių pastatų, per rytinį eismo piką. Briuselio ugniagesių tarnybos atstovas Pierre'as Meysas sakė, kad oro uoste žuvo bent 11 žmonių. Metropoliteno operatorė STIB informavo, kad sprogimas požeminėje stotyje užmušė 15 žmonių, o dar 55 buvo sužeisti.

Incidentų liudininkai pasakojo, kad žuvusieji ir sužeistieji gulėjo kraujo klanuose, o kai kuriems buvo nutrauktos galūnės. Keleivius apėmė panika, o virš oro uosto terminalo kilo tirštų juodų dūmų stulpas.

REKLAMA

„Vienas vyras šūktelėjo kelis žodžius arabiškai, o tada išgirdau didžiulį sprogimą, – naujienų agentūrai AFP sakė oro uosto bagažo saugumo pareigūnas Alphonse'as Lyoura, kuriam buvo sukruvintos rankos. – Daug žmonių neteko galūnių. Vienam vyrui nutraukė abi kojas; taip pat buvo policininkas, kurio viena koja buvo visiškai sumaitota.“

Sprogimai driokstelėjo paros metu, kai oro uoste būna daugiausiai keleivių.

Aukščiausio lygmens parengtis

Belgijos institucijos paskelbė, kad šalies antiteroristinių tarnybų parengtis padidinta nuo trečio iki ketvirto, aukščiausio, lygmens. Saugumo parengtis taip pat buvo padidinta visuose Paryžiaus oro uostuose.

REKLAMA

Po sprogdinimų Belgija sustabdė susisiekimą metropolitenu, traukiniais, tramvajais ir autobusais sostinėje.

„Sustabdyti autobusai, tramvajai ir metropolitenas“, – nurodė Briuselio viešojo transporto operatorė STIB savo „Twitter“ žinutėje.

Tuo tarpu Briuselio prokuratūra atskirai pranešė, kad taip pat uždaromos didžiosios geležinkelio stotys. Europos oro uostai nedelsdami paskelbė sustiprinę saugumo parengtį; tokių priemonių buvo imtasi Londone, Paryžiuje, Frankfurte ir Amsterdame. Tuo tarpu Europos Komisija, ES vykdomoji institucija, savo darbuotojams nurodė neiti į gatvę ar likti namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„ES institucijos dirba kartu, kad užtikrintų darbuotojų ir patalpų saugumą. Prašom likti namuose ar pastatų viduje“, – savo oficialioje „Twitter“ paskyroje nurodė biudžeto komisarė Kristalina Georgijeva, kuri kuruoja darbuotojų ir saugumo reikalus. Dienos pabaigoje visuomeninio transporto eismo imtas atkurti.

„Ataka prieš demokratinę Europą“

Sukrėsti Europos lyderiai reiškė solidarumą su Belgija, pasisakydami už glaudesnį bendradarbiavimą kovoje su terorizmu žemyne, kuriame jau kelis mėnesius buvo nerimaujama dėl potencialių išpuolių.

REKLAMA

„Per atakas Briuselyje buvo smogta visai Europai“, – pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir paragino Europą imtis „gyvybiškai svarbių žingsnių, atsižvelgiant į grėsmės rimtumą“.

Europos Sąjungos išorės politikos vadovė Federica Mogherini pareiškė, kad Briuselyje įvykdyti sprogdinimai žymi „labai liūdną dieną“ Europai. Amane viešinti F.Mogherini per bendrą spaudos konferenciją su Jordanijos užsienio reikalų ministru Nasseru Judeh apsiašarojusi sakė: „Tai ... labai liūdna diena Europai, kai Europa ir jos sostinė kenčia tokį patį skausmą, su kuriuo šis (Artimųjų Rytų) regionas susidurdavo – ir iki šiol susiduria kiekvieną dieną.“

REKLAMA

„Šios atakos – tai dar vienas teroristų nuopuolis, tarnaujant neapykantai ir smurtui, – savo ruožtu Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas. – Reiškiu nuoširdžiausią užuojautą aukų šeimoms ir draugams.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat pareiškė, jog šie sprogdinimai „dar kartą parodė, kad terorizmas neturi sienų ir kelia grėsmę žmonėms visame pasaulyje“, sakoma Kremliaus pranešime. „Kovai su šiuo blogiu reikalingas gyvybiškai svarbus tarptautinis bendradarbiavimas“, – pridūrė jis.

„Vaizdas kaip per karą“

Zachas Mouzounas, atskridęs į Zaventemą iš Ženevos, likus maždaug 10 minučių iki pirmojo sprogimo, sakė televizijai BFM, kad dėl antro, dar garsesnio sprogimo terminale nukrito lubų plokštės ir trūko vandentiekio vamzdžiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo žiauru. Lubos įgriuvo, – pasakojo jis. – Visur buvo kraujas, sužeisti žmonės, lagaminai.“ „Ėjom per nuolaužas. Vaizdas buvo kaip per karą“, – pridūrė jis.

Prancūzijos televizijos „iTele“ paskelbtame vaizdo įraše matėsi keleiviai, tarp jų bent vienas vaikas su kuprine, bėgantys iš terminalo, tempdami savo daiktus. Kitame matėsi vienas saugumo pareigūnas, budintis sprogimo nuniokotoje salėje, ant kurios grindų gulėjo nuo lubų nukritusios izoliacinės dangos ir plokščių nuolaužos.

„Žinojau, kad kažkas sprogo, nes jau esu patyrusi sprogimą“, – naujienų televizijai „Sky News“ sakė amerikietė Denise Brandt. „Pajutau sprogimą visu savo kūnu, – pridūrė ji. – Tiesiog instinktas liepė pasišalinti (toliau nuo sprogimo vietos). Tada pamatėme žmones, šaukiančius ir bėgančius mūsų kryptimi. Taigi, žinojai, kad einam teisinga kryptimi, tolyn nuo tos vietos.“

REKLAMA

„Visus apėmė panika“

Tuo tarpu prie įėjimo Melbeko metropoliteno stotį, esančią netoli Europos Sąjungos būstinės, gelbėtojai įrengė improvizuotą medicinos punktą viename vietos bare. Apduję ir sukrėsti keleiviai plūdo pro stoties duris, policijai mėginant organizuoti saugumo užtvarą.

32 metų Alexandre'as Bransas, šluostydamasis kraują nuo veido, pasakojo: „Metro (traukinys) važiavo iš Melbeko stoties, kai driokstelėjo labai garsus sprogimas. Visus apėmė panika. Metropolitene buvo daug žmonių.“

Prie stoties gelbėtojai bėgo, gabendami neštuvais du žmones, kurių drabužiai buvo smarkiai suplėšyti.

REKLAMA

Oro uoste abu sprogimai driokstelėjo tuo paros metu, kai keleivių būna daugiausiai. Virš terminalo matėsi kylantys dūmai. Prancūzijos televizijos „iTele“ paskelbtame vaizdo įraše matėsi keleiviai, tarp jų bent vienas vaikas su kuprine, bėgantys iš terminalo, tempdami savo daiktus. Kitame matėsi vienas saugumo pareigūnas, budintis sprogimo nuniokotoje salėje, ant kurios grindų gulėjo nuo lubų nukritusios izoliacinės dangos ir plokščių nuolaužos.

„Žinojau, kad kažkas sprogo, nes jau esu patyrusi sprogimą“, – naujienų televizijai „Sky News“ sakė amerikietė Denise Brandt. „Pajutau sprogimą visu savo kūnu, – pridūrė ji. – Tiesiog instinktas liepė pasišalinti (toliau nuo sprogimo vietos). Tada pamatėme žmones, šaukiančius ir bėgančius mūsų kryptimi. Taigi, žinojai, kad einam teisinga kryptimi, tolyn nuo tos vietos.“

REKLAMA
REKLAMA

Nuolat pildoma:

(20.55) Belgijos valstybinės institucijos rekomenduoja nevykti į Briuselį ir sekti visus valdžios nurodymus, praneša "Sky News".

(20.43) Manoma, kad šioje nuotraukoje matomi juodai apsirengę asmenys įvykdė teroro aktą Briuselio oro uoste. Atkreiptas dėmesys, kad pirštines jie dėvi tik ant kairių rankų - spėjama, kad taip galėjo būti slepiami detonatoriai. Ar jie dėvėjo savižudžių diržus, ar sprogmenys buvo karučiuose sukrautuose lagaminuose, dar nenustatyta. 

(20.16) Belgijoje vykdomi didžiuliai reidai. Pirminiais duomenimis, per vieną iš jų aptikta teroristų naudojama vėliava ir sprogmuo su vinimis ir cheminėmis medžiagomis, praneša "Sky News".

(20.11) Belgijos policija paskelbė vieno įtariamojo, kuris, tikėtina, gali būti laisvėje, paiešką. 

(20.10) "Islamo valstybė" grasina, kad išpuolių bus daugiau. Tokia žinutė buvo paskelbta trumpųjų žinučių tinkle „Telegram“.

(17:31) „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl teroro išpuolių Briuselyje, skelbia CNN.

(16:48) Belgijos žiniasklaida paskelbė įtariamųjų nuotraukas.

(16:08) Briuselio metropoliteno stotyje antradienį nugriaudėjęs sprogimas nusinešė maždaug 20 žmonių gyvybių, dar 106 buvo sužeisti, pranešė sostinės meras Yvanas Mayeuras.

REKLAMA

„Remiantis pirminiais duomenimis, žuvo maždaug 20 žmonių ir dar 106 buvo sužeisti, iš jų 17 – labai sunkiai, 23 – sunkiai“, – sakė meras, padėtį Malbeko stotyje apibūdindamas kaip „labai chaotišką“.

Per du sprogimus Briuselio oro uoste antradienį žuvo mažiausiai 11 (kitų šaltinių duomenimis – 14) žmonių, taigi, bendras žuvusiųjų skaičius, negalutiniais duomenimis, išaugo iki 31 (kitų šaltinių duomenimis  34).

(15:20) Nesprogęs savižudžio diržas, galimai priklausęs trečiajam teroristui Briuselio oro uoste, buvo aptiktas tikrinant patalpas, remiantis nepatvirtintais pranešimais skelbia vietos televizija VTM. Policija neutralizavo sprogmenį.

(14:22) Televizijos kanalas VRT praneša, kad metro žuvo 20 žmonių, o oro uoste – 14. Viso žuvusiųjų skaičius šoktelėjo iki 34.

(14:08) CNN praneša, kad buvo evakuota Belgijos karališkoji šeima.

(13:50) Zaventemo oro uosto išvykimo salėje buvo surastas automatas „Kalašnikov“, praneša Belgijos naujienų televizija RTBF.

(13:28) Belgija sustiprino saugumo priemones šalies branduolinėse jėgainėse.

„Stebėjimas sustiprintas, taip pat sustiprintos saugumo priemonės branduolinėse jėgainėse, – sakoma agentūros pranešime. – Transporto priemonės tikrinamos ten budinčių policininkų ir karių.“

REKLAMA

Vasarį pareigūnai, tiriantys lapkritį Paryžiuje įvykdytas teroro atakas, vieno svarbaus įtariamojo namuose rado vaizdo įrašą, kuriame matomas vienas aukšto rango Belgijos branduolinės energetikos pareigūnas.

(13:09) Belgijos premjeras Charles'is Michelis pareiškė, kad Briuselis antradienį tapo „aklų, nuožmių ir bailių“ atakų taikiniu, kai per sprogdinimus viename oro uoste ir metropoliteno stotyje driokstelėjo trys sprogimai, užmušę arba sužeidę dešimtis žmonių.

„Dvi atakos buvo įvykdytos šį rytą Zaventamo oro uoste ir Malbeko metropoliteno stotyje – aklos, nuožmios, bailios atakos“, – Ch.Michelis sakė per nacionalinę televiziją.

„Esama daug žuvusiųjų ir daug sužeistųjų – kai kurie jų sužeisti sunkiai“, – pridūrė premjeras.

Pasak pareigūnų, per šias atakas žuvo bent 21 žmogus.

(13:01) Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve'as antradienį nurodė, kad 1,6 tūkst. policijos pareigūnų bus pasiųsti į sienų perėjas, taip pat oro, jūrų ir geležinkelių transporto infrastruktūrą po atakų Briuselyje, per kurias žuvo mažiausiai 21 žmogus.

B.Cazeneuve'as paragino Europą "toliau stiprinti koordinavimą ir kovą" su terorizmu.

(12:58) Briuselio metro operatoriai „La stib“ paskelbė, kad išpuolio Melbeko metro stotyje metu žuvo mažiausiai 15 žmonių, rašoma „The Guardian“. Dar mažiausiai 55 buvo sužeisti.

REKLAMA

(12:55) Vaizdo įrašas, kuriame matyti vykdoma evakuacija iš metro traukinio.

(12:52) Belgijos valdžia patvirtino, kad buvo įvykdyti du išpuoliai – du sprogimai užfiksuoti oro uoste ir vienas – Melbeko metro stotyje.

(12:40) Skelbiama apie įtartiną lagaminą, rastą šalia Belgijos karališkųjų rūmų. Į įvykio vietą skuba policija.

(12:35) Naujienų agentūra „Belga“ praneša apie dar vieną sprogimą Briuselyje. Kol kas daugiau informacijos nėra pateikiama. Televizija RTBF praneša, kad sprogimas įvyko toje pačioje gatvėje, kurioje buvo įvykdyti ir ankstesni sprogdinimai Melbeko metro stotyje. Policija patvirtino, kad tai išminuotojų darbas - vykdomi kontroliniai įtartinų objektų sprogdinimai.

(12:25) Vietos žiniasklaidos teigimu, buvo sulaikyti du asmenys netoli sprogimų vietos, tačiau nėra aišku, ar jie kažkaip susiję su šiandienos išpuoliais.

(12:23) Traukiniai, vykstantys iš Prancūzijos į Belgiją yra stabdomi ir važiuoja atgal. Taip pat yra praneša apie uždarytą sieną tarp šių šalių.

(12:11) Briuselyje per „didžiulius“ sprogimus oro uoste ir metropoliteno stotyje žuvo mažiausiai 21 žmogus, pranešė Belgijos sostinės ugniagesiai.

REKLAMA

Briuselio ugniagesių tarnybos atstovas Pierre'as Meys sakė naujienų agentūrai AFP, kad per dvigubą sprogdinimą viename Belgijos sostinės oro uoste žuvo 11 žmonių.

Tuo tarpu „Melbeko metropoliteno stotyje, kur įvyko didžiulis sprogimas, žuvo apie 10 žmonių“, pridūrė jis.

„Dauguma sužeistųjų jau evakuoti. Padėtis įvykio vietoje gana chaotiška“, – sakė P.Meys.

Pareigūnas pridūrė, kad aukų skaičius oro uoste yra „preliminarus“.

„Nugriuvo pakabinamos lubos su daug nuolaužų, todėl gali būti daugiau aukų“, - sakė jis.

(12:08) Paviešinta nuotrauka, kurioje matyti susprogdintas metro vagonas.

(12:04) Belgijos teisėsauga patvirtino žiniasklaidos pranešimus, kad oro uoste susiprogdino mirtininkas.

(12:03) Belgijos policija antradienį nurodė, kad per sprogimą metropoliteno stotyje, esančioje netoli Europos Sąjungos institucijų būstinių, žuvo žmonių ir esama sužeistųjų, bet kas jokių tikslesnių detalių nepateikė.

„Esama sužeistųjų; esama žuvusiųjų. Nežinau, kiek jų“, – vienas policijos pareigūnas sakė naujienų agentūros AFP reporteriui, vesdamas vieną moterį iš numanomos išpuolio vietos.

(11:43) Belgijos kariuomenė apsiėmė saugoti Europos Komisijos pastatą, netoli kurio nugriaudėjo bent vienas iš sprogimų metro.

REKLAMA

(11:39) Briuselyje antradienį įvykdyti sprogdinimai yra „ataka prieš demokratinę Europą“, pareiškė Švedijos premjeras Stefanas Lofvenas.

„Tai ataka prieš demokratinę Europą. Mes niekada nesutiksime, kad teroristai atakuoja mūsų atviras visuomenes“, – premjero žodžius citavo naujienų agentūra TT.

Tuo tarpu Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas savo „Twitter“ žinutėje šiuos išpuolius irgi pasmerkė, vadindamas juos „pasibjaurėtina ataka“.

(11:34) Belgijos gyventojams yra patariama neiti į gatvę, praneša „Reuters“.

(11:13) Belgijos prokuratūra patvirtino, kad 13 žmonių žuvo išpuolio oro uoste metu, dar mažiausiai 10 žmonių žuvo sprogimų metro stotyse metu.

(11:08) Sprogimas Malbeko stotyje driokstelėjo tuojau po 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku, per rytinį eismo piką. 32 metų Alexandre'as Bransas, šluostydamasis kraują nuo veido, pasakojo: „Metro (traukinys) važiavo iš Melbeko stoties, kai driokstelėjo labai garsus sprogimas. Visus apėmė panika. Metropolitene buvo daug žmonių.“ Vienas naujienų agentūros AP žurnalistas matė kelis žmones, kuriems buvo sužaloti veidai po sprogimo toje Briuselio metropoliteno stotyje. Jis taip pat matė bent du žmones, nešamus neštuvais.

REKLAMA

(11:05) Briuselio viešasis transportas yra paralyžiuotas – nevažiuoja autobusai, metro.

(10:49) Pranešama, kad sprogimai užfiksuoti dviejose skirtingose Briuselio metro stotyse. Pasirodė nuotraukos ir vaizdo įrašas iš nelaimės vietų.

(10:40) Briuselio Zaventemo oro uoste antradienį driokstelėjus dviem galingiems sprogimams žuvo bent 17 žmonių, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti, pranešė televizija „Euronews“, cituodama gelbėtojų informaciją.

Pasak įvykio liudininkų, sprogimas buvo toks stiprus, kad sudrebėjo visas terminalo pastatas, kuris buvo smarkiai apgadintas. Oro uostas buvo uždarytas, o keleiviai evakuojami.

Tuo tarpu Belgijos naujienų agentūra „Belga“ nurodė, kad prieš sprogimus, driokstelėjusius po 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku, girdėjosi šūviai ir šūksniai arabų kalba.

Daugelyje žiniasklaidos pranešimų sakoma, kad sprogimų epicentras buvo prie oro bendrovės „American Airline“ keleivių registracijos vietos oro uosto išvykimo salėje.

(10:34) Po sprogimo metro Briuselyje uždaromos visos metro stotys, praneša „Reuters“.

(10:22) Belgija antradienį paskelbė aukščiausio lygio kovos su terorizmu parengtį po dvigubo sprogdinimo Briuselio Zaventemo oro uoste, pranešė vidaus reikalų ministras Janas Jambonas.

(10:25) Prieš pasigirstant sprogimams, buvo girdimi riksmai arabų kalba, o taip pat šūviai, praneša „Reuters“ remiantis vietos naujienų agentūra „Belga“.

(09:17) Du sprogimai antradienį driokstelėjo Briuselio Zaventemo oro uoste, o Federalinė policija nurodė, kad per šį incidentą žuvo keli žmonės, taip pat esama sužeistųjų. Taip pat pranešama ir apie netrukus įvykdyta išpuolį miesto metro stotyje.

Pranešimuose nurodoma, kad iš oro uosto evakuojami žmonės; visi skrydžiai iš Zaventemo oro uosto ir į jį buvo sustabdyti. Taip pat sustabdyti traukiniai, kursuojantys tarp Briuselio ir to oro uosto, o regiono tarnybose buvo paskelbta nepaprastoji padėtis.

Šis incidentas įvyko praėjus keturioms dienoms po to, kai Briuselyje buvo sučiuptas Salahas Abdeslamas, pagrindinis lapkritį Paryžiuje įvykdytų teroro atakų įtariamasis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų