REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

 

Specialus marinuotais lietuviškais baravykais paskanintas pagardas. Tokiu gurmanišku produktu viešėdama Kėdainiuose buvo pasveikinta Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji lankėsi 25-metį mininčioje įmonėje „Daumantai“. Ši įmonė – viena iš nedaugelio lietuviško kapitalo įmonių, kuri sėkmingai veikia nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo pradžios ir šiandien yra viena didžiausių bei moderniausių pagardų gamybos įmonių Baltijos šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

„Labai džiaugiuosi, kad yra tokių įmonių, kurios yra nedidelės, bet sugeba ir Lietuvai pagaminti, ir eksportuoti į Latviją, Estiją, Didžiąją Britaniją, Suomiją, Švediją. Skandinavijos šalys yra labai reiklios kokybei, o tai reiškia, kad sugebėjote pasiekti tinkamą lygį“, – vizito metu sakė Prezidentė.

REKLAMA

Ji džiaugėsi, kad įmonė yra lietuviško kapitalo ir visus 25 metus nuo pat įkūrimo išliko lietuviška – išliko tie patys savininkai, daugelis žmonių dirba nuo įmonės įkūrimo.

„Visus 25 metus darbuotojai buvo patenkinti darbu, atlyginimus gaudavo ne vokeliuose, juos gerbė. Noriu padėkoti šiems žmonėms ir jų vadovams, įmonė yra pačiame Lietuvos viduryje ir rodo labai gražų lietuviško verslo pavyzdį. Nuo tokių nedidukių, bet labai draugiškų įmonių priklauso Lietuva, jos ateitis“, – sakė Prezidentė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Roberto Neimonto, „Daumantų“ direktoriaus, per ketvirtį amžiaus įmonė nuėjo kelią nuo mažos bendrovės su keliais darbuotojais iki įmonės, kuri Lietuvoje užima tvirtas lyderio pozicijas. Pasak jo, to nebūtų pasiekta be paprastų žmonių pasitikėjimo, paramos ir kryptingo darbo.

„Įmonę įkūrėme 1991 metų kovo mėnesį, tai, kaip aš sakau, „Daumantai“ yra nepriklausomos Lietuvos kūdikis. Tuo metu nebuvo advokatų, nebuvo konsultantų, taigi mes patys kūrėme savo įmonės įstatyminę bazę. Mes kartu nuėjome visą tą gražų ir jau pakankamai ilgą kelią – nuo vaikystės iki šių dienų“, – sako R. Neimontas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis su šypsena prisimena, kad pirmas majonezas buvo užmaišytas emaliuotame kibire naudojant savadarbį maišytuvą. „Vėliau „kibiras“ didėjo, technologijos modernėjo, o majonezas darėsi skanesnis. Žingsnis po žingsnio visus 25-erius metus augome ir tobulėjome. Taip, kaip augo ir keitėsi pati Lietuva. Net finansiškai sunkiais šaliai metais, siekėme išlaikyti lietuvišką įmonę, neparduoti jos užsienio verslo atstovams. Tai užgrūdino, suteikė daugiau pasitikėjimo, įkvėpė naujiems siekiams“, – sako įmonės vadovas.

Verslą pradėjo 1991 m.

„Daumantų“ įmonės istorija prasidėjo 1991 metais, kada trys ambicingi kėdainiškiai įkūrė uždarą akcinę bendrovę „Veikla“ ir tapo jos akcininkais. Dar po metų jie atidarė maisto parduotuvę, vėliau – restoraną, o 1994 metais atvėrė žuvies perdirbimo cechą, kuris 1996 metais pradėjo gaminti majonezą žuvies užkandžiams. Būtent tais metais cecho gaminamai produkcijai buvo pasirinktas „Daumantų“ prekės ženklas.

REKLAMA

Šiuo metu įmonė gamina daugiau nei 100 skirtingų pavadinimų gaminių – majonezų, majonezinių padažų, ekologiškų produktų, kečupų, pomidorų padažų, adžikų ir kt. „Daumantų“ produktų kokybė ir skonio savybės ne kartą įvertintos tiek vartotojų, tiek ekspertų. Įmonės gaminiai laimėjo net 5 aukso ir 2 sidabro medalius prestižiniame „Lietuvos metų gaminio“ konkurse. Visi pagardai gaminami pagal originalius įmonės inovacijų technologo ir skonio meistro Algio Kairio sukurtus receptus.

Kėdainių įmonė yra skaidrų verslą vienijančios iniciatyvos „Baltoji banga“ nariai. „Pagrindinis iniciatyvos tikslas – skatinti skaidrią Lietuvos verslo praktiką. Džiaugiamės, kad prie šio svarbaus judėjimo prisijungė ir „Daumantai“ – aukštą etiško verslo kultūrą diegianti įmonė, kuri ne tik pati veikia skaidriai, tačiau ir aktyviai ragina taip elgtis kitus rinkos dalyvius“, – sako Andželika Rusteikienė, asociacijos „Baltoji banga“ vadovė.

REKLAMA

Metinė įmonės „Daumantai“ apyvarta 2015 m. siekė daugiau nei 15 mln. eurų. Nemaža dalis produkcijos sėkmingai eksportuojama į užsienį – Skandinavijos šalis, Didžiąją Britaniją, Airiją, Latviją, Lenkiją. Šiuo metu įmonėje dirba 83 darbuotojai. Vidutinis atlyginimas – 808 eurai.

Visus 25-erius metus Kėdainiuose veikianti įmonė yra skaidrios, socialiai atsakingos, savo darbuotojais besirūpinančios ir progresyvios įmonės regione pavyzdys. Ji inicijuoja ir įgyvendina socialines kampanijas, didelį dėmesį skiria bendruomenei – padeda neįgaliesiams, remia rajono švietimo įstaigas, krepšinio ir futbolo komandas, skatina vietos bendruomenės verslumą ir sveiką gyvenseną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentei įteikta rankų darbo vytinė juosta

Vizito Kėdainiuose metu be pikantiško pagardo su marinuotais baravykais, taip pat buvo įteikti ir kiti specialiai Prezidentės vizitui sukurti pagardai. Originalus majonezas su paskrudintais ir rankomis smulkintais kedro riešutais bei moliūgų aliejumi. Bei lengviems ir sveikiems pusryčiams tinkantis kvapnus ekologiškas majonezas su čiobreliais, kanapių aliejumi, pagardintas natūraliomis citrinų sultimis.

Prezidentei D. Grybauskaitei buvo įteikta ir tautodailininkės Birutės Viršilaitės rankų darbo 2,5 metrų ilgio danteliuoto rombo rašto moteriška vytinė juosta. Ji sukurta specialiai aukštaitiškam Prezidentės tautiniam kostiumui. Šiai juostai pagaminti prireikė net 5 savaičių.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų