REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Šauktiniai (nuotr. Ieva Budzeikaitė)

Seimas ieškos būtų panaikinti landai, kuri leidžia išvengti šaukimo į karo tarnybą, negavus jo į rankas.

40

Seimas ieškos būtų panaikinti landai, kuri leidžia išvengti šaukimo į karo tarnybą, negavus jo į rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentas šią savaitę pritaręs po pateikimo ėmėsi nagrinėti pataisas, kurios įpareigos šaukiamo amžiaus jaunuolius domėtis, ar nėra prievolininkų sąrašuose. Šias pataisas toliau svarstyti planuojama balandį.

REKLAMA

Pasak pataisų iniciatoriaus Vytauto Antano Matulevičiaus, klausimą būtina spręsti, nes statistika glumina – į karo prievolės centrus neatvyko beveik trečdalis prievolininkų.

„Preliminariais Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, buvo maždaug 37 tūkst. asmenų, įtrauktų į sąrašus, kaip manote, kiek iš jų neatvyko? 11 tūkst. Tai yra milžiniškas skaičius Lietuvai, apytikriai vos ne kas trečias“, – svarstant klausimą Seime sakė V.A.Matulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar įstatyme nenustatyta, kaip karo prievolininką informuoti apie šaukimą, jei nurodymo atvykti į karo prievolės centrą jam nepavyko įteikti asmeniškai ar šeimos nariams, taip pat įstaigoms, kurios susiję su prievolininku darbo, mokslo ir studijų teisiniais santykiais.

Pagal siūlymą, įstatyme būtų įrašyta pareiga karo prievolininkams internete sekti Krašto apsaugos ministerijos svetainėje skelbiamus šauktinių sąrašus, o viešą paskelbimą juose laikyti nurodymu atvykti į karo prievolę administruojančią krašto apsaugos sistemos instituciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parlamentarai klausė iniciatoriaus, kokios bausmės grėstų jaunuoliams, V.A.Matulevičius atsakė, kad atsakomybė yra numatyta ir šiuo metu, bet jo pataisų esmė nėra siekis nubausti, o „pripratinti prie tvarkos“.

„Mano projekte apie jokias bausmes – nė žodžio. Aš matau didžiulę problemą, jeigu 11 tūkst. iš 37 tūkst. pernai neatvyko. Tai jūs gi valdote valstybę, jūs – valdančioji dauguma. Čia yra „bardakas“, liaudiškai sakant. Taip, ir aš siūlausi jums padėti, kad pripratintume tuos jaunuolius truputį prie tvarkos“, – kalbėjo V.A.Matulevičius.

REKLAMA

Šią savaitę Valstybės gynimo taryba nutarė, kad privalomoji karo tarnyba Lietuvoje turi būti grąžinta visam laikui, o ne penkeriems metams, kaip nuspręsta anksčiau. Nuo kitų metų planuojama į karo tarnybą pašaukti nuo 3,5 tūkst. iki 4 tūkst. jaunuolių. Pernai ir šiemet šaukiamųjų skaičius siekė 3 tūkstančius.

Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko duomenimis, iš šiemet 3 tūkst. ketinamų pašaukti jaunuolių savanoriais jau užsiregistravo du trečdaliai šio skaičiaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų