REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Putinas ieško, ką „pakarti“ dėl žlugusio tilto į Krymą projekto (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Putinas ieško, ką „pakarti“ dėl žlugusio tilto į Krymą projekto

Rusai švenčia Krymo aneksijos antrąsias metines

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vizituodamas prieš dvejus metus aneksuotą Krymo pusiasalį, pareikalavo valdžios atstovų surasti atsakingus už trasos Kerčė-Simferopolis projekto įgyvendinimą asmenis, praneša „BBC Russia“.

23

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, vizituodamas prieš dvejus metus aneksuotą Krymo pusiasalį, pareikalavo valdžios atstovų surasti atsakingus už trasos Kerčė-Simferopolis projekto įgyvendinimą asmenis, praneša „BBC Russia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Reikia konkrečios institucijos, reikia konkretaus žmogaus, kuris atsakingas už visą projektą, kad man nereikėtų telefonu skambinėti po visą vyriausybę ar federacijos subjektus“, – aiškino V. Putinas susirinkime, kreipdamasis į vicepremjerą Dmitrijų Kozaką ir ekonomikos plėtros ministrą Aleksejų Uliukajevą.

REKLAMA

Atsakydamas į šio pastabą, kad tai yra jo ir statybų direkcijos direktoriaus atsakomybė, V. Putinas pasakė: „Konkretus žmogus turi būti (tas), kurį galima būtų pakarti, jeigu jis nieko nepadarys“.

Tuo metu visoje Rusijoje rengiami valstybės remiami koncertai ir viešos iškilmės minint 2014 metų kovą įvykdytą Juodosios jūros pusiasalio užėmimą, kuris, kaip tvirtina Maskva, buvo atliktas atsižvelgiant į referendumą, per kurį Krymo gyventojai triuškinamai nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

REKLAMA
REKLAMA

Tas žingsnis smarkiai padidino V.Putino populiarumą, valstybinei žiniasklaidai negailint liaupsių dėl regiono, kurį Rusijos daugelis laiko teisėta šalies nuosavybe, prijungimo.

Praeitą mėnesį paskelbti nepriklausomo Levados centro atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 83 proc. rusų palaiko Maskvos sprendimą perimti Krymą, kurį Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas perdavė administruoti Ukrainai 1954 metais.

Prieš aneksiją V.Putinas pasiuntė į tą pusiasalį tūkstančiu specialiųjų pajėgų karių, kurie perėmė kontrolę Ukrainos kariuomenės bazėse ir vyriausybinėse institucijose po to, kai Kijeve protestuotojai nuvertė prorusišką lyderį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukraina ir Vakarų šalys tvirtina, kad tas užėmimas, kurio tarptautinė bendruomenė nepripažįsta, yra neteisėta aneksija ir kad plebiscitas, kuriame buvo išreikštas pritarimas pasiūlymui prisijungti prie Rusijos, tebuvo Kremliaus surežisuotas farsas.

Žmogaus teisių organizacijos sakė, kad buvo susidorota su visais, kurie nepritarė aneksijai. Organizacija „Human Rights Watch“ penktadienį apkaltino pareigūnus kūrus „visur prasismelkiančią baimės ir represijų atmosferą Kryme“ dvejus metus po aneksijos.

HRW pasmerkė pažeidimus, nukreiptus prieš Krymo totorių bendruomenę – daugiausiai musulmonišką etninę grupę, kuri priešinosi Rusijos aneksijai – taip pat proukrainietiškų aktyvistų bei žurnalistų persekiojimą.

Vakarų šalys tebesmerkia aneksiją, tvirtindamos, kad sankcijos bus paliktos galioti, kol Krymas bus valdomas Rusijos.

JAV valstybės departamentas trečiadienį paragino Rusiją „baigti okupaciją ir grąžinti Krymą Ukrainai“, bet Rusijos pareigūnai tokį scenarijų ne kartą atmetė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų