REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
JAV – Šiaurės Korėja kelia grėsmę pasauliui (nuotr. SCANPIX)

Šiaurės Korėja yra laikoma viena uždariausių pasaulio valstybių, tačiau ji tuo pačiu metu populiarėja ir kaip kelionių kryptis. Bet žinoma, ji tinka tik tiems turistams, kurie yra linkę paklusti taisyklėms, rašo news.com.au.

9

Šiaurės Korėja yra laikoma viena uždariausių pasaulio valstybių, tačiau ji tuo pačiu metu populiarėja ir kaip kelionių kryptis. Bet žinoma, ji tinka tik tiems turistams, kurie yra linkę paklusti taisyklėms, rašo news.com.au.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors paslaptingoji Šiaurės Korėja turistus ir įsileidžia paprasčiau nei bet kada anksčiau, ji nė kiek nekeičia savo griežtosios politikos. Kiekvienas iš per metus atvykstančių 100 tūkstančių turistų privalo paklusti griežtiems ir dažnai netgi keistiems įstatymams ir taisyklėms, apie kuriuos jie informuojami dar prieš atvykdami į šalį.

REKLAMA

Ir pirmoji taisyklė turistams yra nevadinti šalies Šiaurės Korėja. Tai - Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika. O štai ir kitų pagrindinių taisyklių sąrašas.

Jūs neturite laisvės ir privatumo

Tai tikrai nėra staigmena žinant brutalios totalitarinės valstybės istoriją. Tačiau jei esate nepriklausomas ir smalsus keliautojas, tai prieš vykstant į Šiaurės Korėją reiktų pamąstyti du kartus.

Keliavimas po valstybę čia yra įmanomas tik vykstant į tvarkingai suorganizuotą, griežtai kontroliuojamą turą su gidais ir jie nuo jūsų nesitrauks nė per žingsnį visą laiką. Neabejokite – nė sekundei. Niekur negalite be jų eiti. Netgi trumpam be jų žinios išlįsti iš savo viešbučio kambario ar pereiti į kitą gatvės pusę į ką nors pasižiūrėti iš arčiau.

REKLAMA
REKLAMA

Nukrypimas nuo suorganizuoto maršruto yra didžiulis ir griežtas “NE”, nes čia yra daugybė vietų, į kurias eiti turistams yra draudžiama.

“Jausmas, kad nuolat esi sekamas, ir absoliutus laisvės stygius yra tokie, kad sunku ir suvokti”, - rašo turistas Maras Pagesas.

Būkite atsargūs, kur nukreipiate kameros objektyvą

Daug valstybių turi griežtus reikalavimus fotografavimui karinėse zonose, vietose, kur matoma karinė technika ir kareiviai. Tačiau Šiaurės Korėjoje sąrašas dalykų, kurių negalima fotografuoti, yra kur kas ilgesnis. Režimas paranojiškai saugo savo gyvenimą nuo pasaulio, tad problema gali tapti netgi nuotraukos, kuriose užfiksuoti sostinės Pchenjano gatvėmis einantys žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turistams nurodoma vengti fotografuoti skurdą ir statybų scenas, žmonių negalima fotografuoti be leidimo. Tie, kurie fotografuoja statulas turi jas fotografuoti visu ūgiu, priartinti, pavyzdžiui, tik galvos, negalima.

Stenkitės su savimi pasiimti kuo mažiau daiktų

Jei norite išvengti dar griežtesnio nei paprastai tikrinimo prie sienos, pasistenkite imti kuo mažiau daiktų, kurie galėtų sukelti susidomėjimą. USB atmintinės, diskai, kompiuteriai, planšetės, kameros ir visi kiti elektroniniai prietaisai, kuriuos turėsite, bus kruopščiai patikrinti pasienyje. Į tai įeina ir tikrinimas jūsų naršymo istorijos. Taip ieškoma pavojingos informacijos – bet ko, kas nepatiktų Šiaurės Korėjos valdžiai, ar būtų laikoma pornografiniu, religiniu turiniu.

REKLAMA

Jei įtartinos medžiagos bus rasta, daiktai bus negrąžinami, kol išvyksite iš šalies. O jei jūs išsaugote telefoną ir nusiperkate vietinę SIM kortelę, tikėkitės, kad jūsų pokalbių yra klausomasi.

Bandymai įvežti į Šiaurės Korėją bet kokią vakarietišką literatūrą apie Šiaurės Korėją – netgi naudojamą kelionių gidą – gali būti pavojų kelianti medžiaga. GPS ir išmanieji telefonai, galingos kameros tai pat čia nėra labai mėgstami.

Laikinai ir neoficialiai išsižadėkite savo tikėjimo

Jei tikite Dievu, gali būti kad norėsite palikti šį faktą prie šalies sienos. Šiaurės Korėja yra griežtai ateistinė valstybė ir nemėgsta visų religijų išpažinėjų. Visai neseniai šalyje buvo net šešiems mėnesiams sulaikytas amerikietis, kuris naktiniame klube paliko Bibliją. Jis laisvę vėl išvydo tik dėl didžiulių diplomatinių pastangų.

REKLAMA

Bet kokios nesankcionuotos su religija susijusios veiklos užsieniečiams yra tiesus kelias į sulaikymą, išsiuntimą iš šalies arba kalėjimą.

Privalote išreikšti pagarbą aukščiausiems šalies lyderiams

Tikėkitės, kad nuolat būsite apsupti Šiaurės Korėjos lyderių kulto – pirmiausiai Kim Il-sungo (kurį privaloma vadinti „Didžiuoju lyderiu“), jo pasekėjo Kim Jong-ilo („Brangiojo lyderio“) ir dabartinio lyderio Kim Jong-uno („Maršalo“). Turistai Šiaurės Korėjoje turi demonstruoti nuolankumą dabartiniams ir ankstesniems šalies lyderiams. Į tai įeina ir gėlių atnešimas prie paminklų bei nusilenkimas.

Nepagarba valdžiai yra didžiulis nusikaltimas ir gali turėti tiesiog siaubingų pasekmių, kurių sąraše – ir siuntimas į sunkiųjų darbų kalėjimą. Yra užfiksuota atvejų, kai turistai turėjo atsakyti už tai, kad išmetė oficialų šalies laikraštį, kuriame buvo lyderių Kim šeimos nario nuotrauka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų