REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Rimas Kurtinaitis (nuotr. SCANPIX)

Nors krepšinio sezonas dar nesibaigė, Rimas Kurtinaitis jau dabar galės pasinerti į širdžiai mielus pomėgius – žvejoti ir gurkšnoti alutį. Maskvos srities „Chimki“ klubo vyriausiojo trenerio kėdės netekęs Kurtis bus pagrindinis pretendentas stoti prie Lietuvos rinktinės vairo, jei po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių nutars pasitraukti Jonas Kazlauskas.

23

Nors krepšinio sezonas dar nesibaigė, Rimas Kurtinaitis jau dabar galės pasinerti į širdžiai mielus pomėgius – žvejoti ir gurkšnoti alutį. Maskvos srities „Chimki“ klubo vyriausiojo trenerio kėdės netekęs Kurtis bus pagrindinis pretendentas stoti prie Lietuvos rinktinės vairo, jei po Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių nutars pasitraukti Jonas Kazlauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Chimki“ vadovai, sirgaliai ilgai dievino charizmatiškąjį 1988 metų Seulo olimpinį čempioną. R. Kurtinaitis su Pamaskvio komanda į Rusiją dukart parvežė Europos taurę, sykį triumfavo VTB Jungtinėje lygoje, kai davė į kaulus šios šalies krepšinio flagmanui Maskvos CSKA.

REKLAMA

Tačiau pastaruoju metu garsių žaidėjų „prifarširuotą“ Chimkų ekipą ištiko gili koma – R. Kurtinaičio kapela Eurolygoje iš paskutinių penkių mačų laimėjo tik vieną, todėl iškilo rimta grėsmė nepatekti į atkrintamąsias varžybas. VTB Jungtinėje lygoje popieriai irgi prasti – patirtos keturios nesėkmės iš eilės, tarp jų – ir prieš Rusijos krepšinio vidutiniokus Saratovo „Avtodor“, „Nižnij Novgorod“. „Chimki“ vietos fronte užima tik penktąją vietą. Gesinti gaisro pakviestas žinomas krepšinio diktatorius juodkalnietis Duško Ivanovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt apie „Chimki“ trenerio atleidimą kalbėjosi su populiarios Rusijoje interneto svetainės championat.com krepšinio skyriaus redaktoriumi Levą Savarį ir buvusiu R. Kurtinaičio bendražygiu Kauno „Žalgiryje“ Sergejumi Jovaiša.

Pasak L. Savario, Pamaskvio klubo vadovai ilgiau laukti nebegalėjo ir buvo priversti lietuviui parodyti duris. Jei dabar traumų nebūtų patyrę Jamesas Augustine'as ir Tyleris Honeycuttas, galbūt „Chimki“ krepšininkai būtų nepralaimėję Eurolygos rungtynių Vitorijoje ir Jungtinės lygos dvikovos Kazanės „Uniks“ klubui. Tokiu atveju Kurtis tikriausiai būtų likęs komandoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš sezoną „Chimki“ komandai solidžią finansinę injekciją suteikė keli įtakingi rėmėjai, ekipa įsigijo Aleksejų Švedą, kuris tapo geriausiai apmokamu Eurolygos žaidėju – per 3 sezonus uždirbs 10,2 milijono JAV dolerių. Prieš sezoną A. Švedu aktyviai domėjosi CSKA ir „Barcelona“, bet Pamaskvio klubas pasiūlė didesnį pinigų maišą.

„Top 16“ etape itin suprastėjo „Chimki“ gynyba – reguliariajame sezone R. Kurtinaičio auklėtiniai praleisdavo po 74 taškus, o antrajame etape – jau po 83,4.

„Kai kurie krepšininkai ginasi tikrai prastai. Buvau išvykęs į Vitoriją, kur mūsiškiai pralaimėjo „Laboral Kutxa“ klubui. Tame mače komanda kurį laiką buvo tiesiog nevaldoma. Manau, kad ekipos komplektavimas nebuvo tobulas. Visiškai nereikalingas komandai buvo aukštaūgis Marko Todorovičius, nepasiteisina Zorano Dragičiaus įsigijimas, Paulas Davisas, kurį nuolat kamuoja traumos, itin silpnas gynyboje. Gindamasis neblizga ir Jamesas Augustine'as. Dragičius, Petteri Kopponenas atsiskleidžia tik tada, kai dažnai turi kamuolį. Nežinau, ar pats Rimas komplektavo visą komandą“, – samprotavo Rusijos žurnalistas.

REKLAMA

Anot L. Savario, kai atėjo A. Švedas, „Chimki“ pradėjo žaisti greitesnį, amerikietišką krepšinį, tačiau nukentėjo komandinis krepšinis. Pašnekovas nemano, kad Pamaskvio klubo žaidimas suprastėjo dėl to, kad buvęs puolmo lyderis Tyrese'as Rice'as kartais nepasidalija kamuoliu su A. Švedu: „Amerikietis sąmoningai pasitraukė į antrą planą, bet dėl to jis neišgyveno. Dabar Rice'as atlieka daugiau rezultatyvių perdavimų“.

L. Savaris itin skeptiškai vertina D. Ivanovičiaus atėjimą į ekipą. „Jis – praeities treneris, jau labai seniai iškovojęs skambesnių pergalių“.

REKLAMA

„Toks trenerio gyvenimas. Komercija nesėkmių neatleidžia. Rimas labai gabus treneris. Pastaraisiais metais jis dar labiau subrendo. Jei lietuviams nepasiseks olimpiadoje Brazilijoje, o Kazlauskas nuspręs išeiti, Kurtinaitis, be abejonės, bus pagrindinis kandidatas treniruoti rinktinę“, – dėstė S. Jovaiša.

S. Jovaišą „Chimki“ žaidimas kartais žavėjo, o kartais kėlė nuostabą – ypač dėl skylėtos gynybos. Buvusio žalgiriečio teigimu, Pamaskvio klubui pasiekti daugiau pergalių trukdo A. Švedo ir T. Rice'o konkurencija. Anot pašnekovo, A. Švedas neretai skandina komandą piktnaudžiaudamas individualiais veiksmais.

Per penkerias pastarąsias Eurolygos rungtynes A. Švedas pataikė tik 9 iš 38 tritaškių (24 proc.). Jis nuo sezono pradžios iš toli jau metė 134 kartus – daugiausia iš visų turnyro krepšininkų. A. Švedas neblizga mesdamas ir iš artimesnių nuotolių. Iš dviejų taškų zonos šis milijonierius „Top 16“ etape atakuoja tik 47,3 proc. tikslumu. Kurtis dažnai nesugebėjo užmauti apynasrio „Chimki“ žvaigždei ir priversti jį žaisti komanda, todėl ir nepavyko sužvejoti daugiau pergalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų