REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs 3,2 proc., o kitąmet - 3,6 proc., prognozuoja banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Žygimantas Mauricas.

Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs 3,2 proc., o kitąmet - 3,6 proc., prognozuoja banko „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims Žygimantas Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis banko internetinėje konferencijoje teigė, kad Latvijos ūkis šiemet augs 2,7 proc., kitąmet - 3,2 proc., o Estijos atitinkamai 2 proc. ir 2,7 procento.

REKLAMA

Anot Ž.Maurico, pagrindinis Baltijos šalių ūkio augimo variklis išliks vidaus vartojimas, mat užsidarius Rusijos rinkai, eksportas ir toliau bus žemas.

Smukus eksportui į Rusiją, Lietuva gali augti paslaugų sektoriuje ir galbūt pasekti Airijos sėkmės pavyzdžiu, mano „Nordea“ banko vyriausiasis ekonomistas Baltijos šalims.

Pasak Žygimanto Maurico, prognozuojama, kad Vilniuje A klasės biurų plotas išaugs 35 proc. iki 308 tūkst. kv. metrų šiemet, ir dėl to Vilniuje gali toliau augti paslaugų sektorius.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai suteikia vilties, kad mes galime pakartoti Airijos sėkmės istoriją (...). Paslaugų sektorius gali būti vienas tų variklių, eliminuojančių neigiamą Rusijos įtaką. Mano išvada, kad tai turi būti daroma, to turi būti siekiama, siekiant išvengti tapimo ES užkampiu“, - banko internetinėje konferencijoje trečiadienį sakė Ž.Mauricas.

Ekonomistas BNS sakė, kad darbo jėgos trūkumas neturėtų tapti problema paslaugų centrų plėtrai.

„Aš laikausi nuomonės, kad turi ateiti paklausa, o pasiūla atsiras. Žinoma, reikia didinti IT specialistų universitetuose skaičių, ką Vyriausybė daro. Taip pat reikia įsileisti specialistų iš kitur - darbo jėga nebūtinai turi būti vien vilniečiai ar vien lietuviai“, - BNS sakė Ž.Mauricas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, jeigu tuks specialistų, jų galėtų atvykti iš Rygos, kur paslaugų sektorius nėra taip išvystytas, kaip Vilniuje, be to, reikėtų atverti sienas Ukrainos specialistams: „Labai nerimauti nėra dėl ko, bet svarbu įsileisti kuo daugiau tų žmonių“.

Anot jo, užsidarius Rusijos rinkai, Lietuva nebėra tiltas tarp Rytų ir Vakarų, tad reikia kitų augimo būdų.

„Baltijos šalys ir ypač Lietuva yra pokyčių stadijoje. Iš tilto tarp Rytų ir Vakarų Lietuva tampa Europos Sąjungos užkampiu, nes užsidaro siena su Rusija. Ji praranda privilegiją būti transporto centru“, - konferencijoje teigė Ž.Mauricas.

„Investuok Lietuvoje“ duomenimis, šiuo metu vien Vilniaus paslaugų ir technologijų centruose dirba apie 10,5 tūkst. darbuotojų. Šiemet daugelis jų ketina didinti darbuotojų skaičių - viešai skelbta, kad bus ieškoma apie 600 naujų darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų