REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Hillary Clinton antradienį smarkiai priartėjo prie savo siekio tapti Demokratų partijos kandidate į Baltuosius rūmus išsipildymo, o respublikono Donaldo Trumpo iš pažiūros nesustabdomas veržimasis į pergalę susidūrė su kliūtimi Ohajuje.

REKLAMA
REKLAMA

 

D.Trumpas laimėjo svarbius respublikonų pirminius balsavimus Ilinojuje, Šiaurės Karolinoje ir netgi Floridoje, kurioje jis sutriuškino tos valstijos senatorių Marco Rubio, nedelsiant paskelbusį, kad jis traukiasi iš prezidento rinkimų kampanijos.

REKLAMA

„Šis vakaras buvo nuostabus, – pakiliai nusiteikęs D.Trumpas sakė savo šalininkams. – Mes ketiname laimėti – laimėti, laimėti, ir mes nesustosime.“

M.Rubio pralaimėjimas buvo skaudus smūgis respublikonų elitui, mėginusiam stabdyti karingą verslininką, kurio prieš imigrantus ir musulmonus nukreipta retorika, anot jų, grasina suskaldyti partiją.

Misūryje suskaičiavus beveik visus balsus, 69 metų D.Trumpas buvo įgijęs nedidelę persvarą, tačiau magnato viltis laimėti visose penkiose antradienį balsavusiose valstijose sužlugdė Ohajo gubernatorius Johnas Kasichas, išplėšęs pergalę savoje teritorijoje, kuri taip pat bus labai svarbi per visuotinius rinkimus lapkritį.

REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpui dabar gali būti sunku užsitikrinti 1 237 delegatų palaikymą, kad išvengtų varžovų iššūkio per liepą vyksianti partijos nacionalinį suvažiavimą Klivlande, kur bus paskirtas respublikonų kandidatas į prezidento postą.

„Svarbiausias dalykas po šio vakaro: atrodo, kad Trumpas liepą neturės delegatų daugumos“, – sakė Ohajo valstijos universiteto politologijos profesorius Paulas Beckas.

D.Trumpas per balsavimus antradienį užsitikrino bent 161 delegato palaikymą. Johnas Kasichas susirinko mažiausiai 75 delegatus, daugiausiai dėl pergalės Ohajuje, o Teksaso senatorių Tedą Cruzą palaikysiančių delegatų skaičius padidėjo bent 26.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didi naktis Clinton

Mažiau rūpesčių turės H.Clinton, kuri įveikė savo varžovą Bernie Sandersą Floridoje, Šiaurės Karolinoje, Ohajuje ir Ilinojuje. Ji taip pat laimi nedidele persvara Misūryje, kaip rodo balsų skaičiavimo rezultatai.

B.Sanderso dabar laukia beveik neįvykdoma užduotis: prisivyti H.Clinton, įgijusią didelę persvarą pagal ją palaikysiančių delegatų skaičių.

„Artėjame prie Demokratų partijos nominacijos užsitikrinimo ir pergalės šiuose rinkimuose lapkritį“, – sakė H.Clinton, jau žvelgdama į visuotinius rinkimus, kur jai gali tekti susigrumti su D.Trumpu.

REKLAMA

„Kai girdime, kad kandidatas į prezidento postą ragina susemti 12 mln. imigrantų, uždrausti visiems musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas, kai jis palaiko kankinimus – tai nedaro jo stipriu. Tai daro jį neteisiu“, – pabrėžė buvusi valstybės sekretorė, geldama respublikonų kampanijos favoritui.

Respublikonų dilema

Respublikonai dabar turi apsispręsti: palaikyti vieną kandidatą ar mėginti atiminėti balsus iš D.Trumpo kaip komanda.

D.Trumpo pergalės prieš M.Rubio Floridoje mastas neabejotinai taps sukrėtimu respublikonų isteblišmentui, tačiau taip pat sužadins viltis, kad partijai atsiveria galimybė per visuotinius rinkimus lapkričio 8-ąją laimėti toje valstijoje, kuri anksčiau nebūdavo linkusi palaikyti kurios nors vienos pagrindinės partijos.

REKLAMA

Prezidentas demokratas Barackas Obama laimėjo Floridoje tiek 2008, tiek 2012 metais.

M.Rubio pasitraukė iš kampanijos, sakydamas: „Nors Dievo plane nenumatyta, kad aš 2016-aisiais ar galbūt apskritai kada nors būsiu prezidentu, ir mano kampanija šiandien sustabdyta, tas faktas, kad nuėjau taip toli, liudija, kokia išties ypatinga yra Amerika.“

J.Kasichas savo ruožtu atvirai pasisakė už scenarijų, kad per partijos nacionalinį suvažiavimą būtų renkamasi ne iš vieno pretendento, ir žadėjo tęsti kampaniją.

„Noriu šį vakarą dar kartą jums priminti, kad nesirinksiu žemo kelio į aukščiausią postą šioje šalyje“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu ultrakonservatyvių pažiūrų T.Cruzas taip pat lieka respublikonų lenktynėse.

JAV žiniasklaidos skelbiami duomenys rodo, kad jis šiek tiek atsiliko nuo D.Trumpo Misūryje ir liko antras Ilinojuje bei Šiaurės Karolinoje.

T.Cruzas ragino respublikonus jį palaikyti ir susivienyti prieš D.Trumpą.

„Donaldas galbūt yra vienintelis žmogus pasaulyje, kurį Hillary Clinton galėtų įveikti per visuotinius rinkimus“, – pabrėžė Teksaso senatorius, sakydamas respublikonams, kad dabar jie turi „aiškų pasirinkimą“.

D.Trumpo provokuojantys pasisakymai apie migrantus, grasinimai imtis masinių deportacijų ir pasiūlymai atsitverti nuo Meksikos kurstė aistras per jo kampanijos renginius ir buvo daugelio pasmerkti.

REKLAMA

Vis dėlto D.Trumpo populistinė žinia susilaukė atgarsio – netgi tarp kai kurių demokratų šalininkų, tokių kaip 69 metų Katharine Berry (Katarin Beri).

„Mums nereikia visų tų nelegalų, – ji sakė naujienų agentūrai AFP prie balsavietės Siono liuteronų bažnyčioje Kantono mieste. – Jie atima mūsų darbo vietas; jie turi visas teises, o amerikiečiai neturi teisių.“

„Šiandien balsavau už demokratą. Bet jeigu laimės Trumpas, balsuosiu už jį per visuotinius rinkimus“, – pridūrė K.Berry

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų