REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ne kartą yra pasisakęs, kad viešiems asmenims yra taikomi aukštesni skaidrumo ir viešumo standartai, Seime sakė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis atsakydamas į klausimus dėl paskelbtų politikų pokalbių išklotinių iš ikiteisminio tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis teismas ne viename sprendime yra akcentavęs išskirtinę viešų asmenų padėtį visuomenėje ir jiems taikomus aukštesnius nei kitiems piliečiams skaidrumo bei viešumo standartus. Tarkime, 2007 metais priimtame sprendime išnagrinėjus dviejų žurnalistų bylą prieš Prancūziją, kurie buvo nuteisti, kad knygoje panaudojo konfidencialią informaciją, teismas vadovavosi tuo, kad asmuo, apie kurį buvo pateikta informacija, buvo viešas, aukščiausiu lygiu dalyvaujantis politikoje, todėl visuomenė turėjo pagrįstą pagrindą būti informuota“, – sakė E.Pašilis.

REKLAMA

Klausimus E.Pašiliui pateikė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovas Valdas Vasiliauskas, po to, kai buvo paskelbti Druskininkų mero Ričardo Malinausko ir aplinkos ministro Kęstučio Trečioko bei kitų aukštų vadovų pokalbių išklotinės apie Vyriausybės nutarimą, kuriuo panaikintos kurortų zonos.

V.Vasiliauskas klausė, kodėl Antikorupcijos komisijai prokuroras perdavė visą medžiagą, susijusią su kriminalinės žvalgybos atliktais pokalbių įrašais – kokiu tikslu tai buvo atlikta, ar dėl šio fakto atliekamas tyrimas. E.Pašilis atsakė, jog prokurorai paskelbė nutraukiantys tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, o situaciją Druskininkuose tyrusi Antikorupcijos komisija šį nutarimą gavo kartu su pokalbių stenogramomis.

REKLAMA
REKLAMA

E.Pašiliui taip pat buvo užduotas klausimas dėl „Lietuvos ryto“ vyriausiojo redaktoriaus ir akcininko Gedvydo Vainausko sulaikymo, kuris buvo nufilmuotas ir paskelbtas žiniasklaidoje. V.Vasiliauskas klausė, ar informacijos apie planuojamus procesinius veiksmus žurnalistams nenutekino pareigūnai.

„Iš ikiteisminio tyrimo medžiagos matyti, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba iš anksto žiniasklaidos atstovų apie planuojamus ikiteisminio tyrimo veiksmus neinformavo, procesinių veiksmų atlikimo su jais nederino ir nekoordinavo. Tyrimo veiksmai buvo atliekami planingai, informacija visuomenei buvo pateikta po jų atlikimo, įvertinus visuomenės poreikį žinoti“, – atsakė E.Pašilis.

Seimo statutas numato teisę Seimo nariams raštu pateikti klausimus ministrams ar valstybės institucijų vadovams, išskyrus teisėjus. Į iš anksto raštu gautus klausimus atsakoma Seimo sesijos metu, kiekvieną antradienį per Vyriausybės pusvalandį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų