REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje šiuo metu yra beveik 21 tūkst. šernų, rodo naujausi šių gyvūnų apskaitos duomenys.

Lietuvoje šiuo metu yra beveik 21 tūkst. šernų, rodo naujausi šių gyvūnų apskaitos duomenys.

REKLAMA

Šernai skaičiuoti vasario 15-29 dienomis, vykdant Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus sprendimą, priimtą dėl afrikinio kiaulių maro plitimo pavojaus. Šių gyvūnų suskaičiuota 20 tūkst. 839, pranešė Aplinkos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Apskaitos tikslas – nustatyti, kiek šiuo metu šernų yra Lietuvoje ir kiek jų reikėtų dar sumedžioti, kad 2017 metų balandžio 15 dieną šernų populiacijos tankumas medžioklės plotuose nebūtų didesnis kaip 0,5 šerno vienam kvadratiniam kilometrui, o visoje šalyje būtų ne daugiau kaip 25 tūkst. šernų.

REKLAMA

Pastaroji apskaita parodė, kad jau dabar daugelyje savivaldybių šernų tankumas yra mažesnis nei 0,5 šerno ir tik devyniose savivaldybėse šis rodiklis šiek tiek (0,535-0,677 šerno) viršija siektiną.

„Šie skaičiai nereiškia, – sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, – kad viskas jau padaryta ir galima ramiai laukti nieko neveikiant. Švelni žiema ir kitos palankios gamtinės sąlygos, tikėtina, lems gausias šernų vadas, ir jų vėl ims daugėti. Todėl medžiotojai turėtų ir toliau aktyviai šernus medžioti, kad šių gyvūnų būtų ne daugiau, negu numatyta, ir taip užkirsti kelią afrikiniam kiaulių marui plisti.“

REKLAMA
REKLAMA

Šernų apskaitą medžioklės plotuose atliko šių plotų naudotojai, o medžioklės plotams nepriskirtose teritorijose, kurios yra valstybiniuose rezervatuose, – Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Naudotasi šių gyvūnų stebėjimo eiguvose, kvartaluose ir kitais vizualiniais būdais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų