REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Brazilijoje „istorinė“ žmonių minia protestavo prieš prezidentę (nuotr. SCANPIX)

Daugiau negu 3 mln. brazilų sekmadienį dalyvavo demonstracijose didžiausioje Lotynų Amerikos šalyje, reikalaudami, kad būtų nuversta susikompromitavusi prezidentė Dilma Rousseff, nurodė policija.

10

Daugiau negu 3 mln. brazilų sekmadienį dalyvavo demonstracijose didžiausioje Lotynų Amerikos šalyje, reikalaudami, kad būtų nuversta susikompromitavusi prezidentė Dilma Rousseff, nurodė policija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skanduodami „Dilma, lauk!“ ir apsigobę ryškiai geltonos bei žalios spalvos nacionalinėmis vėliavomis protestuotojai visoje Brazilijoje stengėsi padidinti spaudimą Kongresui, kad šis paspartintų apkaltos procedūrą prieš kairiųjų pažiūrų lyderę, kaltinamą dėl didžiulio masto korupcijos skandalo ir didžiausio ekonomikos nuosmukio per pastarąjį ketvirtį šimtmečio.

REKLAMA

„Dabar – lemtingas momentas mūsų šaliai. Ketiname pradėti pokyčius dabar“, – sakė Rogerio Chequeris, vadovaujantis judėjimui „Vem Pra Rua“ („Išeikite į gatves“), kuris buvo vienas pagrindinių protestų organizatorių San Paule.

Iškilus teisininkas, Helio Bicudo, anksčiau palaikęs vyriausybę, bet vėliau prisidėjęs prie pastangų inicijuoti apkaltos procesą, sakė protestuotojams San Paule: „Brazilija nebegali būti skurdinama ir plėšiama, ji nebegali taikstytis su nekompetencija ir korupcija.“

REKLAMA
REKLAMA

Didžiulis protestuotojų aktyvumas tikriausiai paskatins apsispręsti Kongreso deputatus, kurie dar neturėjo tvirtos nuomonės, ar reikia nutraukti palaikymą vis labiau izoliuojamai prezidentei.

„Šis savaitgalis vyriausybei buvo labai blogas, – sakė analitikas Sergio Praca iš Rio de Žaneire įsikūrusio Getulio Vargaso fondo. – Demonstracijos buvo labai galingos... Tai pats blogiausias įmanomas scenarijus vyriausybei.“

Rio de Ženeiras, kuriame rugpjūtį vyks vasaros olimpiada, protestuotojai dainavo ir šoko pagal sambos melodijas, užplūdę Kopakabanos bulvarą pajūryje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demonstrantų skaičius buvo įspūdingas, bet organizatorių pareiškimas, kad į gatves išėjo milijonas žmonių, atrodė smarkiai perdėtas. Policija demonstracijos Rio de Žaneire vertinimo nepateikė.

D.Rousseff ir jos Darbininkų partija stengiasi išsilaikyti valdžioje tuo metu, kai šalį krečia didžiulis kyšininkavimo ir turto grobstymo skandalas, susijęs su valstybine naftos bendrove „Petrobras“.

Prokurorų aukščiausio rango taikinys – pagrindinis D.Rouseff mentorius eksprezidentas Luizas Inacio Lula da Silva.

Prokurorai jam iškėlė kaltinimus dėl pinigų plovimo ir paprašė, kad buvusiam šalies vadovui būrų skirtas kardomasis areštas. L.I.Lula da Silva įnirtingai atmeta visus kaltinimus.

REKLAMA

D.Rousseff taip pat kaltinama dėl skaudžios recesijos: šalies ekonomika pernai susitraukė 3,8 proc.; Brazilija taip pat praranda investicijas dėl pablogintų kreditavimo reitingų.

Tuo metu, kai L.I.Lula da Silva kovoja dėl politinio išlikimo, D.Rousseff gali netekti itin svarbaus sąjungininko, o vieno Brazilijos savaitraščio pranešime, pagrįstame nutekinta informacija, keliama prielaida, kad jai taip pat gali būti pateikti kaltinimai „Petrobras“ skandalo tyrimo byloje.

Maža to, D.Rouseff taip pat kyla nauja grėsmė: partija PMDB grasina trauktis iš trapios koalicijos su Darbininkų partija. Partijos nariai šeštadienį susitarė, kad dėl šio sprendimo apsispręs per 30 dienų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų