REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Forumo „Laisva Rusija“ dalyviai ketvirtadienį Vilniuje sprendė klausimą dėl jų gimtosios šalies visuomenės ateities – „ar yra galimybė pasveikti?“. Vyravo nuomonė, kad itin svarbu nepasiduoti „vatnikams“, spausti Rusijos aukščiausiųjų valdžios asmenų sankcijų klausimą. Daugelį dalyvių itin piktina faktas, kad Rusijoje prisivogę ir nusikalstamus įstatymus tvirtinantys atstovai laisvai keliauja po Europą, o jų šeimos – naudojasi europiečių gerbūviu.

REKLAMA
REKLAMA

Europietiškos gėrybės tik tiems, kas vadovaujasi jos vertybėmis

„Putiną svarbu stabdyti <...> ir jeigu blogio griežtai nestabdysi, jis praris viską. Jis yra šliaužiantis, kaip gangrena. Jis nušliauš iki Europos ir pradės ją ryti, ir Lietuva yra ypatingoje rizikos zonoje. Visų pirma ji arti ir čia yra pakankamai didelis vatnikų skaičius“, – teigė žymi Rusijos žurnalistė Božena Rynska ir pridūrė, kad svarbu neleisti žmonėms, kurie nesivadovauja europietiškomis vertybėmis, naudotis euro zonos gėrybėmis.

REKLAMA

Anot forumo dalyvių, tokie žmonės, pavaikščioję po Vieną ir Paryžių, vėliau grįžę pasakos, kad „ten visur gėjai, liberalai, prievartautojai“.

Lietuva, kuri žino, kas yra komunizmas, žino kas yra Putino Rusija, anot B. Rynskos, taip pat gali labai stipriai padėti, sudarydama sąrašus, kad propagandonai neturėtų galimybės patekti į ES.

Aršiausi vatnikai Londone – ne rusai, o Baltijos šalių migrantai

Verslininkas Andrejus Sidelnikovas pažymėjo, kad pirmoji rusų migracijos banga į Londoną tapo itin pastebima po to, kai pasodino M. Chodorkovskį. Antroji banga – 2008 metais. Protestų banga Rusijoje 2011-2012 metais taip pat atsispindėjo išvykusiųjų į Londoną kiekiu.

REKLAMA
REKLAMA

Vatnikai yra gana pastebimi internete, tačiau realiame gyvenime jų nesimato. Pačioje Anglijoje Putino virusas nėra plačiai išplitęs. Anot A. Sidelnikovo, anksčiau buvo tam tikrų bandymų užsiimti lobizmu, siekiant paveikti vietos parlamento narius ar kitus įtakingus asmenis, tačiau žiniasklaida greitai išaiškino, kad už tų renginių kyšo Rusijos ambasados finansavimas.

Didžiausias poveikis vietiniams yra daromas per kanalą RT. Tačiau ši televizija jau buvo bausta dėl propagandos skelbimo, todėl belieka lauki, kada pasikartos ir tuomet iš jų bus atimta licencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Sidelnikovas atkreipė dėmesį, kad dažnai linksniuojami prisigrobę turtų ir iš Rusijos išvykę į Londoną „verslininkai“ absoliučiai nedalyvauja jokioje politinėje veiklose. Jo manymu, reiktų orientuotis į tuos asmenis, kurių šeimos gyvena Didžiojoje Britanijoje, kol jie patys, pagal Putino nurodymus, kelia rankas „automatu“ Rusijos Dūmoje.

Verslininkas taip pat atkreipė dėmesį, kad aršiausi „vatnikai“ yra net ne patys rusai, o Baltijos šalių rusakalbiai, ypač iš Latvijos. Taip yra dėl to, kad gavę ES pasą jie jaučiasi ganėtinai saugūs reikšdami savo politines pažiūras.

REKLAMA

Kova su propaganda – tai kova su maro platintojais

Diskusijos dalyviai sutiko, kad būtina sąlyga, norint „išlaisvinti“ rusus yra propagandos ribojimas. Žurnalistas Aleksejus Suchanovas, gyvenantis ir dirbantis Latvijoje po to, kai televizijoje, kurioje jis dirbo, pradėjo cenzūruoti jo reportažus, apeliavo ir į pačius žurnalistus.

„19 metų dirbau Rusijos žiniasklaidoje ir aš tai mačiau iš vidaus, kaip yra „daromos“ naujienos. Ir kokia yra (laidos) vedančiojo įtaka, sugebančio išstovėti savo įsitikinimus ar būti tiesiog, taip vadinama, „kalbančia galva“. Pirmuoju atveju tu dar gali kažką keisti, antruoju – tu tiesiog atidirbi už pinigus“, – pasakojo žurnalistas.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad dabartinėmis sąlygomis pokyčių Rusijos visuomenėje tikėtis nėra įmanoma. „Iš tiesų Putino propaganda, kuri išplitusi po visą Europą, įskaitant ir Latviją, kur aš gyvenu, yra itin stipri. <...> Putinas kariauja ne tik Ukrainoje, Sirijoje ar Turkijoje, karas vyksta ir visoje Europoje. Ir jis iš tiesų yra pavojingas. <...> Reaguoti (į propagandą) reikia griežčiau, paprasčiausiai griežčiau“, – teigė A. Suchanovas.

„Kai aš girdžiu kaip europiečiai sako, kad „nereikia žiurkės varyti į kampą“, reikia atsakyti, kad žiurkės platina marą – kova su žiurkėmis, tai kova su maru“, – pridūrė Božena Rynska. Pirmiausiai Baltijos šalių valdžiai susimąstyti, anot žurnalistės, būtent šioms šalims kyla didžiausia grėsmė dėl Rusijos televizijų daromos įtakos.

Diskusiją optimistine gaida užbaigė politikos ekspertas A. Illarionovas: „nepagydomų tautų nėra. Viskas priklauso tik nuo laiko“ ir atkreipė dėmesį į vokiečių tautą, kuri sugebėjo išsilaisvinti nuo imperinių užmačių po Antrojo pasaulinio karo, taip pat švedus, dar prieš kelis šimtus metų kėlusius siaubą visai Rytų Europai, o dabar yra viena iš taikiausių šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų