REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būti Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešu yra pavojinga. Žinoti Kremliuje atgulančias paslaptis – taip pat. Tuo įsitikinti priverčia ne tik naujausios žinios apie Rusijos žiniasklaidos magnatą ir buvusį Kremliaus padėjėją Mchailą Lesiną, kuris praeitais metais buvo rastas negyvas, bet ir ne viena kita paslaptinga mirtis. Visas šias mirtis sieja vienas bendrumas, rašoma „Business Insider“.

Būti Rusijos prezidento Vladimiro Putino priešu yra pavojinga. Žinoti Kremliuje atgulančias paslaptis – taip pat. Tuo įsitikinti priverčia ne tik naujausios žinios apie Rusijos žiniasklaidos magnatą ir buvusį Kremliaus padėjėją Mchailą Lesiną, kuris praeitais metais buvo rastas negyvas, bet ir ne viena kita paslaptinga mirtis. Visas šias mirtis sieja vienas bendrumas, rašoma „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Michailas Lesinas.

Amerikiečių žiniasklaida paskelbė, kad žymusis Kremliaus padėjėjas mirė nuo smūgio į galvą. Įdomu tai, kad ši išvada nesutampa su ankstene, kurią buvo pateikę rusų tyrėjai. Rusų valstybinė žiniasklaida anksčiau skelbė, kad buvęs žiniasklaidos reikalų ministras mirė nuo širdies smūgio. M.Lesinas, padėjęs įkurti anglų kalba transliuojančią Rusijos televiziją RT, buvo rastas negyvas lapkritį, būdamas 57 metų.

REKLAMA

Tačiau 2014-aisiais jis pasitraukė iš to posto – esą dėl padėties šeimoje. Šiuo metu į viešumą iškylančios išvados ženkliai skiriasi nuo tų, kuriomis bandyta įtikinti.

Remiantis „Daily Beast“ šaltiniais, prieš pat mirtį M. Lesinas, bijodamas skandalo dėl įsivėlimo į korupciją, pradėjo bendradarbiauti su FSB. Rusų valdžiai, akivaizdu, tai nebūtų naudinga, turint omenyje kiek daug jis žinojo Kremliaus paslapčių.

REKLAMA
REKLAMA

Jis buvo Rusijos spaudos, televizijos ir radijo ministras 1999–2004 metais, o vėliau dirbo Kremliaus padėjėju. 2013-aisiais jis stojo prie valstybinės žiniasklaidos milžinės „Gazprom-Media Holding“ vairo ir prižiūrėjo Rusijos liberalios pakraipos radijo „Echo Moskvy“ veiklą.

Aleksandras Litvinenko.

Buvęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentas mirė dėl apsinuodijimo poloniu. Tai kai kurie vadina pirmuoju pasaulyje branduolinio terorizmo aktu.

2006 m. lapkričio 1 d. Litvinenka staiga pasijuto blogai. Jis buvo hospitalizuotas.

Britų tyrėjų nuomone, sunkiai aptinkamo radioaktyvaus izotopo į A.Litvinenkos arbatos puodelį įpylė du jo pažįstami – Andrejus Lugovojus ir Dmitrijus Kovtunas – atvykę iš Maskvos aplankyti buvusio agento ir susitikę su juo viešbutyje „Mayfair“ 2006 metų lapkričio 1-ąją. Rusija atsisako išduoti abu įtariamuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šnipas mirė praėjus trims savaitėms po apnuodijimo, o A.Litvinenkos vardu paskelbtame pareiškime Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo apkaltintas tiesiogiai organizavęs jo nužudymą.

Anna Politkovskaya.

Rusų žurnalistė ir arši Kremliaus kritikė mirė 2006 metų spalio 6 dieną.

Savo knygoje „Putino Rusija“ žurnalistė kaltino Rusijos prezidentą V. Putiną tuo, kad pavertė Rusiją politikuota valstybe. Moteris buvo nužudyta kildama liftu į savo namus. Už žurnalistės nužudymą buvo nuteisti penki vyrai.

Natalija Estemirova.

Taip pat buvo žurnalistė ir Anos Politkovskajos bendražygė. Žurnalistė specializavosi žmogaus teisių pažeidimų srityje. Kitaip sakant, viešindavo tuos faktus, kurių oficiali rusų valdžia girdėti tikrai nenorėdavo. Ji buvo pagrobta visai netoli savo namų ir rasta miške su šautinėmis žaizdomis. Niekas nebuvo nuteistas už jos nužudymą.

REKLAMA

N.Estemirovos bendradarbiai jos pagrobimą sieja su veikla žmogaus teisių gynimo srityje, kuri erzino Čečėnijos jėgos žinybų atstovus. Žmogaus teisių gynėja ir žurnalistė nuolat kritikavo Čečėnijos respublikos valdžią ir jėgos struktūras, kaltindama ją kankinimais, grobimais ir susidorojimais be teismo, tačiau respublikos valdžia tuos kaltinimus visada atmesdavo.

N.Estemirova buvo ne tik žmogaus teisių gynėja, bet ir žurnalistė, kurios negalėjo pakęsti Čečėnijos valdžia.

Stanislavas Markelovas ir Anastasija Baburova.

Žmogaus teisės advokatas Stanislavas Markelovas atstovavo Politkovskajai ir kitiems žurnalistams, kurie buvo kritiški Putinui.

REKLAMA

Jis buvo nušautas kaukėto užpuoliko prie Kremliaus.

Žurnalistė Anastasija Baburova, kuri tuo metu buvo kartu su juo, taip pat buvo nušauta.

Borisas Nemcovas.

Buvęs Boriso Jelcino pavaduotojas. Kuris, kaip žinia, buvo didelis V. Putino kritikas dėl oligarchų užmokesčio.

Atlikta medicininė ekspertizė dėl Rusijos opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo atskleidė, kad į vyrą galėjo būti šauta iš dviejų skirtingų pistoletų. Griežtas Rusijos prezidento kritikas, opozicijos lyderis B. Nemcovas buvo nušautas vasario 27 d. vėlai vakare Maskvoje, ant Didžiojo Moskvorečės tilto netoli Kremliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ištyrę politiko šautines žaizdas, medicinos ekspertai priėjo prie išvados, jog į B. Nemcovą buvo šauta iš dviejų skirtingų ginklų. Pasak leidinio, trys į politiką pataikiusios kulkos galėjo būti paleistos iš pistoleto su duslintuvu, o kitos - be duslintuvo.

Po opozicijos lyderio žmogžudystės buvo sulaikyti penki įtariamieji. Visi jie - čečėnai.

B.Nemcovas nužudytas prieš pat didelį opozicijos mitingą, kuris planuojamas 2015 metų kovo 1 dieną, sekmadienį. „Kad nusikaltimas buvo kruopščiai suplanuotas, nekyla jokių abejonių, kaip ir vieta, parinkta nužudymui. Tyrimo duomenimis Borisas Nemcovas su kompanione ėjo į savo butą, kuris yra netoli įvykio vietos. Ir akivaizdu, kad šio nusikaltimo organizatoriai ir vykdytojai buvo informuoti apie galimą maršrutą“, – sakė Tyrimų komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

REKLAMA

Borisas Berezovskis.

Buvo žymus Rusijos oligarchas, kuris buvo privertas bėgti į Didžiąją Britaniją po to, kai susipyko su V.Putinu. Kritikas buvo pagrasinęs sumažinti Putino galią.

Negyvas rastas 2013 metais kovo mėnesį savo namuose. Jis buvo užrakintas vonioje, su kilpa aplin kaklą. Britų tyrėjai turėjo kelias versijas, tačiau nei viena nebuvo patvirtinta.

Paul Klebnikovas.

Buvo vyriausiasis Rusijoje leidžiamo „Forbes“ redaktorius. Jis nevengdavo temų apie Rusijoje klestinčią korupciją ir turtingųjų rusų gyvenimą.

Į jį buvo šauta devynis kartus.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų