REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

18 pergalių seriją išgyvenančių Šakių „Vyčio“ krepšininkų šį savaitgalį lauks du rimti išbandymai. Pirmasis jų – akistata su geriausiai besiginančia Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) komanda, su kuria susidurti nenori niekas, nes ji savo varžovams neleidžia žaisti mėgiamo krepšinio.

18 pergalių seriją išgyvenančių Šakių „Vyčio“ krepšininkų šį savaitgalį lauks du rimti išbandymai. Pirmasis jų – akistata su geriausiai besiginančia Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) komanda, su kuria susidurti nenori niekas, nes ji savo varžovams neleidžia žaisti mėgiamo krepšinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį namuose šakiečiai priims „Mažeikių“ krepšininkus, kurių gretose yra ir naujas veidas – buvęs Panevėžio „Lietkabelio-2“ lyderis Gediminas Žalalis.

REKLAMA

Mažeikiškiai į Šakius atvyks kaip trečia geriausia lygos komanda. 25 pergales iškovoję ir 10 nesėkmių patyrę Aloyzo Rudžio auklėtiniai, neabejotinai, bus vieni pagrindinių „Vyčio“ konkurentų kovoje dėl čempionų titulo.

Po sudėtingo sezono Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) „Mažeikiai“ į NKL čempionatą sugrįžo su kur kas mažesniu biudžetu, tačiau maksimaliomis ambicijomis. Jie rimtai nusiteikę dar kartą laimėti antrąjį pagal pajėgumą šalies krepšinio čempionatą. Ir tam turi rimtą pagrindą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei dvi pirmaujančios NKL komandos – „Vytis“ ir Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ – pasižymi kokybišku puolimu ir būtent šiuo žaidimo aspektu laimi didžiąją dalį savo rungtynių, tai „Mažeikiai“ yra kitokio pobūdžio ekipa.

A.Rudžio auklėtiniai demonstruoja geriausią NKL čempionate gynybą. Jie vidutiniškai savo varžovams leidžia įmesti tik 69,7 taško (72,8 taško antrajame etape). Ką reiškia, kai „Mažeikiai“ ginasi maksimaliai susikoncentravę, savo kailiu neseniai patyrė ir patys „Vyčio“ krepšininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio 29 dieną šakiečiai viešėjo Mažeikiuose. Tai buvo rungtynės, kurios rimtai patikrino „Vyčio“ žaidėjų budrumą. Grubų susidūrimą šakiečiai laimėjo tik lemiamomis sekundėmis.

Nuo pat pirmųjų rungtynių minučių šakiečiai galėjo pajusti, kokia kova jų laukia. Puikiai išanalizavę „Vyčio“ žaidimą šeimininkai smaugė juos tiksliai sustyguotais gynybiniais veiksmais.

Kadangi „Mažeikių“ priekinės linijos žaidėjai yra neaukšti, tačiau pakankamai mobilūs, savo krepšį ši ekipa saugo dažnai susikeisdama ginamaisiais. Tai yra vienas pamatinių „Mažeikių“ gynybos bruožų – visi penki krepšininkai keičiasi ginamaisiais, neleisdami savo varžovams pildyti derinių ir žaisti „du prieš du“.

REKLAMA

Didelę dalį „Vyčio“ žaidimo schemų sudaro deriniai, kai metimui užtvaromis be kamuolio stengiamasi išvesti geriausius snaiperius. Tai perpratę „Mažeikiai“ nuolat susikeisdavo ginamaisiais, taip neleisdami „Vyčio“ snaiperiams pasinaudoti užtvaromis ir priimti kamuolį patogiose padėtyse.

Nesugebėdami įgyvendinti derinių „Vyčio“ krepšininkai puolime strigo ir atakas labai dažnai buvo priversti pabaigti neparuoštais metimais. Jie buvo nuplauti šaltu dušu – rungtynes pradėjo 7:17.

Kitas skiriamasis „Mažeikių“ gynybos bruožas – didelis dėmesys baudos aikštelei. „Vyčio“ krepšininkai, ypatingai Dominykas Domarkas (3/8 dvitaškiai), Marijus Užupis (1/6 dvitaškiai) ir Karolis Brusokas (3/7 dvitaškiai) strigo, mėgindami sėkmingai užbaigti atakas šalia krepšio.

REKLAMA

Vos tik oponentų gynėjas veržiasi krepšio link, „Mažeikių“ gynyba susispaudžia ir taip uždaro erdves, kuriomis galima būtų pasinaudoti. Mažeikiškiai taip pat dvigubina gynybą tada, kai kamuolį patogioje padėtyje šalia krepšio priima varžovų aukštaūgis.

Agresyvi gynyba šalia krepšio neleido šakiečiams sėkmingai žaisti „du prieš du“ veržiantis į baudos aikštelę arba įvedant kamuolį įkertančiam aukštaūgiui. Rimtų problemų kilo „Vyčio“ gynėjams, mėginant užbaigti atakas drąsiais reidais link krepšio. Rezultatas – vos 39 proc. dvitaškių taiklumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per tris susitikimo kėlinius kieta ir organizuota „Mažeikių“ gynyba leido šakiečiams įmesti vos 44 taškus. Nerijus Zabarauskas ir jo auklėtiniai varžovų stiprybių silpnybes galutinai perprato tik lemiamo ketvirčio metu.

Ketvirtajame kėlinyje „Vytis“ ėmė rečiau žaisti „du prieš du“ ir dažniau ieškoti ūgio skirtumo situacijų, kai prieš „Mažeikių“ aukštaūgį po susikeitimo ginamaisiais atsiduria „Vyčio“ gynėjas arba šakiečių aukštaūgis užsiima poziciją po krepšiu prieš „Mažeikių“ gynėją.

Lemiamomis minutėmis „Vyčio“ įžaidėjas Dominykas Domarkas ne kartą vienas prieš vieną sėkmingai įveikė „Mažeikių“ aukštaūgio Vytauto Pikalavičiaus gynybą. Taip „Vytis“ svarbiausiomis mačo akimirkomis vieną iš dviejų pagrindinių mažeikiškių gynybos elementų panaudojo prieš juos pačius.

REKLAMA

Kitas momentas – snaiperių paieška. Ketvirtajame kėlinyje „Vyčio“ perimetro žaidėjai dažniau veržėsi į baudos aikštelę ir ieškodavo prie tritaškio likusių komandos draugų. Kai šakiečių žaidėjas verždavosi, „Mažeikių“ gynyba susispausdavo į baudos aikštelę ir palikdavo laisvus žmones prie tritaškio. Tokiomis situacijomis du kartus pasinaudojo Paulius Beliavičius, kuris susmeigė du svarbius tolimus metimus.

Daugiau žaidimo vienas prieš vieną, prasiveržimų į baudos aikštelę, ieškant snaiperių ties tritaškiu, ir sėkmingas ūgio pranašumo situacijų išnaudojimas leido „Vyčiui“ lemiamame ketvirtyje įmesti 21 tašką ir atkaklias rungtynes pabaigti laimingai.

REKLAMA

Tiesa, viskas galėjo baigtis liūdnai, jei „Mažeikių“ puolėjas Kostas Jonuška būtų pataikęs lemiamą baudos metimą arba tritaškį. Tą kartą „Vyčio“ krepšininkai sukandę dantis atlaikė geriausiai besiginančios NKL komandos iššūkį – 65:64.

Penktadienį bus rašoma nauja istorija. Šį kartą jau namų salėje šakiečiai turės dar kartą surasti spragų judrioje, gerai organizuotoje ir agresyvioje „Mažeikių“ gynyboje. Galima neabejoti, kad lengva tikrai nebus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų