REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje teisiama bado streiką paskelbusi ukrainiečių karo pilotė ketvirtadienį pradėjo gerti vandenį, kai gavo, kaip vėliau pasirodė, padirbtą Ukrainos prezidento laišką, kuriame jos buvo prašoma atšaukti bado akciją, pranešė jos advokatai.

Rusijoje teisiama bado streiką paskelbusi ukrainiečių karo pilotė ketvirtadienį pradėjo gerti vandenį, kai gavo, kaip vėliau pasirodė, padirbtą Ukrainos prezidento laišką, kuriame jos buvo prašoma atšaukti bado akciją, pranešė jos advokatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sustabdė tik sausą bado streiką

Nadja Savčenko tęs bado streiką, kol vėliau šį mėnesį jai bus paskelbtas nuosprendis, sakė kaltinamosios advokatas Markas Feiginas.

REKLAMA

Ukrainietės advokatai sako, kad sprendimą nutraukti sausą bado streiką ji priėmė gavusi raštišką Ukrainos prezidento Petro Porošenkos prašymą, tačiau vėliau paaiškėjo, kad laišką atsiuntė panašiais pokštais pagarsėjęs asmuo, galbūt net turintis ryšių su Rusijos saugumo tarnybomis.

Kad P.Porošenka laiško Nadijai Savčenko nerašė, anksčiau ketvirtadienį pranešė jo atstovas Sviatoslavas Ceholka. „Prezidentas palaikymo žodžius Nadija Savčenko perdavė per jos seserį Virą ir motiną. Jokių laiškų jis nesiuntė“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA

„Nadežda sustabdė tik sausą bado streiką“, – naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Markas Feiginas, vartodamas N.Savčenko vardo rusiškąją versiją.

„Ji toliau badaus, kol bus paskelbta teismo nutartis“, – pridūrė jis.

Pablogėjo sveikata

N.Savčenko gynėjų komanda trečiadienį sakė, kad 34 metų pilotės sveikata labai pablogėjo, ją krečia šaltis ir pakilo kūno temperatūra.

Sprendimas N.Savčenko byloje turėtų būti skelbiamas kovo 21 arba 22 dieną.

Pasak advokatų, šis pokštas yra Maskvos bandymas diskredituoti pilotę ir jos komandą.

„Tai akivaizdžiai buvo gerai suplanuota saugumo tarnybų operacija“, – sakė M.Feiginas.

Garsus Rusijos pokštininkas Vladimiras Kuznecovas, daugeliui žinomas kaip Vovanas, prisipažino, kad su kolega išsiuntė laišką N.Savčenko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes norėjome nutraukti tą farsą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

Vis tik V.Kuznecovas paneigė esantis Rusijos saugumo tarnybų darbuotojas.

„Tai mėgstamiausia Rusijos opozicijos versija. Jeigu aš pasakysiu „ne“, vis tiek niekas nepatikės“, – sakė jis.

Pernai Vovanas paskambino Eltonui Johnui ir privertė jį patikėti, kad apie gėjų teises kalbasi su prezidentu Vladimiru Putinu.

Atsakydama į „Porošenkos laišką“ N.Savčenko pažadėjo vėl gerti vandenį, sulaukusi ukrainiečių palaikymo.

„Aš pajutau jūsų skausmą, žmonės“, – parašė ji savo ranka.

Atsisakymas maisto ir vandens Rusijos vadinamas „sausu bado streiku“ – tokiu būdu kovodavo kai kurie sovietų disidentai.

REKLAMA

N.Savčenko sausą badavimą pradėjo praėjusį ketvirtadienį, protestuodama prieš prieštaringai vertinamo teismo proceso vilkinimą. Jos advokatai sako,kad ji dabar reikalauja grąžinti ją Ukrainai.

Nadiją Savčenko jos tautiečiai laiko pasipriešinimo kovos su Kremliumi simboliu; konfliktas Ukrainos rytuose nuo 2014-ųjų nusinešė daugiau kaip 9 tūkst. gyvybių.

Rusijos prokuratūra reikalauja įkalinti N.Savčenko 23 metams už tai, kad ji esą prisidėjusi prie dviejų Rusijos valstybinio transliuotojo VGTRK žurnalistų žūties per apšaudymą, kurį ji, būdama Ukrainos savanorių bataliono karė, esą koregavusi Luhansko srityje 2014-ųjų birželį, praėjus dviem mėnesiams nuo prorusiško maišto pradžios.

REKLAMA

N.Savčenko tvirtina buvusi pagrobta ir prievarta išvežta iš Luhansko srities per sieną į Rusiją ne anksčiau negu minėtas apšaudymas įvyko.

Vakarai nerimauja

Jos teismas sukėlė didžiulį susirūpinimą Vakaruose – ir Europos Sąjunga, ir Jungtinėse Amerikos Valstijos reikalauja, kad N.Savčenko būtų nedelsiant paleista į laisvę.

Savaitgalį šimtai ukrainiečių piketavo prie Rusijos ambasados Kijeve, apmėtė ją kiaušiniais ir akmenimis.

Ukrainos policija pranešė, kad ketvirtadienį dar neišaušus keli asmenys į Rusijos diplomatinę misiją mėtė vadinamuosius Molotovo kokteilius, ir nurodė, kad pradėtas baudžiamasis šio išpuolio tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pažymėjo, kad ambasados Kijeve darbuotojai apribojo savo judėjimą, ir kaltina Vakarus, kad jie nekreipia dėmesio į šį smurtą.

„Mes nematome reakcijos iš mūsų kolegų Vakaruose“, – sakė jis interviu televizijai REN TV, dar pridurdamas, kad visa tai jis aptarsiąs su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų