REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga dar pusmečiui – iki rugsėjo – pratęs sankcijas, kurios taikomos grupei Rusijos ir Ukrainos piliečių dėl jų vaidmens Ukrainos konflikte, trečiadienį pranešė Bendrijos šaltiniai.

Europos Sąjunga dar pusmečiui – iki rugsėjo – pratęs sankcijas, kurios taikomos grupei Rusijos ir Ukrainos piliečių dėl jų vaidmens Ukrainos konflikte, trečiadienį pranešė Bendrijos šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beveik 150 asmenų „juodasis sąrašas“ buvo paskelbtas kartu su plačiomis ekonominėmis sankcijomis Rusijos gynybos, finansų ir energetikos sektoriams, kurios smarkiai supykdė prezidentą Vladimirą Putiną.

REKLAMA

„Sankcijos – kelionių suvaržymai ir turto įšaldymas – 146 asmenims ir 37 subjektams pratęsiamos iki rugsėjo“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis po ES diplomatų susitikimo.

Ketvirtadienį Briuselyje susirinksiantys Bendrijos šalių vidaus reikalų ministrai turėtų oficialiai patvirtinti šį sprendimą, o visas sąrašas su sankcijų taikiniais tapusių asmenų pavardėmis bus paskelbtas šeštadienį, nurodė šaltiniai.

REKLAMA
REKLAMA

ES nusprendė pratęsti sankcijas nepaisydama Rusijos spaudimo ir susiskaldymo bloke, tvirtindama, jog nebuvo įvykdytos Minsko susitarimo dėl paliaubų, kuris buvo pasirašytas siekiant užbaigti konfliktą Ukrainoje, sąlygos.

Pastarąjį kartą – rugsėjį – patvirtintame „juodajame sąraše“ figūravo ir Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas, kuris į jį buvo įtrauktas dėl paramos 2014 metų kovą Rusijos įvykdytai Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijai.

Sąraše taip pat yra buvęs Rusijos gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Arkadijus Bachinas bei dabartinis gynybos ministro pavaduotojas Anatolijus Antonovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į sąrašą įtrauktas ir verslo magnatas Arkadijus Rotenbergas, apibūdinamas kaip „senas prezidento Vladimiro Putino pažįstamas“ ir jo buvęs dziudo treniruočių partneris, pelnęsis iš artimų ryšių su Kremliaus šeimininku.

Greta įtakingų Rusijos parlamento figūrų „juodajame sąraše“ taip pat yra populiarus rusų atlikėjas Josifas Kobzonas, kuris buvo nubaustas už paramą separatistams ir už tai, kad sutiko tapti separatistų paskelbtos vadinamosios Donecko liaudies respublikos „garbės konsulu“.

ES nuosekliai pildo sąrašą asmenų, kurie tampa sankcijų taikiniais už savo numanomą vaidmenį Ukrainos konflikte, kuriame Maskvos palaikomi separatistai kovoja su Kijevo vyriausybės pajėgomis.

REKLAMA

ES gruodį pratęsė ekonomines sankcijas, argumentuodama, jog turi būti dar daug padaryta, kad būtų įgyvendintos 2015 metų vasarį Minske pasirašyto paliaubų susitarimo sąlygos.

Vakarai kaltina Kremlių, kad jis kursto konfliktą Rytų Ukrainoje, siekdamas neleisti ES toje šalyje įgyti daugiau įtakos. Šis konfliktas nuo 2014 metų balandžio jau nusinešė per 9 tūkst. gyvybių.

Rusija kategoriškai neigia savo sąsajas su šiuo konfliktu. Tačiau dėl jo Maskvos ir Briuselio santykiai tebėra įtempti.

Praėjusią savaitę Bendrija paragino Maskvą paleisti ukrainietę sraigtasparnio pilotę Nadiją Savčenko, kuri Rusijos teisiama dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų