REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kova be aiškių nugalėtojų: valdantieji turi slaptą ginklą?

Politologas: šiuo metu prezidentė gerokai labiau pažeidžiama

Vis aštresnė premjero socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus retorika Prezidentūros atžvilgiu gali būti siekis artėjant Seimo rinkimams išgryninti šalininkų ir priešininkų stovyklas, sako politologas Mažvydas Jastramskis.

Vis aštresnė premjero socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus retorika Prezidentūros atžvilgiu gali būti siekis artėjant Seimo rinkimams išgryninti šalininkų ir priešininkų stovyklas, sako politologas Mažvydas Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas patikės premjeru? 

Pasak jo, nėra aišku, kiek pagrįsti premjero teiginiai, kad šalies vadovė žinojo apie teisėsaugos ketinimus nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo, taip pat kaltinimai Vyriausybės diskreditavimu užsienyje, tad daugiausiai visuomenėje šiuo atveju veiks pasitikėjimo faktorius.

REKLAMA

„Tie žmonės, kurie pasitiki premjeru, tikriausiai tikės, kas sakoma, tie žmonės, kurie linkę labiau kritiškai žiūrėti į premjerą ir dabartinę Vyriausybę, mažiau tikės. Iš tiesų gali būti, kad artėjant rinkimams socialdemokratai mato, jog nėra kitos išeities kaip didėjant įtampoms viešojoje erdvėje aiškiai sudėti į stovyklas žmones, kurie už Vyriausybę, už populiarų premjerą, ir kurie yra prieš, D.Grybauskaitę susiejant su konservatoriais“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius M.Jastramskis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tai gali būti tam tikri prevenciniai veiksmai numatant, kad prezidentė rinkimų laikotarpiu bus aktyvi ir net jei neišsakys tiesiogiai savo konkrečių politinių simpatijų, aiškiai parodys nepritarianti dabartinei valdančiajai daugumai.

„Ar tai rinkimų strategija, niekas iki galo nepasakys, nebent socialdemokratai patys pripažintų, bet tam yra pagrindas“, – klausiamas, ar konfrontacija su šalies vadove yra pasirinkta rinkimų kampanijos strategija, atsakė M.Jastramskis.

Nesulauks atgarsio tarptautinėje arenoje

Politologas taip pat tvirtino, kad dabartinė situacija toli gražu nėra didelė krizė, o ir tarptautiniu kontekstu ji didelio dėmesio nesulauks, tad ir politikų nuogąstavimai dėl prastėjančio tarptautinio įvaizdžio tėra vidaus vartojimui skirti pareiškimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai vidiniai dalykai, kurių net nevadinčiau didele krize, kadangi įtampos tarp šios Vyriausybės ir Prezidentūros buvo nuo pat 2012 metų Seimo rinkimų rezultatų paskelbimo, čia nieko naujo. Bet aš labai abejoju, kad bent jau tame lygmenyje, koks yra dabar, tie apsistumdymai Lietuvos įvaizdžiui daro įtaką. Kartais tie pareiškimai daromi vidaus rinkai, Lietuvos žmonėms – matykite, kad mums gali gėdą padaryti, nors paprastai užsienio žiniasklaida per daug tų dalykų neakcentuoja. Mes esame tiesiog per maži, kad tie vidiniai stumdymaisi rūpėtų kam nors be mūsų“, – kalbėjo M.Jastramskis.

REKLAMA

Prezidentė pralaimi?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algis Krupavičius, komentuodamas įtampą tarp Vyriausybės ir Prezidentūros, sako, kad valdantieji laimėtų nenusileidę prezidentei, kurios veiksmus šiuo metu riboja ir smunkantys reitingai.

„Jei dabartinė valdančioji koalicija nuspręstų, kad reikia nubrėžti brūkšnį, jog vieno ar kito ministro išlikimas arba neišlikimas priklauso nuo ministro pirmininko ir sutarimo koalicijoje, o ne nuo prezidentės, matyt, kad viešoje erdvėje ta tema kurį laiką būtų eskaluojama, vyktų nemažai diskusijų, bet galiausiai konfliktas tikriausiai baigtųsi Vyriausybės ir daugumos naudai“, – BNS sakė A.Krupavičius.

REKLAMA

„Dar vienas aspektas, kad šiuo metu prezidentė gerokai daugiau pažeidžiama, palyginti su ankstesniais metais valdžioje. Jos didžioji stiprybė yra piliečių pasitikėjimas, aukšti reitingai, o jie pastaruoju metu gerokai susvyravę. Ilgalaikėje perspektyvoje, juoba, kad iki kadencijos pabaigos prezidentei lieka daug laiko, prarasti autoritetą visuomenėje yra itin nepalanku. Manau, kad prezidentės veiksmus irgi gerokai ribos skaičiavimai, kiek vienas ar kitas žingsnis gali paveikti reitingus. Jei grėsmė reitingams bus vertinama kaip didelė, prezidentė, matyt, ribos ir konfrontaciją su dabartine dauguma“, – kalbėjo politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Butkevičius pirmadienį Lietuvos televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė, kad dar nesibaigus ikiteisminiam tyrimui dėl kurortų zonas naikinančio Vyriausybės nutarimo priėmimo Prezidentūroje sužinojęs, jog tyrimas bus nutrauktas, o nutarimo priėmimo siekusio Druskininkų mero socialdemokrato Ričardo Malinausko pokalbių išklotinės – paviešintos.

Pirmas didelis smūgis

A.Butkevičius taip pat tvirtino, kad „vos pradėjus dirbti prasidėjo blogos informacijos skleidimas apie šią Vyriausybę netgi už Lietuvos ribų.“

„Pirmas didžiulis smūgis man buvo, kai tapęs premjeru nuvykau pirmojo vizito į Latviją. Latvijos prezidentas man iškart sakė gavęs informacijos iš mūsų Prezidentūros, kad Vyriausybė yra korumpuota“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Pasak A.Butkevičiaus, ta pati situacija pasikartojo ir kelionės į Estiją metu, o klausimų dėl korupcijos teko sulaukti ir viešint Vokietijoje, iš kanclerės Angelos Merkel.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kol kas atsisako komentuoti premjero teiginius, jog ji iš anksto žinojo apie teisėsaugos ketinimus nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo bei paviešinti pokalbių stenogramas, taip pat kaltinimus diskredituojant Vyriausybę užsienyje.

Teisėsauga praėjusią savaitę pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortų apsaugos zonų panaikinimo.

REKLAMA

Netrukus po to paviešintos tyrimo metu įrašytų pokalbių išklotinės parodė, kad aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas Druskininkų merui Ričardui Malinauskui žadėjo „sužiūrėti“, „priminti kompanijai“ tvarkyti su Vyriausybės nutarimu susijusius reikalus. Ministras taip pat rugpjūčio pabaigoje yra žadėjęs merui per Vyriausybės pasitarimą „pasižiūrėti, kad nueitų į Vyriausybę.“

Stenogramose matyti, kad Vyriausybės nutarimo priėmimo reikalus su K.Trečioku meras R.Malinauskas pernai telefonu derino kelis kartus, sakydamas, jog tai būtų naudinga teisme. Tuo metu vyko teismo procesas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausia dienraščio „Lietuvos rytas“ skelbta visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad nepaisant pastarųjų skandalų socialdemokratų populiarumas išlieka didžiausias su 23 proc. apklaustųjų parama, o šalies vadovės D.Grybauskaitės reitingas vasarį smuko iki 51,7 proc. nuo 54,1 proc. sausį. Taip žemai, trečia reitingų lentelėje, ji dar nėra buvusi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų