REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidento posto siekiantys senatoriai Tedas Cruzas ir Bernie Sandersas šeštadienį iškovojo svarbių pergalių pirminių rinkimų kampanijoje, bet milijardierius Donaldas Trumpas ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton pasirodė geriau negu jų varžovai, išlikdami neginčijamais šių lenktynių favoritais.

JAV prezidento posto siekiantys senatoriai Tedas Cruzas ir Bernie Sandersas šeštadienį iškovojo svarbių pergalių pirminių rinkimų kampanijoje, bet milijardierius Donaldas Trumpas ir buvusi valstybės sekretorė Hillary Clinton pasirodė geriau negu jų varžovai, išlikdami neginčijamais šių lenktynių favoritais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Respublikonas D.Trumpas ir demokratė H.Clinton padarė tai, ką turėjo: dominavo daug delegatų į nacionalinius partijų suvažiavimus siunčiančioje Luizianos valstijoje ir išsilaikė viršūnėje šiuo kritiniu JAV prezidentinės kampanijos momentu.

REKLAMA

Penkiose valstijose vykusių balsavimų rezultatai buvo nevienareikšmiai, bet vienas elementas buvo aiškus: T.Cruzas, laimėjęs Kanzase ir Meine, sustiprino savo pozicijas, tapdamas aiškiausia alternatyva nekilnojamojo turto magnatui D.Trumpui, o prastai pasirodęs senatorius Marco Rubio dabar patiria didžiulį spaudimą iš esmės pakeisti savo kampaniją arba pasitraukti iš kovos.

„Ačiū, Luiziana; ačiū, Kentuki“, – D.Trumpas pareiškė Floridoje tuojau po to, kai buvo paskelbtos televizijų prognozės, rodančios, kad jis taip pat laimi Kentukyje, kur aplenkė T.Cruzą keturiais procentiniais punktais.

REKLAMA
REKLAMA

Kritinis momentas respublikonams

Respublikonams šie balsavimai tapo pirmuoju išbandymu, ar partijos elito desperatiškos pastangos sustabdyti D.Trumpą, šią savaitę vadovautos 2012 metais į prezidento postą kandidatavusio Mitto Romney, padarė kokį nors poveikį rinkėjams.

D.Trumpas pareiškė, kad įtakingų partijos veikėjų pastangos patyrė nesėkmę, ir ragino M.Rubio, kurį daugelis politikos apžvalgininkų laikė turinčiu daugiausiai galimybių įveikti populiarų politikos naujoką, pasitraukti iš lenktynių.

„Marco Rubio ši naktis buvo labai, labai prasta. Asmeniškai aš raginčiau jį pasitraukti iš lenktynių“, – sakė D.Trumpas. „Mielai susigrumčiau su Tedu vienas prieš vieną, – pridūrė jis. – Tai būtų lengva.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu nebūtų atsižvelgiama į vienam arba kitam pretendentui tenkantį delegatų skaičių, T.Cruzas ir B.Sandersas galėtų tvirtinti užsitikrinę svarbų postūmį prieš kritiškai svarbius balsavimus Mičigane ateinantį antradienį, taip pat kovo 15-ąją vyksiančius balsavimus didelėse Floridos ir Ohajo valstijose, kur daugiausiai balsų surinkusiam kandidatui atitenka visi tos valstijos delegatų balsai.

Vis dėlto atžaraus būdo nekilnojamojo turto magnatas pirmauja pagal jį palaikysiančių respublikonų delegatų skaičių: dabar jis yra laimėjęs 12 iš 19 valstijų, kuriose jau vyko balsavimai, prasidėjęs nuo bendruomenių sueigų Ajovoje praeitą mėnesį.

REKLAMA

Tačiau T.Cruzo laimėjimai tapo priminimu, kad D.Trumpo išrinkimas partijos kandidatu, nors ir atrodo labai tikėtinas, toli gražu nėra neišvengiamas. Konservatyvių pažiūrų senatorius pasirodė daug geriau negu tikėtasi Kanzase, kur jį palaikė 48,2 proc. respublikonų rinkėjų. D.Trumpas toje valstijoje surinko tik 23,3 proc. balsų. M.Rubio liko trečias, surinkęs 16,7 proc. balsų, o Ohajo gubernatorių Johną Kasichą (Džoną Kasičą) palaikė 10,7 proc. rinkėjų.

Tuo tarpu Meine, kuris yra tradiciškai nuosaikesnės pakraipos Naujosios Anglijos regionas, ultrakonservatyvių pažiūrų T.Kruzas laimėjo užsitikrinęs stulbinamą 13 procentinių punktų persvarą prieš D.Trumpą.

REKLAMA

Centristinių pažiūrų kandidatas M.Romney, kurį respublikonų elitas laiko jiems priimtiniausiu kandidatu, yra dukart laimėjęs Meino bendruomenių sueigose – 2008 ir 2012 metais, tačiau šį šeštadienį jis toje valstijoje pasirodė labai prastai ir liko ketvirtas.

T.Cruzas džiūgavo dėl savo pergalių per kampanijos susitikimą Aidahe. „Klyksmas, kurį girdite – staugimas, sklindantis iš Vašingtono – perteikia didžiulį siaubą dėl to, ką mes, žmonės, nuveikėme visi kartu“, – pareiškė jis, pridūręs, kad konservatyviosios jėgos „vienijasi ... ir stovi kaip viena šioje kampanijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palankus postūmis

Respublikonų lenktynėse liko keturi pretendentai: politikos autsaideriai D.Trumpas ir T.Cruzas bei nuosaikesnės stovyklos kandidatai M.Rubio ir J.Kasichas. Daugelis respublikonų elito narių karštai trokšta, kad kuris nors iš tų pretendentų sustabdytų pergalingą D.Trumpo žygį.

Tuo tarpu demokratų stovykloje save socialistu vadinantis B.Sandersas, iškovojęs pergales Kanzase ir Nebraskoje, dabar yra laimėjęs jau septyniose iš 18 valstijų, kuriose vyko demokratų balsavimai.

„Esame įgiję postūmį, energiją ir jaudulį, kuris mus nuves iki pat demokratų nacionalinio suvažiavimo Filadelfijoje“, – sakoma B.Sanderso pranešime. Vis dėlto H.Clinton ryžtingai laimėjo Luizianoje, kuri buvo svarbiausia iš šį savaitgalį balsavusių valstijų, nes joje sprendžiasi, kam atiteks 59 demokratų delegatai. Kanzasas į šios partijos nacionalinį suvažiavimą siunčia 37, o Nebraska – 25 delegatus.

REKLAMA

Buvusi valstybės sekretorė dominavo Luizianoje, kurioje didelę rinkėjų dalį sudaro afroamerikiečiai. B.Sandersui gerai sekėsi kitose dviejose valstijose, nes ten stiprus baltaodžių rinkėjų branduolys, palankiai vertinantis šį kandidatą. Meine, kuriame dauguma rinkėjų irgi yra baltaodžiai, demokratų bendruomenių sueigos vyks sekmadienį.

D.Trumpas daugelį apstulbino, kai atšaukė šeštadienį planuotą pasirodymą netoli Vašingtono vykusioje Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje (CPAC), nusprendęs verčiau surengti susitikimą su rinkėjais Kanzaso mieste Vičitoje.

REKLAMA

Vičitoje D.Trumpas pareiškė, kad M.Romney, kuris ketvirtadienį pavadino milijardierių sukčiumi, yra „nevykėlis“, kuriam 2012-aisiais nepavyko įveikti prezidento Baracko Obamos. „Tai yra elitas. Elitas yra nusistatęs prieš mus“, – pabrėžė D.Trumpas.

Į CPAC atvykęs M.Rubio savo ruožtu griežtai pasisakė prieš kampanijos favoritą, perspėdamas respublikonus, kad partijos laukia niūri ateitis, „jeigu konservatyvųjį judėjimą užvaldys žmogus, kuris nėra konservatorius“.

D.Trumpo varžovai tvirtina ketinantys likti lenktynėse, bet gali susiklostyti padėtis, kad iki respublikonų suvažiavimo liepą nei vienas iš pretendentų neužsitikrins 1 237 delegatų palaikymo, reikalingo, kad jis būtų iškart paskirtas partijos kandidatu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai lemtų ginčijamą padėtį ir paskatintų pradėti derybas, o toks scenarijus gali virsti chaosu, ypač jeigu partijos elito veikėjai mėgintų kaip nors aktyviai trukdyti delegatams palaikyti D.Trumpą.

Po šeštadienį įvykusių balsavimų D.Trumpas pirmauja, užsitikrinęs 373 delegatus; antroje vietoje likęs T.Cruzas, kurį palaikytų 291 delegatas. Tuo tarpu M.Rubio yra užsitikrinęs 122, o J.Kasichas – tik 33 delegatų palaikymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų