REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Zikos virusas pateko į Europą (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Mokslininkai penktadienį paskelbė nustatę, kad esama biologinio sąryšio tarp Lotynų Amerikoje siautėjančio Zikos viruso ir mikrocefalijos – stiprios naujagimių smegenų deformacijos.

14

Mokslininkai penktadienį paskelbė nustatę, kad esama biologinio sąryšio tarp Lotynų Amerikoje siautėjančio Zikos viruso ir mikrocefalijos – stiprios naujagimių smegenų deformacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laboratoriniais testais nustatyta, kad šis virusas veikią ląsteles, kurios yra svarbios smegenų vystymui, naikina jas arba padaro jas neveiklias, sako biologai. Šis atradimas yra pirmas tiesioginis įrodymas, kad esama ryšio tarp uodų pernešamo viruso ir mikrocefalijos, nes lig šiol tai buvo nustatoma šalutiniais būdais, sakė Guo-li Ming, kuri yra neurologijos profesorė Johnso Hopkinso ląstelių inžinerijos institute bei viena minimo tyrimo vadovų.

REKLAMA

„Embrionų ir kūdikių su ... mažomis smegenimis ir mikrocefalinėmis galvomis Zikos paveiktuose rajonuose tyrimų metu buvo nustatyta anomalijų (smegenų) žievėje, o Zikos virusų buvo rasta tame embrionų audinyje“, – sakoma jos pareiškime.

Mokslininkai minimo eksperimento in vitro metu laboratoriniuose induose Zikos virusu paveikė trijų tipų žmogaus ląsteles. Pirmojo tipo ląstelės, vadinamos žmogaus neuronų pirmtakais (hNPCs), yra lemiamos embriono smegenų žievės vystymuisi. Šių ląstelių, kurios galiausiai diferencijuojasi į subrendusius neuronus, pažeidimas atitiktų smegenų defektus, kuriuos sukelia mikrocefalija. Kitų dviejų tipų ląstelės buvo kamieninės ląstelės ir neuronai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir prognozuota, Zikos virusas atakavo žmogaus neuronų pirmtakus. Per tris dienas buvo infekuota 90 proc. jų, o beveik trečdalis žuvo. Infekuotos ląstelės tuo tarpu buvo priverstos gaminti vis naujas viruso kopijas. Negana to, genai, kurių reikia kovai su virusais, nebuvo aktyvuoti, o tai – labai neįprasta. Kitų dviejų tipų žmogaus ląstelės santykinai nenukentėjo.

„Mūsų rezultatai aiškiai demonstruoja, kad Zikos (virusai) gali labai efektyviai tiesiogiai infekuoti hNPCs in vitro“, – sakoma tyrimo išvadose. „Labai iškalbinga tai, kad ląstelės, kurios suformuoja žievę, yra potencialiai pasiduodančios šiam virusui“, – pridūrė Guo-li Ming.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios išvados, paskelbtos žurnale „Cell Stem Cell“, gali padėti nustatyti vaistus, kurie apsaugotų šias pažeidžiamas ląsteles arba sumažintų užsikrėtimą ... Dabar, kai žinome, kad žievės neuronų pirmtakai yra tos pažeidžiamos ląstelės, jas, tikėtina, taip pat galima panaudoti greitam potencialių naujų gydymo metodų tikrinimui“, – sakė bendraautorius Hongjun Songas (Hongdžun Songas), taip pat dirbantis Baltimorėje, Merilande, įsikūrusiame Ląstelių inžinerijos institute.

Zikos virusas pats savaime paprastai nebūna pavojingesnis už stiprų peršalimą ar vidutinio sunkumo gripą. Kartais išvis nepasireiškia jokie simptomai. Tačiau šis sparčiai plintantis virusas, užregistruotas, kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (WHO), beveik keturiose dešimtyse šalių, tikriausiai sukelia mikrocefaliją ir kitas sunkias ligas.

REKLAMA

Praėjusį mėnesį Brazilija – labiausiai nuo Zikos epidemijos kenčianti šalis – pranešė apie 583 patvirtintus atvejus nuo 2015 metų spalio, kai gimė kūdikiai su neišgydomais apsigimimais. Tai keturiskart didesnis skaičius nei ankstesni vidutiniai metiniai skaičiai.

Penktadienį tyrėjai Kolumbijoje pranešė apie pirmuosius šalyje apsigimimus, siejamus su Zikos virusu. Mokslininkai, nedalyvavę minimame tyrime, palankiai vertino jo išvadas. „Tai kaip tik toks tyrimas, kurio mums reikia norint pademonstruoti priežastinę sąsają ir mechanizmą tarp Zikos viruso ir mikrocefalijos“, – sakė Alyssa Stephenson-Famy, dėstanti akušeriją ir ginekologiją Sietle įsikūrusiame Vašingtono universitete.

REKLAMA

Minesotos universiteto infekcinių ligų ir imunologijos padalinio direktorius Markas Schleissas minimą tyrimą pavadino „dideliu žingsniu teisinga kryptimi“. „Dauguma mokslininkų neturėjo jokių abejonių, kad Zikos virusas yra atsakingas už smegenų pažeidimus“, – pažymėjo jis.

Reikia tyrinėti sąsają

Tačiau kiti ekspertai sakė, kad daug klausimų liko. Rezultatai, gauti atliekant eksperimentus su ląstelėmis laboratoriniuose induose, gali būti nepritaikomi pacientams – in vivo, kalbant moksline kalba.

„Ši studija yra tik pradžia ir reikia dar daug studijų, kad suprastume santykį tarp Zikos ir mikrocefalijos“, – pakomentavo Sent Luiso universiteto molekulinės mikrobiologijos ir imunologijos profesorė Amelia Pinto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiausiai reikės studijų in vivo, kad patvirtintume centrinį pirmtakų vaidmenį susiejant virusinę infekciją ir mikrocefaliją“, – sakė Sika Zhengas, biomedicinos mokslų profesorius iš Kalifornijos universiteto Riversaide.

Anksčiau šią savaitę paskelbtoje kitoje studijoje buvo pateikti panašūs tvirti įrodymai, kad Zikos virusas gali taip pat sukelti retą Guillaino-Barre sindromą, pažeidžiantį nervų sistemą. Zikos virusą tarp žmonių platina uodai Aedes aegypti, kurių aptinkama 130-yje valstybių. Tačiau pastarojo meto įrodymai leidžia daryti prielaidą, kad virusą lytiniu keliu gali perduoti ir užsikrėtę vyrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų