REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tragedija Pabradėje: meningokokas nusinešė dviejų mergaičių gyvybes

Dėl saugumo stebimos mergaičių šeimos

Pabradėje meningokoko infekcija nusinešė dviejų mergaičių gyvybes, naujienų portalui tv3.lt patvirtino Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė.

Pabradėje meningokoko infekcija nusinešė dviejų mergaičių gyvybes, naujienų portalui tv3.lt patvirtino Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moters teigimu, viena mergaitė gimusi 2009 metais, kita mergaitė - 2015 metais.

Kaip informavo, J. Savickienė, tėvai į medikus kreipėsi dėl neaiškios kilmės karščiavimo. Skyriaus vedėjos teigimu, viena mergaitė mirė ketvirtadienio vakare, o kita mažametė mirė penktadienį paryčiais. 

REKLAMA

„Vakar vakare jos abi buvo hospitalizuotos ir vakar viena vakare mirė, o kita šiandien anksti rytą“, – sakė J.Savickienė.

Anot jos, viena mirusi mergaitė buvo naujagimė, kita – pradinių klasių mokinė.

Meningokokinė infekcija – ūmi bakterinė infekcija, jos sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas.

Dėl saugumo – visos įmanomos priemonės

Didžioji mergaitė lankė Pabradės „Žeimenos“ gimnaziją. Tiek joje, tiek šalia esančioje „Ryto“ gimnazijoje imtasi profilaktinių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes dar vakar, kai dar neturėjome tikslios diagnozės ir moksleivė tik buvo hospitalizuota Santariškėse, užbėgdami įvykiams už akių ėmėmės profilaktinių priemonių (...). Artimiausioje aplinkoje buvusiems asmenims, tai yra bendraklasiams, mokytojams, pagrindinį dėmesį kreipiant į suolo draugę ar draugą, kuris buvo šalia (mano turimomis žiniomis, iš viso klasėje - 11 vaikų) buvo skirtas profilaktinis gydymas antibiotikais.

Toliau rekomenduota būtinai sveikatos būklę stebėti dešimt dienų ir pastebėjus temperatūrą, pykinimą, galvos skausmą būtinai iš karto kreiptis į šeimos gydytoją. Taip pat rekomenduota patalpas valyti, vėdinti, kartu visada eina ir rankų higiena“, – aiškino J.Savickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, taip pat stebimos mergaičių šeimos. Didžioji mergaitė buvo vienturtė, mažosios mirusios mergaitės šeimoje dar auga 2012 metais gimęs berniukas.

„Jis lanko darželį, tačiau darželyje jis jau buvęs senokai, todėl darželiui pavojaus nėra“, – pasakojo vedėja.

Mergaitės iš Pabradės buvo atvežtos į Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninę. Jos abi sunegalavo ir mirė staiga.

„Čia žaibinės ligos formos“, – teigė J.Savickienė.

Kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos?

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

REKLAMA

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

reguliariai plauti rankas;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę); reguliariai vėdinti ir valyti patalpas.

Kuo greičiau kreiptis į medikus

Pastebėjus simptomus, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Gydytojai pataria:

Kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis;

papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas;

gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar jūsų vaiko negalavimo priežastį;

jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų