REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su Vilniaus valdžia susipykusi „Vilniaus energija“ prabilo apie tūkstantinius nuostolius

Papildyta komentarais

Kovo 3 dieną apie 20 valandą Vilniaus policijos pareigūnai užfiksavo, kad Vilniaus savivaldybės įmonė „Lazdynų baseinas“ galimai vogė šilumos energiją ir termofikacinį vandenį.

Kovo 3 dieną apie 20 valandą Vilniaus policijos pareigūnai užfiksavo, kad Vilniaus savivaldybės įmonė „Lazdynų baseinas“ galimai vogė šilumos energiją ir termofikacinį vandenį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad „Lazdynų baseinas“ termofikacinį vandenį pylė į kanalizaciją ir taip klastojo šilumos skaitiklio parodymus. Skaitiklis suvartotą šilumą skaičiuoja apskaitydamas grįžtantį termofikacinį vandenį, o vandeniui negrįžtant skaitiklis dirba klaidingai.

REKLAMA

Informaciją apie įtarimus, kad „Lazdynų baseinas“ kasdien nuo 17 iki 7 valandos ir savaitgaliais vagia šilumos energiją ir termofikacinį vandenį, policijos pareigūnams perdavė bendrovė „Vilniaus energija“.

„Vilniaus energijos“ sistemos rodė, kad būtent tokiu laiku šilumos tinkle pastebimai išauga termofikacinio vandens praradimai. Skaičiuojama, kad galimai dėl „Lazdynų baseino“ veiksmų, „Vilniaus energija“ prarasdavo apie 80 kubinių metrų termofikacinio vandens per parą. Dėl šių veiksmų „Vilniaus energija“ per parą patyrė maždaug 500 eurų dydžio žalą vien už termofikacinį vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

Ėmė ieškoti priežasties

„Vilniaus energijos“ darbuotojai vagystės „Lazdynų baseine“ atvejį pirmą kartą užfiksavo šių metų vasario mėnesio pradžioje. Vien nuo vasario pradžios iki šios dienos „Vilniaus energija“ patyrė ne mažesnę nei 10 tūkst. eurų žalą vien už termofikacinį vandenį, neskaičiuojant pavogtos šilumos kainos.

Pastebėję, kad tam tikru paros metu sostinės šilumos tinkluose pastebimai išauga termofikacinio vandens praradimai, „Vilniaus energijos“ darbuotojai ėmė ieškoti priežasties, tikrinti atskirus tinklo ruožus. Žvilgsnis nukrypo į didžiuosius sostinės šilumos vartotojus, nes daugiabučiuose tokios didžiulės apimties vandens praradimai yra fiziškai neįmanomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasario mėnesio pradžioje buvo užfiksuotas termofikacinio vandens nutekėjimas kvartale, kuriame veikia „Lazdynų baseinas“. Nustatyta, kad tai – ne avarija, nes avarijos atveju termofikacinis vanduo būtų prarandamas nuolat, o ne tik tam tikru metu: nuo 17 iki 7 valandos ir savaitgaliais.

Vasario pradžioje „Vilniaus energijos“ darbuotojai nuvyko į šalia „Lazdynų baseino“ esančią šilumos kamerą. Čia atliktas patikrinimas, kuris patvirtino įtarimus. Informacija perduota policijai, pradėtas tyrimas, o kovo 3 dieną vagys pagauti už rankos.

REKLAMA

Termofikacinio vandens kiekį taip pat matuoja šilumos punktuose įrengti skaitikliai, kurių duomenys telemetriniu būdu perduodami „Vilniaus energijai“. Atlikus analizę paaiškėjo, kad „Lazdynų baseino“ skaitiklis rodo, kad naktimis termofikacinis vanduo čia nenaudojamas. Fiziškai neįmanoma, kad nenaudojant termofikacinio vandens karšto vandens temperatūra nekristų ar išliktų pastovi. Tai – technologinis disbalansas. Analogiška situacija palyginimui – įjungus visas elektros lemputes, elektros skaitiklis nesisuka.

L. Kvedaravičius: „Lazdynų“ baseino darbuotojai yra šoke dėl šios situacijos

Pasak „Lazdynų baseino“ šilumos ūkį prižiūrinčios UAB „Skotas“ direktoriaus, vasario 29 d. atliktas baseino planinis patikrinimas ir jokių nusižengimų neužfiksuota, „Žinių radijui“ sakė Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius.  

REKLAMA

Ketvirtadienį vakare Vilniaus policijos pareigūnai užfiksavo, kad Vilniaus savivaldybės įmonė „Lazdynų baseinas“ galimai vogė šilumos energiją ir termofikacinį vandenį. Įtariama, kad ši vagystė buvo vykdoma nuo pat vasario mėnesio pradžios.  

„Sąskaitos, kurios ateina į „Lazdynų baseiną“ už šilumą yra ganėtinai didelės ir apmokamos. Praėjusį mėnesį buvo beveik 5 tūkst. eurų už šilumą. Tai tikslo tą daryti absoliučiai jokio nėra. „Lazdynų“ baseino darbuotojai yra šoke dėl šios situacijos“, - laidoje „Žvilgsnis“ kalbėjo L. Kvedaravičius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas „Žinių radijo“ žiniose sakė, jog vagystė įvykdyta ir įmonei padaryta žala siekia dešimtis tūkstančių eurų.   „Tokius įtarimus turėjome jau kurį laiką, tiesiog pastebėjome tam tikrus dėsningumas, kad iš sistemos dingsta milžiniški kiekiai termofikacinio vandens ir tai atsitinka savaitgaliai ir darbo dienų vakarais, naktimis. Po ilgų paieškų susiaurinome ratą ir galų gale išaiškėjo, kad pagrindinis įtariamasis – „Lazdynų baseinas“. Tuos duomenis perdavėme policijai ir kartu su jais tęsėme tyrimą.

REKLAMA

Jis baigėsi vakar dienos įvykiais, kuomet už rankos pagavome vagystės metu „Lazdynų baseino darbuotojus“, - teigė N. Mikalajūnas.   Laikinai „Lazdynų baseinui“ vadovaujantis Mantas Paulauskas dėl galimos vagystės rodo pirštu į baseiną aptarnaujančia bendrovę.  

„Man tai siurprizas. Visų pirma, sulaikyti ne mūsų darbuotojai, o įmonės, prižiūrinčios „Lazdynų baseino“ termofikaciją, darbuotojai. Aš aiškinuosi su tos įmonės direktoriumi, laukiu pilnų atsakymų, kas čia galėjo įvykti. Geriausiu atveju, galėjo būti kažkoks aplaidumas iš tos įmonės“, - sakė M. Paulauskas. 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų