REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kremliaus statytinis Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas trečiadienį pareiškė, kad neaptarinėjo su aukščiausiąja Rusijos vadovybe savo ateities dabartiniame poste, tačiau sutiks su bet kokiu prezidento Vladimiro Putino sprendimu šiuo klausimu.

Kremliaus statytinis Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas trečiadienį pareiškė, kad neaptarinėjo su aukščiausiąja Rusijos vadovybe savo ateities dabartiniame poste, tačiau sutiks su bet kokiu prezidento Vladimiro Putino sprendimu šiuo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, šis klausimas nebuvo aptariamas. Jis nebuvo iškeltas. Jeigu ir būtų aptartas, aš apie tai nekalbėčiau“, – sakė R.Kadyrovas interviu naujienų agentūrai „Interfax“, atsakydamas į klausimas, ar jis aptarė su Kremliumi savo ateitį Čečėnijos vadovo poste.

REKLAMA

„Kartoju – bet kokius sprendimus šiuo klausimu priima prezidentas Vladimiras Putinas. Na, o aš – pėstininkas, kuris pasakys: „Klausau!“ – aiškino jis.

R.Kadyrovas, kurio kadencija baigsis ateinantį mėnesį, taip pat sakė, kad negalėtų paskelbti oficialaus sprendimo dėl savo ateities, kol to nepadarė Kremlius.

„Paskelbimo pirmumas priklauso Kremliui. Iki mano įgaliojimų termino pabaigos lieka dar ilgiau negu mėnuo. Žurnalistai paklausė; aš išsakiau savo nuomonę, nes ją turiu ir privalau turėti. Dabar ji žinoma“, – sakė Čečėnijos lyderis, komentuodamas praėjusią savaitę savo išsakytą pareiškimą, kad yra pasiruošęs atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA

Nedraugai

R.Kadyrovas jau seniai kritikuojamas dėl žmogaus teisių pažeidimų. Jis geležiniu kumščiu valdo Čečėniją nuo tada, kai iškilo į valdžią po savo tėvo Achmato Kadyrovo nužudymo 2004 metais. Buvęs sukilėlis Čečėnijos prezidentu oficialiai tapo 2007-aisiais.

Pats R.Kadyrovas tvirtina, kad jo pasitraukimu labiausiai suinteresuotos Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai.

Atsakydamas į „Interfax“ klausimą, kam labiausiai rūpi, kad jis pasitrauktų iš politinės scenos, R.Kadyrovas sakė: „Tarkime, Rusijos nedraugams – kad nereikėtų ištarti žodžio „priešai“. Jie tik apie mane ir tekalba – netgi dėl to, kad orai pasikeitė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko gera, aš kažkam labai trukdau, – pridūrė jis. – Kam? – Liaudžiai? (Rusijos) vadovybei? – Žinoma, kad ne! Ar saujelei (JAV) Valstybės departamento parankinių ir į juos panašių? Tikriausiai taip!“

„Kalbant apie tuos, kas perėjo į Rusijos priešų pusę, tapo jų parankiniais – mano pozicija (apie juos) nepasikeis, kad ir kuo dirbčiau, – pažymėjo R.Kadyrovas. – Vis dėlto nenoriu, kad mano vardas, netgi netiesiogiai, taptų kliūtimi Rusijos prezidentui.“

R.Kadyrovas taip pat sakė neturinti ambicijų siekti valdžios.

„Man asmeniškai kaip žmogui valdžia nereikalinga – kaip ji nebuvo asmeniškai reikalinga Achmatui Chadžiui (A.Kadyrovui)“, – tikino jis.

REKLAMA

Ištikimas Putino pėstininkas

Kalbėdamasis su „Interfax“, R.Kadyrovas dar kartą patikino, kad yra visiškai lojalus V.Putinui ir vykdys visus jo nurodymus.

„Esu pasiruošęs įvykdyti bet kokį Rusijos prezidento įsakymą. Pasakys, kad būtina toliau dirbti šiose pareigose – nesiimsiu netgi diskutuoti. Bus kitoks sprendimas – įvykdysiu besąlygiškai“, – pabrėžė jis.

„Kai kalbu, kas esu Putino pėstininkas, tai – ne šiaip žodžiai, tai tvirta mano pozicija. Tai reiškia, kad nesvarbu, ar dirbsiu šiame poste, ar ne, esu ištikimas prezidentui Vladimirui Putinui“, – aiškino Čečėnijos lyderis.

REKLAMA

R.Kadyrovas sakė, kad tuo atveju, jeigu būtų nuspręsta nepratęsti jo mandato, jis sutelktų dėmesį į rūpinimąsi savo šeima, namais ir savo devynių vaikų auklėjimu.

„Nemcovas man netrukdė“

Žmogaus teisių aktyvistai kaltina R.Kadyrovą užsakius nužudyti kai kuriuos savo arba V.Putino oponentus. Keli čečėnai yra siejami su iškilaus Rusijos opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo nužudymu pernai vasarį Maskvoje, Kremliaus pašonėje.

Pats R.Kadyrovas naujame interviu tokius kaltinimus dar kartą griežtai paneigė ir kėlė prielaidą, kad B.Nemcovo nužudymu galėjo būti suinteresuoti patys opozicijos veikėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Stebint įvykių eigą ... susidaro nuomonė, kad labiausiai suinteresuoti jo žūtimi galėjo būti būtent tie, kas dabar padarė jį savo vėliava“, – sakė jis, pridūręs, kad B.Nemcovas „galėjo tapti klastingo plano, kuriuo siekiama pabloginti padėtį šalyje, auka“.

Per kelias savaites po B.Nemcovo nužudymo buvo areštuoti ir tuo nusikaltimu apkaltinti penki čečėnai. Tie penki asmenys, tarp jų – Zauras Dadajevas, kuris anksčiau tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“) ir kuris, kaip teigiama, paleido šūvius į B.Nemcovą, dabar laukia teismo. Tyrėjai sako, kad tai buvo užsakytas ir kelis mėnesius kruopščiai planuotas nužudymas.

REKLAMA

Tačiau B.Nemcovo šeima ir sąjungininkai tvirtina, kad pareigūnai nepatraukė atsakomybėn šio nusikaltimo sumanytojų ir kaltina Maskvos palaikomą R.Kadyrovą bei patį Kremlių.

„Ar tą (įtariamųjų) grupė galėjo įvykdyti Nemcovo nužudymą? Man atrodo, kad jie nebuvo pajėgų susivienyti, organizuoti sąmokslą ir žmogžudystę“, – sakė Čečėnijos lyderis.

Jis taip pat tikino, kad B.Nemcovo mirtis „jokiu būdu nebuvo reikalinga jokio lygio valdžiai“.

„Priešingai, jis tenkino valdžią, nes dauguma Rusijos žmonių už jį ir jo partiją vargu ar būtų atidavę savo balsus“, – sakė R.Kadyrovas.

REKLAMA

Jis teigė, kad neteisina B.Nemcovo nužudymo ir jo žudikų, bet taip pat skundėsi, kad opozicija bet kokius jo pareiškimus vertina neigiamai.

„Aš žudiko neginu, (tik) sąžiningai išsakau savo nuomonę. ... Jeigu Dadajevas arba kas nors kitas kaltas ir kaltė bus įrodyta – reikia (juos) patraukti atsakomybėn įstatymų numatyta tvarka“, – sakė R.Kadyrovas.

„Kalbant atvirai, negalima atmesti kokio nors daugialypio sąmokslo, kurio režisieriai yra užsienyje“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų