REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldo Trumpo oponentai respublikonai „superantradienį“ pasitiko skatinami didžiulių vilčių, tačiau gali likti labai nusivylę. Demokratų lenktynės Hillary Clinton taip pat sudavė galingą smūgį Bernie Sanderso galimybėms toliau garbingai varžytis rinkimuose, rašoma BBC.

Donaldo Trumpo oponentai respublikonai „superantradienį“ pasitiko skatinami didžiulių vilčių, tačiau gali likti labai nusivylę. Demokratų lenktynės Hillary Clinton taip pat sudavė galingą smūgį Bernie Sanderso galimybėms toliau garbingai varžytis rinkimuose, rašoma BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

BBC žurnalistas JAV Anthony Zurcheris pateikė apžvalgą, kaip kiekvienas kandidatas pasirodė ir ką tai gali reikšti jų rinkimų kampanijai.

REKLAMA

Hillary Clinton

Buvusi valstybės sekretorė raškosi pergalę po pergalės, įskaitant ir didžiąsias Teksaso, Džordžijos ir Virdžinijos rinkimų apygardas. Jos Pietų palaikymo grupė, dar sustiprinta juodaodžių balsų, pasirodė puikiai.

Jos kelyje dar laukia keli kluptelėjimai, tačiau pralaimėjimas Naujajame Hempšyre atrodo jau gerokai už nugaros.

H. Clinton didžiąją dalį savo pergalingos kalbos Floridoje skyrė taikydamasi į Donaldą Trumpą – įrodymas, kad kandidatė taikosi į pagrindinius rinkimus. Ji atsakė į jo šūkį „Padarykime Ameriką didžia ir vėl“ į „Padarykime Ameriką vieninga vėl“. Artimiausius kelis mėnesius galima tikėtis jos bandymų atrasti tarp įvairių poveikio būdų to vieno, kuris smogtų jos oponentui skaudžiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

Verdiktas: ji turėtų patvirtinti skrydžio ir viešbučių rezervacijas Demokratų konvecijai Filadelfijoje.

Donaldas Trumpas

Tai nebuvo pergalė nokautu. Jo pasirodymas turėtų suteikti mažytės vilties kolegoms respublikonams (aišku, išskyrus Beną Carsoną). Tačiau Niujorko milijardieriaus svarbiausią prezidentinių rinkimų naktį bet kokiu atveju surengė dominuojantį pasirodymą.

D. Trumpas pasiekė galingą pergalę Džorgijoje, vyravo Pietuose. Jam pavyko atlaikyti pastarųjų dienų ugningą kritiką ir išlipti sausu po to, kai atsisakė pasmerkti baltųjų viršenybės grupes. Tačiau svarbiausia yra net ne tai, o faktas, kad jo varžovai taip ir nesugebėjo pozicionuoti savęs, kaip aiškaus „antiTrumpas“ balsų rinkėjo kandidato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoje pergalės šėlsmo, D. Trumpas sušaukė spaudos konferenciją viename iš savo prabangių pastatų Floridoje, kurioje jis prabilo apie būtinybę „vienybei“, laikytis „diplomatijos kelio“. Milijardierius jau pradeda ruoštis pagrindiniams rinkimams ir priešpriešai su H. Clinton – ir respublikonams teks su tuo susitaikyti.

Verdiktas: respublikonų viltis šiuo metu yra sukurti atsvarą, nes jų bendrai surenkami balsai procentine išraiška atsveria D. Trumpo balsus. Tačiau, kaip jie patys ir sako, viltis yra pavojingas dalykas.

REKLAMA

Tedas Cruzas

Teksaso senatorius vakarą pasitiko pergalė savo gimtojoje valstijoje – ir gana dideliu skirtumu. Jis taip pat „ištraukė“ pergalę kaimyninėje Oklahomoje, tai leidžia teigti, kad juo pasitiki rinkėjai, kurie geriau jį pažįsta.

Reiktų pažymėti, kad jis stengėsi daug laiko skirti pergalėms kituose Pietų regionuose, tačiau, grįžo tuščiomis. Ypač pastebimas griausmingas pralaimėjimas Džordžijoje – ten pat, kur jis sulaukė šilto sutikimo praėjusią vasarą vykusios rinkimų kampanijos kelionės metu.

REKLAMA

Galėjo pasirodyti, kad T. Cruzo rinkimų kampanija taip ir baigsis pasirodymu „superantradienyje“, tačiau būtent šiuo metu kandidatas sulaukė pakankamai daug palaikymo tam, kad išlaikytų D. Trumpą saugiu atstumu – bent jau kol kas.

Verdiktas: T. Cruzas gali visiškai argumentuotai pretenduoti į D. Trumpo artimiausio persekiotojo poziciją. Tačiau prezidento rinkimų kampanijoje antroji vieta tau nesuteikia nieko.

Bernie Sandersas

Vermonto senatorius laimėjo savo namų tvirtovėje, Oklahomoje, Kolorade ir Minesotoje. Jo gerbėjams kol kas belieka guostis „o kas, jeigu“. „Jeigu“ jis būtų ištraukęs nedideliu skirtumu pralaimėtas kovas Ajovoje ir Nevadoje – galėtų teigti, kad H. Clinton dominavimas Pietuose yra paprasčiausias regioninis fenomenas. Tačiau, kai tu atsilieki, „beveik“ neužtenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Sandersas niekur nesitrauks – jis vis dar turi krūvą pinigų ir yra valstijų, kur jis sugebės kautis.

Verdiktas: Vermonto senatorius vis dar neša žinią, kuri puikiai rezonuoja tarp demokratų, tačiau H. Clinton įsukta rinkimų mašina įrodė esanti grėsmingas varžovas.

Marco Rubio

Geroji naujiena Floridos senatoriui yra ta, kad jis laimėjo pirmąją valstiją per visą kampaniją. Blogoji – tai yra Minesota, kuri savo rezultatus paskelbė praėjus daug laiko po to, kai D. Trumpas ir T. Cruzas paskelbė savo daug įspūdingesnes pergales.

REKLAMA

M. Rubio pozicionavo save kaip vienintelę alternatyvą D. Trumpui, tačiau „Antradienio nakties“ rezultatai nesuteikia jam argumentų kuo nors pasigirti prieš T. Cruzą.

Verdiktas: jis vis dar žaidime, tačiau žaidimas jau į pabaigą. Artimiausias dvi savaites jis kausis dėl savo politinės ateities Floridoje.

Johnas Kasichas

J. Kasicho gerbėjai gali džiaugtis tuo, kad jis tik per plauką pralošė D. Trumpui Vermonte ir nedideliu atstumu atsiliko Masačusetse. Tuomet jie gali pasižiūrėti likusius rezultatus ir paskęsti neviltyje.

REKLAMA

J. Kasichas atsiliko nuo pirmaujančios trijulės visose kitose „superantradienio rinkimų“ valstijose ir netgi atsiliko nuo Beno Carsono daugelyje Pietų apygardų. Jis vakarą pabaigė toje pačioje pozicijoje, kurioje ir pradėjo – kovoje už išlikimą respublikonų kandidatų sąraše.

Verdiktas: šiam kandidatui belieka tikėtis stebuklo, kad nė vienas iš kandidatų nesugebės pasiekti daugumos ir sprendimas, kuris iš jų atstovaus respublikonus rinkimuose persikels į prirūkytus kambarius.

Benas Carsonas

Rinkimų štabą šiąnakt jis įkūrė savo gimtajame mieste Baltimorėje, taigi jam bent jau neteko daug keliauti, norit pasikeisti kostiumą. Tačiau pati naktis žmogui, kadaise metusiam iššūkį D. Trumpui, buvo sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakaro kalbos metu buvęs neurochirurgas patikino „liekantis lenktynėse“, o prieš tai jis siūlė savo kolegoms kandidatams aptarti kaip jie galėtų artimiausiomis dienomis „labiau civilizuotai“ komunikuoti vienas kitam.

Belieka jam palinkėti sėkmės.

Verdiktas: jo kampanija jau sulaukė paskutinio patepimo, tačiau geras gydytojas yra įsitikinęs, kad pacientas vis dar gali būti išgelbėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų