REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
63
Mokytojų piketas Vilniuje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Vyriausybėje pas premjerą trečiadienio rytą apsilankę švietimo ir mokslo bei finansų ministrai dėl 7 mln. eurų streikuojančių pedagogų reikalavimams nesutarė - nutarta, kad Vyriausybė ieškos 2 mln. eurų.

63

Vyriausybėje pas premjerą trečiadienio rytą apsilankę švietimo ir mokslo bei finansų ministrai dėl 7 mln. eurų streikuojančių pedagogų reikalavimams nesutarė - nutarta, kad Vyriausybė ieškos 2 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažadas vakarui

„Sutarimas dabar yra toks: premjeras pasakė taip - Vyriausybė suras 2 mln. eurų, suras šiandien iki 8 val. vakaro“, - žurnalistams sakė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, anksčiau siūliusi, kad 7 mln. eurų būtų paimti ir Rezervinio (stabilizavimo) fondo arba iš Vyriausybės rezervo fondo.

REKLAMA

Finansų ministras Rimantas Šadžius po susitikimo su žiniasklaida nebendravo, tačiau dar prieš susitikimą pareiškė, kad nemato galimybių mokytojų algų didinimui lėšų skirti iš švietimo ir mokslo ministrės siūlomų šaltinių.

„Pasakyta yra taip, kad daugiau Vyriausybė pinigų neturi, perskirstomas biudžetas nebus, prašymas buvo labai nuoširdus supratimo ir kompromiso, nes derybos tai yra derėjimasis, tai yra eiti į kompromisą, mokėjimas tartis. Šiandien valstybė daugiau neturi“, - sprendimą dėl dalinio profsąjungų reikalavimų tenkinimo aiškino ministrė A.Pitrėnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nežinia, ar streikas bus nutrauktas

Profsąjungos kol kas neatsako, ar nutrauks streiką, tačiau apgailestauja, kad mokytojai ir mokiniai tampa politikų karo aukomis.

„Kompleksiškai problemų per dvi dienas neišspręsim, eina dabar kalba apie tai, kad (turime) užgesinti gaisrą, nes šiuo metu streikuojančiose mokyklose ir besiruošiančiose streikuoti mokyklose yra didžiulė įtampa: įtampa mokiniams, įtampa mokytojams. Mes manome, kad švietimo bendruomenė negali būti politikų tarpusavio karo įkaitais, nes šitie keli milijonai tapo politinių ambicijų, politinių kovų objektu ir mokiniai, mokytojai tikrai negali būti šito menko karo aukomis“, - sakė Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Konstatavome, kad dabartiniu metu iš mūsų atsakymo (dėl streiko nutraukimo) - neigiamo, teigiamo - jie nesulauks, kadangi mes turime atsiklausti savo žmonių“, - teigė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Viena profsąjunga - Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) - jau pranešė streiko nutraukti neketinanti.

Mokytojai reikalavo 18 mln. eurų

Jei būtų skirti 2 mln. eurų iš Vyriausybės, tai su Švietimo ir mokslo ministerijos planuojamais rasti papildomais 6 mln. eurų, mokytojų algoms nuo rugsėjo būtų iš viso papildomai skiriami 8 mln. eurų. Pradėdami streiką mokytojai reikalavo 18 mln. eurų, praėjusią savaitę reikalavimus sumažino iki maždaug 12 mln. eurų.

REKLAMA

Švietimo profesinės sąjungos streiką paskelbė praėjusią savaitę, vasario 22 dieną. Tuomet 233 švietimo įstaigose streikavo per 5 tūkst. pedagogų. Nuo to laiko streiko mastas sumažėjo kone perpus.

Iš viso Lietuvoje veikia daugiau kaip 2300 bendrojo ugdymo mokyklų, ikimokyklinio ir neformaliojo ugdymo įstaigų. Ministerijos duomenimis, jose dirba per 50 tūkst. pedagogų.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio. Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų