REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenėje plačiai nuskambėjus istorijai, kaip teismas nuteisė 39-erių metų mokytoją, santykiavusią su tuometiniu 14-mečiu, kilo pasipiktinimo banga: kas turėjo darytis mokytojos galvoje, kad suviliotų paauglį? Psichologas-psichoterapeutas Olegas Lapinas tv3.lt sakė, kad toks poelgis nekyla iš psichologinių problemą – tai, anot jo, yra tiesiog aistra, kuri mūsų kultūroje nepriimtina.

Visuomenėje plačiai nuskambėjus istorijai, kaip teismas nuteisė 39-erių metų mokytoją, santykiavusią su tuometiniu 14-mečiu, kilo pasipiktinimo banga: kas turėjo darytis mokytojos galvoje, kad suviliotų paauglį? Psichologas-psichoterapeutas Olegas Lapinas tv3.lt sakė, kad toks poelgis nekyla iš psichologinių problemą – tai, anot jo, yra tiesiog aistra, kuri mūsų kultūroje nepriimtina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mylitės su žmogumi, jūs nesate mama ir jis nėra berniukas. Jūs matote jame vyrą arba jūs pati tampate jauna ir žaidžiate kažkokį žaidimą su berniuku. Jei yra objektyvus amžiaus skirtumas, seksui įvykti reikalinga, kad jie kažkokiam lygyje niveliuotųsi. Tie žmonės, kurie pasirenka lytinius partnerius tarp žymiai jaunesnių, atjaunėja patys.

REKLAMA

Tai įvyksta dėl to, kad mūsų seksualumas pagrįstas patirtimi ar fantazine patirtimi. Su kiekvienu nauju žmogumi atkartojame seną kažkada buvusį santykį, nes mūsų atmintis neištrina pirmų seksualinių įspūdžių. Todėl jūs bet kokiame amžiuje staiga galite pajausti susijaudinimą, kad primins jums žmogų, kuris jus jaudino, kai jums buvo 5, 15 ar 25 metai. Mūsų aistros ir fantazinis gyvenimas nepaklūsta tam, kiek mūsų pase parašyta metų. Tam tikra prasme kai kuriomis savo sielos dalimis mes niekada nesenstame“, - kalba O. Lapinas.

REKLAMA
REKLAMA

Požiūris priklauso nuo kultūros

Psichoterapeutas pažymi, kad požiūris į tokio tipo lytinius santykius (suaugusio žmogaus ir paauglio) skirtingose kultūrose skiriasi: pas mus tai laikoma skandalu, nederamu elgesiu, o, pavyzdžiui, Persijoje, teigia O. Lapinas, kitokių santykių net ir nebūdavo.

„40 metis sultonas turėdavo 11-os metų žmoną, o jeigu jis būtų turėjęs 14-metę žmoną, tai jau būtų nenormalu – ji per sena, o mūsų kultūroje ir krašte toks įvykis yra skandalas. Tad čia yra daugiau mūsų papročiai, nustatantys sutikimo amžių (kuris parodo, ar seksualinis aktas yra nusikaltimas – red.), ribas. Kai kuriose Artimųjų Rytų šalyse sutikimo amžius yra 10 metų, o Omane – nulinis, kai mūsų kraštuose sukasi apie 16 metų. Jei jums yra 13 metų ir norite pasimylėti su vyresniu asmeniu, tai yra kriminalas, o jeigu mums abiems trylika, tai nelaikoma kriminalu“, - sako O. Lapinas, taip parodydamas, kad pats lytinis aktas su žymiai jaunesniu žmogumi savaime nėra geras ar blogas – viskas priklauso nuo vertinimo ir kokioje kultūroje tai įvyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad psichologas nesiėmė vertinti, ar tokie santykiai yra sveiki ar ne – pasak jo, čia nėra griežtų rėmų.

Andriaus citata_newInfographic

„Nemanau, kad yra kažkas sveiko ir nesveiko – jei kažkas vyksta abipusio sutikimo požiūriu, viskas yra ir sveika ir viskas yra lygiai taip pat nesveika. Sveika ir nesveika yra daugiau medicininė kategorija. Žmogus nusprendžia kažką daryti ne dėl to, kad laiko kažką sveiku. Mes darome dalykus todėl, kad mums tai patinka.

REKLAMA

Žmonės labai retai vadovaujasi griežtais kriterijais - net žinodami, kad tai negražu ar nesveika, jie leidžia tai sau daryti. Labai nedidelį procentą žmonių, kai niekas jų nemato, sulaiko vidiniai principai, asmeninės normos, tikėjimas. Tokius žmones vadiname supersąžiningais, bet didesnė dalis žmonių tokie nėra“, - kalba psichoterapeutas.

Pasak jo, lytiniai santykiai su paaugliu negimsta iš psichologinių problemų – jos atsiranda po to dėl visuomenės smerkimo arba kai pats žmogus save pasmerkia.

„Jeigu žmogus viduje sau sako, kad tai normalu ir niekam aš nepakenkiau, nemanau, kad jam būtų adekvatu taikyti terapiją. Problemą žmogus sukuria dėl požiūro į tai, ką jis daro. Pas mus yra įstatymai, papročiai ir vidinis teisėjas. Už įstatymo pažeidimą yra atsakomybė, už papročių pažeidimą yra požiūris, kolektyvo apkalbos, o pas mus yra vidinis teisėjas – jei jis tyli, mes neiname pas psichologą“, - sako pašnekovas.

REKLAMA

Viskas priklauso nuo požiūrio

Kalbant apie paauglio psichinį vystymąsi po romano su į motinas jam tinkančia motina, O. Lapinas teigia, kad gali būti visaip. Pašnekovas pažymi, kad paauglystė - pereinamasis laikotarpis iš vaikų į suaugusiųjų gyvenimą. Tad ar jaunuolis, pasimylėjęs su vyresne moterimi, taps neurotiku, ar liks sveiku, sako psichoterapeutas, sunku prognozuoti.

„Tai priklauso nuo to, kaip pats jaunuolis į tai žiūri. Visai įmanoma, kad yra tokia kultūra ar sala, kur paauglius skatina mylėtis su vyresnėmis moterimis ir jis išauga pilnavertis genties narys. Tai yra pagrįsta dėl to, kad moteris yra patyrusi, ji neturi paaugliško infantilumo. Mūsų kultūroje, jei tai lydės apkalbos, pamenkinimas, galbūt jis gyvens su didžiule gėda ir galvos, kur čia man nusižudžius . Tad viskas priklauso nuo aplinkos ir nuo požiūrio, o ne nuo to, kad pats savaime tas aktas turi kažkokį poveikį“, - nurodė psichoterapeutas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pažymi, kad visas emocijas ir jausmus žmogui jausti normalu, o problemos kyla iš to, kaip aplinka ir pats žmogus po to reaguoja į jo veiksmus. O. Lapinas norėjo pasidalinti viena gražia istorija:

„Vienas vyras sako žmonai: „ką darysi, jei aš grįžęs namo, pasakysiu tau, kad man kilo nesuvaldomas noras nužudyti kaimyną? Ar dar gyvensi su manimi?“ Žmona atsako: „aš stipriai tave apkabinsiu ir būsiu su tavim tol, kol tau nepalengvės.“ Toks požiūris labai daug pasako“, - sako O. Lapinas.

Seksualumo atitikimas

Seksologas Viktoras Šapurovas sako, kad pagal seksualumo atitikimą 38-erių metų moteris ir 14-metis paauglys (romano metu jie turėjo tiek metų) puikiai dera, tačiau tokie santykiai, net neskaičiuojant teismo sankcijų, seksologo teigimu, negalėtų būti laimingi.

REKLAMA

„Pagal seksualumo atitikimą, čia yra gera kombinacija. Vyro maksimalus seksualumas yra nuo 15 iki 25 metų, moters - 30-45 metų amžiuje, tad pagal seksualumo atitikimą partnerystėje čia yra gera kombinacija. Kitas dalykas, kad seksas su nepilnamečiu užtraukia teisinės pasekmės. Matyt, čia ir atsakomybės nebuvimas, matyt žmogus iki galo negali ir suvokti savo veiksmų”, - kalba V. Šapurovas.

Tad pašnekovas pabrėžia, kad seksualinis atitikimas – vienas dalykas, o laimingas gyvenimas – visai kitas.

V. Šapurovas negalėjo pasakyti, ar su paaugliu santykiavusi pedagogė turėjo psichologinių problemų. Pasak jo, moteriai greičiausiai kažkas sutrukdė pabijoti savo veiksmų padarinių ir ji nesuvokė, kas iš to bus, galbūt tiesiog pasielgė impulsyviai.

REKLAMA

Kiek paaugliui galėjo pakenkti šis romanas, seksologas taip pat negalėjo paskyti:

„Jaunimas gana anksti pradeda lytinį gyvenimą, gal ta mokytoja net ne pirma jo partnerė buvo. Kita vertus, mokytojos ir mokinio santykiai sukelia dviprasmiškumą. Tai yra nerekomenduojama, nes mokytojo darbas numato autoritetą ir pagarbą, o čia žmonės atsiduria viename lygyje, atsiranda dvilypis santykis – per pamokas turi paklusti, o paskui jie lygūs. Dvilypis santykis žmones tiesiog trikdo, nes nei vienas, nei kitas negali normaliai jaustis – nei mokslo, nei meilės normalios čia būti negali“, - kalba seksologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problema yra

V. Šapurovas nesutinka, kad problema tokioje situacijoje atsiranda tik dėl žmonių vertinimo.

„Kaip nėra problemų, jeigu yra teisinės problemos ? Tokios situacijos pasekmės negeros, čia nėra ką ir sakyti. Nemažai žmonių aplinkui ir gėdins, ir kreivai žiūrės, nes pas mus tai yra nepriimtina. Kita vertus, žmonėms būdingi kažkokie nemotyvuoti poelgiai, turbūt nelabai rasi žmogaus, kuris kada nors nepadaręs klaidos“, - sako seksologas.

Jis taip pat nurodo, kad, net ir tuo atveju, jeigu mūsų teisinė sistema nedraustų tokių santykių, laimė juose trukti ilgai negalėtų. Pasak jo, net ir pilnamečio vyro santykiai su gerokai už jį vyresne moterimi užprogramuoti nesėkmei:

REKLAMA

“Sakykim, 35-erių metų moters ir 25-erių vyro seksualinė kombinacija yra visai gera, tik jie ramiai ir laimingai gyventi galės ne daugiau kaip 10 metų, nes moterį po to vejasi sėjimas. Kai jai bus 45, vyrui bus 35, jau jis jausis gerokai jaunesnis ir pranašesnis. Kai jei bus 45, o vyrui 55, moteris jau bus pabaigusi mėnesines, ji jau bus gerokai pažengusi link senatvės, o jis bus patrauklus ir brandus vyras – tokie vyrai daugeliui moterų patinka. Tad tokioms moterims, turinčioms gerokai jaunesnius vyrus, sukyla nerimas, jos vargsta, gaudo savo raukšles, darosi kosmetines operacijas“, - kalba seksologas.

REKLAMA

Laimė galima su vyresniu vyru

V. Šapurovas pažymi, kad pora, kur vyras už moterį yra gerokai vyresnis, mūsų visuomenėje vertinami gerokai pakančiau.

„Laimingi žmonės tuomet, jei tas vyras daug pasiekęs – aktorius, buvęs politikas ir ji ateina jam tarnauti, džiaugiasi, kad prisideda prie jo laimės, kad yra šalia žvaigždės - tada jie gali būti laimingi ir iki mirties. Seniau, XIX a., kai buvo vedama pagal susitarimą, būdavo pakankamai paplitusi praktika, kai vyras gerokai vyresnis už moterį“, - nurodė seksologas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų