REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo partijos lyderiai toliau kritikuoja savo bendražygius valdančiojoje koalicijoje – socialdemokratus. Visai neseniai „darbiečiai“ stojo į streikuojančių pedagogų pusę, kritikuodami premjero Algirdo Butkevičiaus pareiškimą apie Rusijos įtakos švietimo darbuotojų profsąjungoms, o dabar ėmė pliekti socdemus dėl šilumos kainų mažinimo.

Darbo partijos lyderiai toliau kritikuoja savo bendražygius valdančiojoje koalicijoje – socialdemokratus. Visai neseniai „darbiečiai“ stojo į streikuojančių pedagogų pusę, kritikuodami premjero Algirdo Butkevičiaus pareiškimą apie Rusijos įtakos švietimo darbuotojų profsąjungoms, o dabar ėmė pliekti socdemus dėl šilumos kainų mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Kęstutis Daukšys išplatino pranešimą spaudai, pavadinimu „Geriausias jaukas rinkėjams privilioti arba kaip socialdemokratai šilumos kainas mažino“, kuriame be užuolankų rėžė, jog socdemai esą padarė daug, kad šilumos kainos vartotojams ateityje būtų skausmingos, o ne atvirkščiai.

REKLAMA

„Ar yra poreikis priminti, kiek kartų ir kaip skambiai (kad ir dabartinis Premjeras) žadėjo sumažinti šilumos kainas? Visais atvejais viešai kalbant pasitelkiami 2013-ieji, kuriais šilumos kainos buvo pasiekusios piką. Taigi nuo tų metų pikinės kainos nuolat buvo žadama šilumą piginti 20 ar net 30 proc.

Palyginus su 2013 m. šilumos kainos piku, 2016 m. šilumos kaina iš tiesų sumažėjo 24 proc. ir beveik sugrįžo į 2010 m. lygį. Per vienerius metus (2016 m. sausį palyginus su 2015 m. sausiu) šilumos kaina sumažėjo 8 proc. Lyg ir neblogai? Vis tik manau, kad svarbiausia ne „nuogi“ skaičiai, tačiau ar pilnai išnaudotas potencialas šilumos kainas padaryti kuo „draugiškesnes” vartotojo kišenei“, – dėsto K. Daukšys.

REKLAMA
REKLAMA

„Darbietis“ kritikuoja socdemus, kad „permokos kompensacija” už šildymą esą nepanaudota ir nenaudojama reikšmingam šilumos kainos sumažinimui.

„Lėšos, kurios galėjo ir pagal visus moralinius principus privalėjo būti sugrąžintos šilumos vartotojams, sudaro ženkliai daugiau nei pusė nuo 81 mln. EUR sumos. Beje, dabar šis permokų klausimas sprendžiamas teismuose, tad belieka laukti jų sprendimo ir viltis, kad šilumos vartotojams bus sugrąžini pinigai, kuriuos socialdemokratai vienašališku sprendimu be ceremonijų paėmė“, – rėžia Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matome, socialdemokratai nuosekliai veikė ir padarė iš tiesų daug, kad šilumos kaina vartotojams išliktų finansiškai skausminga. O kad ir to nebūtų per mažai, nusprendusi kogeneracinių kvotų nebeduoti, tuo pačiu vožtelėjo ir per elektros ūkį – atšalus orams ir neįsitikinus jungčių veikimu, palikti šalį be gamybos, bet su aukšta elektros kaina...

O kam tai naudinga? Žinoma, tiems, kurie importuoja į mūsų šalį – pirmiausia mūsų kaimynams ir elektros rinkoje veikiantiems tarpininkams. Kiek tai atitinka mūsų šalies interesus? Na, nebent iškreiptą suvokimą, kad kuo brangiai už šilumą mokantiems žmonėms blogiau, tuo socialdemokratams geriau – prieš rinkimus, siekdami pritraukti rinkėjus, galės viešai skelbti apie jų gelbėjimui ruošiamus planus, tokius kaip šilumos kainų mažinimas...“, – aiškina K. Daukšys.

REKLAMA

Rodo pirštu į finansų ministrą

Portalo tv3.lt kalbintas K. Daukšys teigė, kad dėl susidariusios situacijos, tai yra esą dėl to, kad ateityje šilumos kainos gali smarkiai ūgtelti, atsakomybė iš esmės krenta ne „darbiečių“ deleguotam energetikos ministrui Rokui Masiuliui, o socdemų valdomai Finansų ministerijai.

Energetikos ministerija yra atsakinga už bendrą politiką, už „Litgrid“, „Ambergrid“. [...]

„Lietuvos dujų tiekimas“, „Litgas“, „LESTO“, „Lietuvos energijos gamyba“, „Lietuvos energija“ yra Finansų ministerijos kuruojamos įmonės.

REKLAMA

Finansų ministerijai nebūdinga valdyti tokių įmonių ir atitinkamai galbūt pačios ministerijos priežiūros trūko galbūt“, – kalbėjo „darbietis“.

„Aš tikrai nenusiimčiau ir savo atsakomybės, kaip Seimo nario, koalicijos nario“, – kiek vėliau toną sušvelnino K. Daukšys.

Socdemas: jie keičia taktiką

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas portalui tv3.lt teigė, kad apie tokio pobūdžio „darbiečių“ pareiškimus su kaltinimais yra ne kartą kalbėta koalicijos politinės tarybos posėdžiuose.

„Man tai nepatinka. Mes apie tai kalbėjome politinėje tarnyboje. Toks vaizdas, kad vėl prasideda būrimai, kas bus tada. Aš suprantu, kai opozicija tą daro, bet kai pozicija tai teikia... Už švietimą atsakingas Darbo partijos atstovas, už energetiką – Darbo partijos atstovas, nors ministras yra nepriklausomas, bet jie juk delegavo jį. Ir dabar – nereikalingi gąsdinimai, kas bus. Tai reikia sulaukti ir pamatysime“, – kalbėjo A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai paaiškinu labai paprastai – yra rinkimų metas, visi nori atrodyti gražiau negu realiai atrodom. Ir tada prasideda „nepasakom, ką patys padarom, o bandom suversti viską socialdemokratams“. [...] Čia yra rinkimai ir čia bus taip, kad vieną dieną šnekės vienaip, o jau kitą kitaip. Tai yra tokia priešrinkiminė liga“, – K. Daukšio elgesį komentavo socdemas.

Jam pritarė ir kitas socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas. Jis pažymėjo manantis, kad „darbiečiai“, siekdami politinių dividendų anksčiau kritikavo prezidentę Dalią Grybauskaitę, tačiau pamatę, jog tai naudos neatneša, nusitaikė į socdemus.

REKLAMA

„Aš manau, kad jie jau senokai, gal jau nuo praėjusių metų vidurio, pakeitę savo taktiką – labiau stengiasi kritikuoti socialdemokratus, o ne prezidentę. Prieš tai kritikavo labiau prezidentę, o tai, matyt, nedavė rezultatų, tai dabar kritikuoja mus.

Mūsų ir jų elektoratas yra artimi. Taip bent jie įsivaizduoja, todėl tų komentarų daugės. Tiesą sakant, panašiai elgiasi ir jų lyderis Valentinas Mazuronis, pasiėmęs pabėgėlių temą, kurių dar nėra pas mus, bet tema yra“, – kalbėjo G. Kirkilas.

„Visą laiką mes ginčijamės ir kai politinėje taryboje priiminėjame sprendimus. Dažnai juos priversti, kad priimtų sprendimus kartu su mumis, nes vienaip sako, kitaip darbo. Nėra lengvi koalicijos partneriai“, – dėstė socialdemokratas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų