REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
M. Starkaus ir V. Radzevičiaus kelionės  (nuotr. TV3)

Kelionių asai Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus toliau keliauja po Centrinę Ameriką. Į savo vienuoliktąją kelionę išskridę ir net specialias barzdas užsiauginę vyrai dalijasi dar vienos dienos įspūdžiais, kurie, kartu su įspūdinga galerija jus nukels tiesiai į spalvotą Meksiką.

22

Kelionių asai Vytaras Radzevičius ir Martynas Starkus toliau keliauja po Centrinę Ameriką. Į savo vienuoliktąją kelionę išskridę ir net specialias barzdas užsiauginę vyrai dalijasi dar vienos dienos įspūdžiais, kurie, kartu su įspūdinga galerija jus nukels tiesiai į spalvotą Meksiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Tepito gaujos siaučia, - rodydamas į sušaudytus policijos automobilius mums paaiškino taksi vairuotojas, vežiojęs po Mechiko centrą. Aplink buriavosi krūvos žmonių, mašinų, fotografų, daug sirenų ir kitokio triukšmo.

REKLAMA

- O už ką jie tas mašinas taip?

- Nežinau, matyt taip reikėjo.

Logiška. Todėl tik patylėjom. Ne itin įkvepiantis vaizdas, tiesa pasakius. Kaip ir nieko tokio – pravažiavai ir pamiršai. Problema tik, kad ten, į garsųjį Tepito rajoną, kur įsikūręs milžiniškas turgus, mes kaip tik ruošėmės keliauti kitą dieną.

Ryte peržvelgėm laikraščius. Paguodos juose mažai – išvakarėse matyti vaizdai buvo pirmųjų puslapių žvaigždės: “Policijos reidas į Tepito rajoną. 500 pareigūnų dalyvavo neeilinėje operacijoje. Konfiskuota 80 kilogramų marichuanos. Devyni suimti. Barrio Bravo gaujos juos bandė išvaduoti, todėl nukentėjo keturi policijos automobiliai. Šį kartą žuvusių nėra.” Vau. Reikalai. Tie žmonės tikrai moka linksmintis.

REKLAMA
REKLAMA

Ir taip jau daug amžių. Tepito visuomet buvo prekybos vieta. Kažkada ten actekai stumdė odas ir maistą, dabar – padirbtus Armani ir narkotikus, bei ginklai. Ir kitką. Pasakyk, ko nori – rasi. Daugybę kvartalų apimanti teritorija su sava tvarka.

Ten įstatymas, žinoma, kartais ateina. Bet tik minėtomis pajėgomis ir panašiomis pasekmėmis. Kodėl? Viskas parašyta ant vienos iš rajonų sienų – “Tepito gyvena, nes priešinasi”.

Prieš kelionę žinojome kelis vaikinus, kurie žadėjo apsaugą vizito metu. Kitaip ten keliauti su kameromis būtų šventė vietiniams technikos mylėtojams. Paskambinę paklausėm, kaip dabar bus po vakarykščio susišaudymo? Ar, kaip tokiais atvejais nutinka, visi kurį laiką nurims, ar atvirkščiai – eisim į išerzintą skruzdėlyną?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Viskas gerai, tai kasdienybė. Bus įdomu, pamatysim, kas gausis. “Bus įdomu”. Šitaip jūs čia gyvenat? Gerai. Pažiūrėkim.

Atvykę nedideliu autobusu sustojome tokioje prekystaliais nusėtoje gatvėje. Išlipome ir sulaukėme susidomėjimo akimirksniu. Vienas iš naujųjų draugų liko saugoti automobilio, o kitu du stojo šalia. Pristatė dar vieną, atėjusį iš minios.

- Čia Liusas. Jis valdo Tepito. Yra šansų grįžti.

Toks humoras. Nieko tokio.

Mes pradėjome trijų valandų pažintį su didžiausiu nelegaliu turgumi Lotynų Amerikoje. Liusas išties kietas. Su juo visi sveikinosi, su mumis – irgi. Tiesa, kelis kartus Edis, operatorius, turėjo lyg šešėlius atsiradusius žmones, besislepiančius po gobtuvais, ėjusius lygiagrečiai ir pradėjusius staigiai artėti, tačiau šalia mūsų esančios palydos ir Liuso žvilgsniai padėdavo jais kaskart atsikratyti.

REKLAMA

- Keista, Rio favelose aš nemačiau policininkų, ten žmonės tvarkosi patys. O pas jus pareigūnų su uniformomis nemažai? - Paklausiau Liuso išėjus iš kalėjimo pasivaikščiojimo aikštelę primenančios zonos, kur sužaidėme jų mėgstamiausią žaidimą – skvošą be rakečių. Tai yra- nuskustą teniso kamuoliuką į sieną pamušinėjom ranka.

- Tai kompromisas su valdžia. Jei tau čia kas viešai luptų odą, jie tik pasiklaustų manęs, ar nereikia peilio pagaląsti. Dar atsigerti pasiūlytų atnešti.- Kikendamas atsakė žmogus. Jis čia rimtai? - Suprantu, kad jei norėčiau pasislėpti, Tepito būtų gera vieta? - O taip. Čiapo (Meksikos narkotikų baronas, pabėgęs iš kalėjimo iškastu požemiu, o paskui vėl suimtas) kvailys. Galėjo ateiti pas mane. Ir tada niekada nebegrįžtų į kalėjimą.

REKLAMA

Na taip. Paslapčių ir tamsių vietų Tepito daug. Mirtis čia visuomet šalia. Todėl suprantama, kad tik šioje vietoje ir galėjo atsirasti Santa Muerte (Šventoji mirtis) tikėjimo kultas. Griaučių ir kaukolių altorius su aukojamu alkoholiu, cigaretėmis ir kitais dalykais. Už kalinčius, mirusius. Arba netrukus tokiais tapsiančius. Tepito reikalai.

P.S. Jei kada apie šią kelionę pavyks parašyti knygą – bus daug gražių istorijų, draugai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų