REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybė planuoja iš taboro išsikelti norinčius romus rikiuoti į atskirą eilę dėl socialinio būsto ir kompensacijų už jį.

Vilniaus savivaldybė planuoja iš taboro išsikelti norinčius romus rikiuoti į atskirą eilę dėl socialinio būsto ir kompensacijų už jį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmadienį sakė vicemeras Gintautas Paluckas, pirmadienį dalyvaujantis Vyriausybės pasitarime, kuriame diskutuojama dėl romų taboro problemų.

REKLAMA

Tikisi sumažinti gyventojų

Prieš pasitarimą kalbėdamas su žurnalistais vicemeras taip pas sakė, kad per trejus metus tikimasi dvigubai sumažinti taboro gyventojų.

„Bus formuojama atskira būtent romams - tai yra pozityvi diskriminacija, galima vadinti - atskira romų eilė, kurios pagrindu ir bus skiriamos kompensacijos. Tai yra nereikės laukti bendroje socialinio būsto eilėje“, - žadėjo vicemeras.

Sprendimą dėl greitesnio romų aprūpinimo socialiu būstu dar turi palaiminti savivaldybės taryba.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip tik artimiausiu metu išsikelia dvi šeimos iš taboro: viena šią savaitę, kita kiek vėliau, viena - su šešiais vaikais mama, kita - su penkiais. Taip po truputį planuojame per šiuos ir ateinančius metus 30 šeimų su vaikais, tai yra apie 100-120 asmenų, iš taboro iškelti į geresnes gyvenamas aplinkas ir sąlygas“, - kalbėjo G.Paluckas.

Užburtas ratas

Jis kritiškai įvertino ankstesnius Vilniaus valdžios bandymus spręsti romų problemas.

„Tikros integracijos, aš drįstu pasakyti, apskritai nėra buvę, traktorių ar buldozerių siuntimas į taborą nėra integracija. Ten yra tikrai didelis skurdas, tie žmonės yra papuolę į skurdo sprąstus, kas lemia prastesnį jų išsilavinimą, prastesnes galimybes įsidarbinti, prastesnę motyvaciją savo vaikus leisti į mokyklas ir panašiai. Tai yra užburtas ratas. Tai tą užburtą ratą įmanoma nutraukti tiktai tuos žmones, tas šeimas, ypač su vaikais, išimant iš taboro aplinkos: iš nusikalstamos, iš skudo aplinkos“, - dėstė G.Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskusiją apie taborą Vyriausybės pasitarime inicijavusi Vidaus reikalų ministerija siūlo peržiūrėti tabore įgyvendinamas bei planuojamas įgyvendinti priemones ir įvertinti jų veiksmingumą. Ministerijos teigimu, siekiant veiksmingai spręsti Vilniaus romų taboro problemą reikėtų prioritetą skirti čia gyvenantiems vaikams bei tabore besilankantiems narkotikus vartojantiems asmenims.

Policija pasitarime pristatys neviešą informaciją apie padėtį tabore. Policija nuolat tabore rengia reidus, o pernai rugpjūtį kelias savaites tabore ir jo apylinkėse vykdė intensyvią operaciją, jos metu sulaikyta šimtai narkomanų, taip pat 35 ieškomi asmenys.

REKLAMA

Planuojama skirti apie 0,7 mln. eurų.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis yra sakęs, kad Vilniaus romų taboras yra vienas iš stambiausių heroino paskirstymo taškų šalyje, tačiau viena teisėsauga taboro problemų išspręsti negali.

Vilniaus savivaldybė šiuo metu savo ruožtu svarsto planą, kuriuo iki 2019-ųjų pabaigos romų integracijai, švietimui, narkotikų prevencijai, taborui sutvarkyti ir kitoms reikmėms planuojama skirti apie 0,7 mln. eurų.

Tautinių mažumų departamentas romų bendruomenių švietimui bei tradicijoms išsaugoti per dvejus metus žada skirti iki 120 tūkst. eurų.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė yra minėjusi, kad planuojama didinti Priklausomybės ligų centro veiklos apimtis, o romams sveikatos paslaugos galėtų būti teikiamos autobusiuke, kuris kursuotų šalia taboro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų