REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Maskvoje tūkstančiai demonstrantų minėjo opozicijos lyderio Nemcovo nužudymo metines (nuotr. SCANPIX)

Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį Maskvoje dalyvavo eitynėse, minint Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo – charizmatiško veikėjo ir aktyvaus prezidento Vladimiro Putino kritiko – nužudymo pirmąsias metines.

8

Keli tūkstančiai žmonių šeštadienį Maskvoje dalyvavo eitynėse, minint Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo – charizmatiško veikėjo ir aktyvaus prezidento Vladimiro Putino kritiko – nužudymo pirmąsias metines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maskvos policija nurodė, kad demonstracijoje dalyvavo apie 7,5 tūkst. žmonių.

Kolonos priekyje ėjo opozicijos judėjimo lyderiai ir aktyvistai, partijos RPR- PARNAS pirmininkai Michailas Kasjanovas ir Ilja Jašinas, Valstybės Dūmos deputatas Dmitrijus Gudkovas ir jo tėvas buvęs įstatymų leidėjas Genadijus Gudkovas, taip pat opozicijos politikas Aleksejus Navalnas, aktyvistai Vladimiras Milovas, Aleksandras Ryklinas, Sergejus Davidisas ir kiti.

REKLAMA

B.Nemcovas, kuris Boriso Jelcino vyriausybėje dirbo premjero pavaduotoju, buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus. Šis brutalus nusikaltimas, įvykdytas itin arti Rusijos galios centro, išgąsdino ir supykdė persekiojamos opozicijos šalininkus.

„Jis buvo laisvės ir drąsos įsikūnijimas, man jis buvo pavyzdys, – sakė demonstracijos dalyvė Kamala Igamberdijeva, 26 metų buhalterė. – Mes vis dar turime galimybę, jeigu opozicija pademonstruos išmintį ir susivienys.“

REKLAMA
REKLAMA

Per pusantro dešimtmečio, kai valdo V.Putinas, opozicijos grupės patyrė didžiulį spaudimą ir pareigūnų bei valstybės kontroliuojamos žiniasklaidos buvo vadinamos Vakarų marionetėmis. Leidimai mitingams dažnai neišduodami.

Daug opozicijos šalininkų sako, kad net jei V.Putinas nėra tiesiogiai susijęs su B.Nemcovo nužudymu, jam tenka atsakomybė už nuožmaus autoritarizmo skatinimą.

„Nemcovo mirtis buvo neapykantos atmosferos mūsų šalyje rezultatas“, – sakė 78 metų demonstrantas Pavelas Movšovičius.

V.Putinas, nuo kurio valdymo pradžios 2000-aisiais nuolat buvo slopinama nepriklausoma žiniasklaida ir opozicinės partijos, šį nužudymą vadino „provokacija“ ir žadėjo, jog bus dedamos visos pastangos žudikams sučiupti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kas išdrįso?“ – įtūžęs savo padėjėjų klausė V.Putinas po to, kai B.Nemcovą pakirto keturi į nugarą paleisti mirtini šūviai, šią savaitę pranešė šalies pagrindinis opozicijos leidinys „Novaja gazeta“.

Per kelias savaites buvo areštuoti ir šiuo nužudymu apkaltinti penki vyrai – čečėnai iš neramaus Rusijos Šiaurės Kaukazo regiono.

Tie penki asmenys, tarp jų – Zauras Dadajevas, kuris anksčiau tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“) ir kuris, kaip teigiama, paleido šūvius į B.Nemcovą, dabar laukia teismo. Tyrėjai sako, kad tai buvo užsakytas ir kelis mėnesius kruopščiai planuotas nužudymas.

REKLAMA

Tačiau B.Nemcovo šeima ir sąjungininkai tvirtina, kad pareigūnai nepatraukė atsakomybėn šio nusikaltimo sumanytojų ir kaltina Maskvos remiamą Čečėnijos valdytoją Ramzaną Kadyrovą bei patį Kremlių.

Miesto valdžia nedavė leidimo organizatoriams eiti prie minėto tilto, bet leido demonstracijai šeštadienį judėti kitu maršrutu Maskvos centre.

Šeštadienio rytą JAV ambasadorius Johnas Tefftas (Džonas Teftas) prie to tilto padėjo vainiką ir sakė atėjęs išreikšti vilties, kad „kai kurios Boriso Nemcovo svajonės bus išpildytos Rusijoje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų