REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai rusų šeštadienį rengiasi pagerbti iškilų opozicijos politiką Borisą Nemcovą, kuris prieš metus buvo nušautas netoli Kremliaus per išpuolį, tapusį didžiausio atgarsio sulaukusiu nužudymu Rusijoje per visą prezidento Vladimiro Putino valdymą.

Tūkstančiai rusų šeštadienį rengiasi pagerbti iškilų opozicijos politiką Borisą Nemcovą, kuris prieš metus buvo nušautas netoli Kremliaus per išpuolį, tapusį didžiausio atgarsio sulaukusiu nužudymu Rusijoje per visą prezidento Vladimiro Putino valdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremliaus oponentų aktyvistai paragino paprastus rusus prisidėti prie jų atminimo eitynių Maskvos centre. Šalyje ir užsienyje planuojami ir kiti atminimo renginiai.

REKLAMA

Prieš demonstracijos pradžią rusai nešė gėles ir žvakutes prie tilto netoli Kremliaus sienų, kur buvo nužudytas B.Nemcovas – linksmo būdo 55 metų politikas juodų garbanotų plaukų kupeta.

Tarp atėjusių pagerbti jo atminimą buvo JAV ambasadorius Johnas Tefftas (Džonas Teftas), ant kurio juostos buvo užrašyta „Nuo Amerikos žmonių“.

„Aš kartu su savo pavaduotoju ir aukščiausias pareigas užimančiais ambasados darbuotojais čia atstovauju (JAV) prezidentui ir Amerikos liaudžiai, kad prisimintume žmogų, kurį pažinojome kaip valstybės pareigūną, politiką, o daugeliui amerikiečių – draugą“, – sakė J.Tefftas per ceremoniją ant to tilto.

REKLAMA
REKLAMA

„Norime pagerbti jo atminimą ir vertybes, kurias jis gynė, taip pat reiškiame viltį ateičiai, kad kai kurios Boriso Nemcovo svajonės bus išpildytos Rusijoje“, – pridūrė jis.

Metinių išvakarėse parlamentaras Dmitrijus Gudkovas, kuris yra tarp nedaugelio nepriklausomų balsų Rusijos parlamento žemuosiuose rūmuose, sakė pasiūlęs deputatams tylos minute pagerbti B.Nemcovo atminimą, bet dauguma jo kolegų nesutikę.

Valdžia leido opozicijai surengti žygį per miesto centrą, bet uždraudė aktyvistams žygiuoti prie tilto, kur B.Nemcovo sąjungininkai stengėsi išlaikyti improvizuotą memorialą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis žygis Nemcovo atminimui taip pat yra žygis, kuriuo reikalaujama normalios šalies ir normalios valstybės; kur nebūna užsakomųjų nužudymų, panašių į viešas egzekucijas“, – rašė vienas pagrindinių opozicijos lyderių Aleksejus Navalnas.

B.Nemcovas, kuris Boriso Jelcino vyriausybėje dirbo premjero pavaduotoju, buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus.

„Kas išdrįso?“

V.Putinas, nuo kurio valdymo pradžios 2000-aisiais nuolat buvo slopinama nepriklausoma žiniasklaida ir opozicinės partijos, šį nužudymą vadino „provokacija“ ir žadėjo, jog bus dedamos visos pastangos žudikams sučiupti.

REKLAMA

„Kas išdrįso?“ – įtūžęs savo padėjėjų klausė V.Putinas po to, kai B.Nemcovą pakirto keturi į nugarą paleisti mirtini šūviai, šią savaitę pranešė šalies pagrindinis opozicijos leidinys „Novaja gazeta“.

 

Per kelias savaites buvo areštuoti ir šiuo nužudymu apkaltinti penki vyrai – čečėnai iš neramaus Rusijos Šiaurės Kaukazo regiono.

Tie penki asmenys, tarp jų – Zauras Dadajevas, kuris anksčiau tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“) ir kuris, kaip teigiama, paleido šūvius į B.Nemcovą, dabar laukia teismo. Tyrėjai sako, kad tai buvo užsakytas ir kelis mėnesius kruopščiai planuotas nužudymas.

REKLAMA

Tačiau B.Nemcovo šeima ir sąjungininkai tvirtina, kad pareigūnai nepatraukė atsakomybėn šio nusikaltimo sumanytojų ir kaltina Maskvos remiamą Čečėnijos valdytoją Ramzaną Kadyrovą bei patį Kremlių.

Politikos apžvalgininkai ir aktyvūs Kremliaus oponentai sako, kad per pastaruosius vienus metus padėtis tik pablogėjo ir kad tolerancija kitokiai nuomonei mažėja.

Anksčiau šį mėnesį keli kaukazietiško išvaizduos vyrai sviedė tortą į B.Nemcovo sąjungininką, opozicijos aktyvistu tapusį buvusį premjerą Michailą Kasjanovą ir šaukė grasinimus jo adresu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremlius neteikė didelės reikšmės tam incidentui ir sakė, kad jo niekaip nereikėtų sieti su R.Kadyrovu.

Po dviejų savaičių kažkokie užpuolikai sviedė tortą į A.Navalną.

Abu išpuoliai buvo įvykdyti netrukus po to, kai R.Kadyrovas „Instagram“ paskelbė M.Kasjanovo atvaizdą snaiperio šautuvo taikiklyje ir pavadino opoziciją „liaudies priešais“.

„Jie bando opozicijos puldinėjimą vaizduoti kaip farsą, bet tai nereiškia, kad šių pigių komedijų režisieriai atsisakys brutalesnių žanrų“, – redaktoriaus skiltyje rašė liberalus dienraštis „Vedomosti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų