REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
58
Kinologas Mindaugas Subatkevičius ir tarnybinis šuo Elvis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

„Man jis iš karto labai patiko, nes buvo visiškai nebaikštus – griebė man už kojos, tampė kelnes. Jis iš karto prie manęs prisirišo“, – 2012 m. spalį, kai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai rinkosi savo keturkojus kolegas, prisimena VSAT Ignalinos rinktinės kinologas Mindaugas Subatkevičius. Pareigūnas nesistebi, kad Elvis tapo ne tik prieš beveik 4 metus pasaulį išvydusio belgų aviganių septintuko lyderiu, bet ir augančia pasienio tarnybinių šunų žvaigžde bei tikru nelegalių migrantų siaubu.

58

„Man jis iš karto labai patiko, nes buvo visiškai nebaikštus – griebė man už kojos, tampė kelnes. Jis iš karto prie manęs prisirišo“, – 2012 m. spalį, kai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai rinkosi savo keturkojus kolegas, prisimena VSAT Ignalinos rinktinės kinologas Mindaugas Subatkevičius. Pareigūnas nesistebi, kad Elvis tapo ne tik prieš beveik 4 metus pasaulį išvydusio belgų aviganių septintuko lyderiu, bet ir augančia pasienio tarnybinių šunų žvaigžde bei tikru nelegalių migrantų siaubu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2012 m. rugpjūtį VSAT Pagėgių rinktinės tarnybinis šuo belgų aviganė Kora atsivedė septynis šuniukus. Po kelių mėnesių Edas, Elvis, Eta, Ego, Elas, Ela ir Era pamatė savo šeimininkus ir pradėjo ruoštis tarnybai VSAT.

REKLAMA

Po beveik 4 metų VSAT Ignalinos rinktinėje tarnaujantis Elvis jau gali pasigirti ne tik turima aukščiausia tarnybinio šuns kategorija, bet ir žiniasklaidoje ne kartą aprašytais nelegalių migrantų sulaikymais ir kitais pasiekimais.

Apie tai, kaip iš mažyčių šunelių išauginti bebaimius tarnybinius šunis, kodėl keturkojai kolegos yra nepakeičiami pasieniečių darbe ir kokie pavojai tyko tarnyboje VSAT – portalo tv3.lt interviu su belgų aviganio septyneto lyderiu vadinamo Elvio šeimininku, VSAT jaunesniuoju specialistu, kinologu M. Subatkevičiumi.

REKLAMA
REKLAMA

Neretai sakoma, kad šunys pasirenka savo šeimininką, o ne atvirkščiai. Kaip Jums buvo, kai atvykote išsirinkti keturkojo kolegos?

Pamenu, kad išleido šuniukus, tai visi septyneto šuniukai patys priėjo prie kinologų. Man jis iš karto labai patiko, nes buvo toks visiškai nebaikštus – griebė man už kojos, tampė kelnes. Jis iš karto prie manęs prisirišo. Taip ir pasiliko jis prie manęs. Tai galima sakyti, kad Elvis mane pasirinko.

Nuo ko prasideda tarnybinio šuns dresūra? Nuo kokio šuns amžiaus prasideda pasiruošimas tarnybai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praktiškai, kai gauni šuniuką, paimtą nuo mamos, pradedi su juo dirbti. Jis dar yra mažas, bet pradedi stebėti, kaip jis reaguoja į aplinkinius, kaip jis socializuojasi, visur jį vedžiojiesi. Ryšys su šuniu yra labai svarbus, todėl nuolat būni kartu su juo. Važiuoji į parduotuvę, važiuoji prie ežero ar kitur – visą laiką šunį pasiimi kartu.

Ir nuo pat mažens laviname šuniukų grobio instinktą su kamuoliukais, „aportais“. Aišku, kol mažas, galima naudoti ir skudurėlį, šeimininko rūbą. O toliau dresūra, treniruotės priklauso nuo kiekvieno šuns ir šeimininko. Kada šeimininkui atrodo, kad šuo pasirengęs, mokoma bendro paklusnumo komandų. Aišku, darbas miške, žmonių, daiktų paieška, pėdsekystė yra vyresnio šuns darbas. Šių dalykų galima mokinti nuo Šių dalykų galima mokinti šunį, kuriam yra 5-6 mėnesiai, tačiau tai priklauso nuo šuns sugebėjimų.

REKLAMA

Kada Elvis pradėjo tarnybą VSAT?

Aš jį į darbą imdavau ir dar tada, kai jis buvo mažas. Man buvo kursai, šuniui buvo gal 9 mėnesiai ir jis tada Mickūnuose pirmą kartą tris pažeidėjus. Ten buvo asmenys be dokumentų valstybės sienos zonoje, į kurią galima patekti tik su leidimu.

Jam dabar yra trys su puse metų, o tarnybą pradėjo realiai nuo pusės metų.

Elvis turi aukščiausią tarnybinio šuns kategoriją. Per kiek laiko šunys sugeba tai pasiekti?

Pas mus yra buvę ir tokiu atvejų, kad metų ir dviejų mėnesių šuniukas yra išsilaikęs aukščiausią kategoriją. Bet realiai, kai šuneliui sueina du metai, yra laikomos kategorijos. Elvis aukščiausią kategoriją bandė išsilaikyti, neturėdamas 2 metų. Jam pakišo koją daiktų žymėjimo užduotis, todėl Elvis iš pradžių išsilaikė eksploatacinę, o jau po metų išsilaikė aukščiausią kategoriją.

REKLAMA

Ar tiesa, kad tarnybinį šunį išdresiruoti kuo geriau apsimoka ir finansiniu požiūriu?

Taip, yra paskatinimai pareigūnui. Tarnybiniai šuniui suteikus aukščiausią kategoriją, pareigūnas prie algos pridedama 20 procentų priedas. Gavus eksploatacinę kategoriją, gauni 15 procentų priedą, gavus bazinę kategoriją – 10 procentų priedas. Taigi, kuo geriau pasirodys kinologas su šunimi, gaus ir didesnę algą. Tarkime, aukščiausia kategorija galioja 2 metus, tai tuos 2 metus ir gausi priedą prie algos.

Kokiais pasiekimais galėtų pasigirti Elvis?

Elvis yra dalyvavęs ir tarptautinėse varžybose, ir Lietuvos kinologų varžybose. Elvis varžybose dalyvavo, dar būdamas labai mažas. Prizinių vietų nebuvo pasiekęs, bet visą laiką stengiasi ir dabar turi aukščiausią kategoriją, o tai yra aukščiausias tarnybinio šuns įvertinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su Elviu taip pat turime padėką iš Ignalinos rinktinės vado už pavyzdingą ir gerą tarnybą. O vėliau sekė mūsų sulaikymai.

Gal galite plačiau papasakoti apie sulaikymus?

Vykdėme tarnybą su Elviu Švenčionių ruože. Buvo gauta informacija, kad turėtų būti gabenama kontrabanda per sieną. Mes slapukavome miško prieigose ir temstant pro mus praėjo du vyrai. Mes laukėme, kol jie grįš, nes vyrai judėjo sienos link, iki kurios buvo likę gal pusę kilometro. Po 15-20 minučių laukimo, vyrai grįžo, praėjo pro mus, Elvis buvo šaunuolis, nes išliko ramus, o juk šunys reaguoja į kitus asmenis – urzgia, loja. Išlaukėme iki tinkamo momento ir aš garsiai sušukau, kad stotų, nes bus panaudotas tarnybinis šuo. Išgirdę šiuos žodžius galimi kontrabandininkai sugriuvo ant žemės ir pribėgęs pamačiau, kad jie turėjo nešulius su kontrabandinėmis cigaretėmis. Pasipriešinimo aišku nebuvo, nes vien tik pamatymas šuns ar jo lojimas sustabdo galimus pažeidėjus.

REKLAMA

Praėjusių metų vasarą Švenčionių ruože, netoli kelio Švenčionys-Vilnius su Elviu vykdėme tarnybą, šuo buvo paleistas, tikrinome mišką, ieškodami, kur gali slėptis nelegalūs migrantai. Vaikštant miške, šuo sureagavo į labai tankius krūmus – supratau, kad kažkas ten yra. Nusiunčiau šunį, kad patikrintų. Elvis pradėjo loti, nubėgęs prie šuns, pamačiau, kad prie eglės tupi trys tamsaus gymio asmenys, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, neturėjo asmens dokumentų. Iš pokalbio su tais žmonėmis, supratome, kad jų turi būti dar daugiau. Paleidau šunį ir už 50 metrų jis aptiko dar vieną nelegalų migrantą, o vėliau dar vieną, dar vieną... Iš viso surado 7. Po to buvo pauzė, prasidėjo lietus, todėl paieška pasunkėjo, bet Elvis surado dar 3 nelegalius migrantus po egle. Taigi, iš viso buvo tąkart sulaikyti 10 Vietnamo piliečių.

REKLAMA

Turbūt be Elvio pagalbos surasti tiek nelegalių migrantų nebūtų pavykę, ar ne?

Be Elvio pagalbos galbūt būtume net nesužinoję, kad jie miške iš viso buvo, nes nebuvo jokios informacijos. Reikėtų daug daugiau pareigūnų, kad iššukuoti tą mišką ir surasti pažeidėjus.

Kokių gudrybių imasi pažeidėjai, norėdami, kad jų nesusektumėte?

Pas mus nuo praėjusių metų nelegalai pradėjo naudoti dujas nuo šunų, kuriomis užpurškia savo pėdsakus, kad neužuostų. Būna, kad 200-300 metrų šuo jokio pėdsakų kvapo nejaučia ir tada lanku ieškai pėdsakų miško gilumoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ar yra buvę tarnyboje pavojingų situacijų, tarkime, kad būtų į Elvį nukreiptas ginklas?

Tokių dalykų nebuvo, nes būtent Elvio pažeidėjai iš karto išsigąsta, nesipriešina, nebėga nuo šuns. Pėdsekystėje reikia eiti per tankumynus, per aukštą žolę, per upelius bristi. Viena nelegalų grupė per upelį brido, kad užmaskuotų pėdsakus. Bet kadangi pėdsakai buvo karšti, tai Elvis užuodė juos dar ore, perplaukė per upelį, susirado pėdsakus ir surado pažeidėjus.

Ar Elvis turi baimių?

Šunis pratiname prie visokių garsų nuo mažumės. Aišku, šunys dažniausiai bijo šūvių, bet Elvis nebijo. Tiesa, jam nepatinka fejerverkai, griaustinis.

REKLAMA

Iš tikrųjų belgų aviganiai nėra tokie, kurie „stabdytų“. Elvis kartą žmogaus paieškoje persipjovė leteną ir su ta kraujuojančia žaizda susirado du pažeidėjus imitavusius pareigūnus, gavo paskatinimą ir nesiskundė, kad jam skauda.

Kuo dar ypatingi belgų aviganiai?

Tarkime, lyginant su vokiečių aviganiu, belgų aviganis yra daug greitesnis, judresnis, manau, kad ištvermingesnis. Pamenu, kai man teko nuo valstybės sienos pėdsakais eiti į miško gilumą apie 7 kilometrus, buvo vasara, apie 32 laipsniai karščio. Elvis buvo motyvuotas eiti iki galo, kad rasti pažeidėją.... ir rado.

REKLAMA

Kiek VSAT veikloje yra svarbūs keturkojai kolegos?

Iš tikrųjų VSAT niekada neapsieis be šunų tiek dėl pėdsekystės, tiek dėl narkotinių medžiagų paieškos. Vis tiek dar nėra to dalyko išrasta, kas gali pakeisti tarnybinius šunis. Tarkime, vyksta patruliavimas prie sienos ir gryna akimi tu nepastebėsi tų nelegalių kirtimų vietų iš Baltarusijos ar iš Rusijos į Lietuvą. Tik su šuns pagalba galima tai padaryti.

Pavyzdžiui, man praėjusiais metais buvo du įvykiai, kai reikėjo išsiaiškinti per kurią sienos vietą į Lietuvą pateko nelegalūs migrantai. Mano šuo Elvis sėkmingai nuvedė nuo mane nuo migrantų sulaikymo vietos iki tos vietos, kurioje jie kirto sieną. Tai galima padaryti per 4-6 valandas, priklausomai nuo to, kokios yra oro sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip atrodo Elvio darbo diena?

Elvio darbo diena prasideda anksti ryte apie 6 valandą. Keliuosi aš ir keliasi Elvis. Pasivaikštome, šukuojamės. Šukavimas yra privalomas dalykas, bet tai priklauso nuo šuns ir nuo šeimininko. Kiti šunys nenori šukuotis – urzgia, sukiojasi. Elvis šukuotis labai mėgsta. Po to tvarkau voljerą, ruošiame amuniciją, ruošiamės tarnybai. Vėliau planuojies dieną su šuniu. Gali treniruoti bendrą paklusnumą arba važiuojame į mišką, pasiimame kokį bendradarbį, treniruojame žmogaus paieškos sugebėjimus. Po darbų visą laiką važiuojame prie ežero, nes Elviui labai patinka plaukioti.

Žiemą, kai anksti temsta, tai anksti einame miegoti. Tarnybos metu budime. Vasarą aš einu apie 22-23 valandą miegoti ir Elvis tuo metu eina miegoti. Elvis visą laiką būna su manimi.

Kas Jums yra Elvis? Turbūt jis nėra vien tik kolega tarnyboje, ar ne?

Prisirišimas yra didelis, nes jį auklėti, visą laiką būni kaip su mažu vaiku nuo mažų dieną. Jaučiasi tas ryšys. Jis man yra tikrai daugiau negu kolega. Jis mane supranta iš žvilgsnio ir aš jį suprantu. Jis yra ne tik kolega, bet ir šeimos narys.

Ar kiekvienas žmogus galėtų būti kinologu?

Manau, kad ne kiekvienas sugebėtų. Žmogui, visų pirma, turi patikti gyvūnai, patikti konkrečiai šunys. Kinologai turi būti fiziškai pasirengę dirbti įvairiomis oro sąlygomis – ir karštyje, ir šaltyje. Tuo pačiu metu reikia pasirūpinti ir šuniu, kad jis nesušaltų, kad neperšlaptų, neperkaistų.

REKLAMA

Dirbant su šuniu, reikia turėti daug ryžto ir kantrybės, ypač pirmus du metus, nes kol jis yra mažas, turi suformuoti iš esmės tą šunį. Ką pasidarysi pirmus du metus, tą ir turėsi likusius dešimt ar daugiau metų.

Ar susitinka Elvis su savo broliais, seserimis?

Švenčionių užkardoje dirba Elvis ir Elvio brolis Ego, tai jie užsiėmimų metu nuolat susitinka. Gretimoje Pavoverės užkardoje yra Elvio sesė, tai susitinkame per varžybas arba per kategorijų laikymus. Gretimoje užkardoje yra dar vienas Elvio brolis, tai susitinka. Aišku, mes, kinologai, dažnai mėgstame laisvalaikiu susitikti, kartu padresiruoti šunis. Neretai susitinkame visi ir kinologų centre kursų metu.

O ar savo tėvus Elvis pamato, ar tenka pabendrauti?

Kadangi Elvio tėvas yra iš Ignalinos rinktinės, tai varžybų metu susitinka dažnai, o mama yra iš Pagėgių, tai rečiau susitinka su ja.

Kiek laiko dirba tarnybinis šuo VSAT?

Jeigu sveikas šuo, tai belgų aviganis tarnauja apie 12 metų. Aišku, turime ir kalytę, kuri tarnauja jau 13 metų, bet greičiausiai šiemet išeis į pensiją.

Koks likimas laukia tarnybinių šunų, kai jie išeina į pensiją?

Laukia poilsis. Pats šuo atitenka šeimininkui. Nebent jis dėl kokių nors priežasčių negalėtų paimti šuns, bet nėra taip buvę. Visi šeimininkai pasiima šunis. Jeigu ir kokia liga suserga šuo, turi palikti tarnybą, tai visą laiką šeimininkai juos pasiima.

Dėkoju už pokalbį.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų