REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) patikino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, kad Damasko vyriausybė yra pasiruošusi laikytis paliaubų susitarimo, Kremliaus stipruoliui trečiadienį ėmusis diplomatinių veiksmų šiam susitarimui įgyvendinti.

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) patikino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, kad Damasko vyriausybė yra pasiruošusi laikytis paliaubų susitarimo, Kremliaus stipruoliui trečiadienį ėmusis diplomatinių veiksmų šiam susitarimui įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas ne tik užsitikrino B.al-Assado pritarimą Maskvos ir Vašingtono tarpininkautam paliaubų susitarimui, bet ir telefonu pasikalbėjo su Saudo Arabijos, Irano ir Izraelio lyderiais.

REKLAMA

„Vyksta labai intensyvūs kontaktai“, – sakė žurnalistams V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Be to į Maskvą atvyko viena B.al-Assado politikos patarėjų Busseina Shaaban (Buseina Šaban), sakė Rusijos akademiko Vitalijaus Naumkino dalyvavusio Sirijos krizės derybose atstovas.

Kremliaus pranešime sakoma, kad B.al-Assadas „patvirtino Sirijos vyriausybės pasiruošimą prisidėti prie paliaubų paskelbimo“.

B.al Assadas pažymėjo, kad dokumente išdėstyti pasiūlymai yra „svarbus žingsnis politinio sprendinio link“.

REKLAMA
REKLAMA

Paliaubų susitarime, kuris nebus taikomas operacijoms prieš pagrindines džihadistų grupuotes – „Islamo valstybę“ (IS) ir „al Nusra Front“, raginama „nutraukti kovos veiksmus“ tarp režimo pajėgų ir opozicijos grupių nuo šeštadienio vidurnakčio Damasko (ir Lietuvos) laiku.

V.Putinas ir B.al Assadas „pabrėžė, kad svarbu be kompromisų tęsti kovą“ su IS, „al Nusra Front“ ir kitomis „teroristinėmis grupuotėmis, įtrauktomis į atitinkamą JT Saugumo Tarybos sąrašą“, sakoma pranešime.

Sirijos problemą V.Putinas aptarė ir su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu bei Irano prezidentu Hassanu Rouhani (Hasanu Rouhaniu), taip pat kalbėjosi telefonu su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahu).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Saudo Arabijos karalius sveikina pasiektus susitarimus ir sakė esąs pasirengęs dirbti kartu su Rusija, kad jie būtų įgyvendinti“, – pažymi Kremlius.

Rijadas, savo ruožtu, nurodė, kad karalius Salmanas sakė V.Putinui, jog „paliaubų pastangos turi dar garantuoti humanitarinės ir medicinos pagalbos teikimą visiems Sirijos regionams be išimties“, – pranešė oficialioji naujienų agentūra „Saudi Press Agency“.

V.Putinas, kurio oro pajėgos nuo rugsėjo pabaigos bombarduoja objektus Sirijoje, kad paremtų B.al Assado sausumos kariuomenės puolimą, pirmadienį pažadėjo padaryti „viską, kas būtina“, jog Damaskas laikytųsi paliaubų susitarimo, kurį V.Putinas suderino su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama).

REKLAMA

Tačiau kai kurie Vašingtono pareigūnai reiškė abejones, ar Rusija laikysis šių paliaubų.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry antradienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos svarsto „atsarginį planą“, kaip elgtis, jeigu Damaskas ir Maskva nevykdys savo įsipareigojimų.

Atsarginiam planui – per anksti

Rusijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu nurodė, kad Maskvai nežinoma apie jokį „atsarginį planą“, ir pabrėžė, kad svarbu laikytis dabartinio susitarimo.

„Iš karto, kai tik Rusijos ir JAV prezidentai pritarė ugnies nutraukimo iniciatyvai Sirijoje, iš JAV sąjungininkių sostinių, ir iš paties Vašingtono, pasigirdo balsų, kurie ėmė abejoti šių susitarimų gyvybingumu“, – sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

REKLAMA

„Mes atvirai norime pasakyti, kad šiuose balsuose skamba kvietimai į karą, ne į taiką“, – pridūrė jis.

Kremliaus atstovas D.Peskovas taip pat tvirtino, kad dar per anksti kalbėti apie kitus planus.

„Žinote, dabar koncentruojamės į planą A, – sakė jis žurnalistams. – Manome, kad mūsų prioritetas yra aptarinėti, kaip realizuoti tą planą, tą iniciatyvą, kurią išvakarėse suformulavo abiejų šalių prezidentai“.

„Manome, kad per anksti apskritai kalbėti apie kažkokius kitus planus, dabar svarbiausia užduotis – pasiekti realaus ugnies nutraukimo tų grupuočių, kurios palaiko abiejų prezidentų iniciatyvą, atžvilgiu“, – pridūrė D.Peskovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sirijos prezidento B.al-Assado patarėja B.Shaaban, kuri yra atvykusi į Maskvą, taip pat sakė, nežinanti nieko apie atsarginį planą.

„Kai kalbama, esą JAV turi „planą B“, aš nežinau, kas turime omenyje. Bet tikiuosi, kad toks planas skatins taikos įgyvendinimą ir kraujo liejimo nutraukimą, bei pasitarnaus Sirijos liaudies interesams“, – sakė ji ekspertų posėdyje Maskvoje.

„Nežinau, ar tokiais pareiškimais siekiama daryti spaudimą (Sirijos valdžiai), bet spaudimą reikėtų daryti kitiems, o ne Sirijos vyriausybei, nes valdžia jau pareiškė sutinkanti su Rusijos ir JAV iniciatyva“, – pridūrė B.Shaaban.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų