REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo pirmadienio streikuojantys mokytojai ir toliau nedirbs – trečiadienį Vyriausybėje vykusios derybos baigėsi nesutarus dėl streiko nutraukimo.

Nuo pirmadienio streikuojantys mokytojai ir toliau nedirbs – trečiadienį Vyriausybėje vykusios derybos baigėsi nesutarus dėl streiko nutraukimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po derybų Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus žurnalistams sakė, kad dėl mokytojų reikalavimų šią savaitę dar kartą numatoma šaukti valdančiųjų partijų politinę tarybą, o derybos su mokytojais toliau vyks pirmadienį.

REKLAMA

„Profsąjungos pateikė naują reikalavimą – tai yra mažesnį negu buvo prieš tai, tačiau tokį, kurios vis dėlto Vyriausybė savo turimais asignavimais negali įgyvendinti (...). Politinė taryba apsispręs, ar iš tikro bus peržiūrimas biudžetas, ar nebus“, – sakė R.Vaitkus.

Pedagogai teigia sumažinę savo reikalavimus, jie sutiktų, kad nuo rugsėjo mokytojų algoms būtų papildomai skiriama ne 18 mln. eurų, o per 12 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų reikalavimas yra nuo rugsėjo mėnesio padidinti 5 proc. darbo užmokestį visiems pedagogams, tai kainuotų Vyriausybei šiek tiek mažiau (...), praktiškai visa suma sudarytų 12,8 mln. eurų. Tai yra pagrindinis mūsų derybų objektas“, – trečiadienį po susitikimo Vyriausybėje sakė Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos pirmininkas Eugenijus Jesinas.

Be to, trečiadienį profsąjungų vadovai sako išgirdę premjero Algirdo Butkevičiaus atsiprašymą dėl pedagogų profesinių sąjungų siejimo su Rusija.

A.Butkevičius, antradienį pareiškęs apie švietimo darbuotojų profesinėms sąjungoms Rusijos daromą įtaką, trečiadienį savo poziciją sušvelnino teigdamas, kad „demokratiniais procesais Lietuvoje – galimybe laisvai reikšti savo nuomonę, protestuoti – atidžiai domisi priešiškos propagandos jėgos, informacinių karų kūrėjai ir planuotojai“. Trečiadienį jis kartu pažymėjo nemanantis, kad švietimo darbuotojų profsąjungos, juo labiau pedagogai, galėtų pasiduoti svetimoms įtakoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Premjeras nebuvo derybų pradžioje, atėjo pavėlavęs, į derybų pabaigą. Mūsų atsiprašė už, sakykime, vakarykštį nesusipratimą. Manau, kad tai yra geras ženklas, tikiuosi, kad kitą savaitę galėtų jau praėjus emocijoms prasidėti rimtos derybos“, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Pirmadienį neterminuotą streiką pradėjo 233 ugdymo įstaigos, antradienį jį tęsė 200, trečiadienį – 190 mokyklų ir darželių (7 iš jų prie streiko prisidėjo trečiadienį). Iš viso Lietuvoje yra per 2 tūkst. mokyklų ir darželių.

REKLAMA

Streiką paskelbusiose mokyklose streikuoja ne visi darbuotojai. Trečiadienį streike dalyvauja 5,5 tūkst. švietimo įstaigų darbuotojų, 5 tūkst. iš jų – pedagogai, nurodo Švietimo ir mokslo ministerija, remdamasi iš savivaldybių gautais duomenimis. Iš viso Lietuvoje yra per 33 tūkst. mokytojų.

Švietimo profesinės sąjungos pirmadienį neterminuotą streiką pradėjo reikalaudamos didesnių algų ir kitų pertvarkų. To reikalaudami pedagogai dar gruodį rengė įspėjamuosius streikus, o praėjusią savaitę Vilniuje vyko mitingas.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų