REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Adolf Hitler (nuotr. SCANPIX)

Vienas brutaliausių tironų istorijoje buvo šizofrenikas, kuris siekė įvykdyti kerštą už vaikystėje iškęstus įniršio metus. Taip tvirtina amerikiečių psichologas ir Harvardo profesorius Henry Murrayus, rašo businessinsider.com.

5

Vienas brutaliausių tironų istorijoje buvo šizofrenikas, kuris siekė įvykdyti kerštą už vaikystėje iškęstus įniršio metus. Taip tvirtina amerikiečių psichologas ir Harvardo profesorius Henry Murrayus, rašo businessinsider.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1943 metais JAV Strateginių tyrimų valdyba, CŽV pirmtakė, paskyrė H. Murray'ų studijuoti A. Hitlerio asmenybę ir pabandyti nuspėti jo elgesį. Savo 229 lapų raporte, pavadintame „Adolfo Hitlerio asmenybės analizė“, mokslininkas pabrėžė, kad A. Hitleris yra paranojiška, subyrėjusi asmenybė, kuri „nepajėgi kurti normalių žmogiškų santykių“.

REKLAMA

„Yra visiškai neįmanoma iš jo tikėtis gailestingumo ar žmogiško elgesio“, - rašo mokslininkas.

Po žlugdančios vaikystės Hitleris jautė pareigą dominuoti visais klausimais

Hitleris kentėjo nuo nepakenčiamo nepilnavertiškumo, didele dalimi sukelto jo silpnos, pažeidžiamos išvaizdos vaikystėje. Jis atsisakydavo eiti į mokyklą, nes jam buo gėda dėl to, jog jis, lyginant su kitais, buvo prastas mokinys. Jo motina visada jį ramindavo ir neleisdavo jam mesti mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis niekuomet nedirbo jokio fizinio darbo, nesportavo ir buvo laikomas visiškai netinkamu eiti į Austrijos armiją“, - rašoma raporte.

Su nesaugumo jausmu jis kovojo garbindamas „brutalią jėgą, fizinę galią, beatodairišką dominavimą ir karines pergales“. Net kalbant apie jo seksualinį gyvenimą, Hitleris aprašomas kaip „visiškas mazochistas“, kuris žemino ir užgauliojo savo partneres.

Daug jo pykčio kilo iš sunkaus Edipo komplekso

Būdamas vaikas Hitleris kentėjo nuo Edipo komplekso – mylėjo savo motiną ir nekentė tėvo. Raporte rašoma, kad kompleksą galėjo sukelti tai, kai jis užtiko savo tėvus besimylinčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Adofas pataikavo savo tėvui ir su juo elgėsi pagarbiai, tačiau jį vertino kaip priešą, kuris valdė šeimą remdamasis „tironiškų žiaurumu ir neteisybe“. Mokslininko teigimu, Hitleris pavydėjo savo tėvui vyriškos jėgos ir svajojo jį pažeminti tam, kad atkurtų „prarastą mamos didybę“.

16 metų Hitleris nerodė jokių ambicijų ir konkurencinumo, nes jo tėvas mirė ir jis dar nebuvo atradęs naujo priešo.

Hitleris dažnai jautėsi nevyriškas

Dar vienas smūgis Hitlerio vyriškumui – „nesugebėjimas normaliai santykiauti“. Tai H. Murray‘ui papasakojo jo buvę partnerės. „Šį fizinį trūkumą galima vertinti kaip priežastį to, jog jis perdėtai troško būti viršesnis. Nepajėgdamas pademonstruoti savo vyriškos galios prieš moterį, jis tai kompensavo demonstruodamas neprilygstamą galią vyrams visame pasaulyje“, - teigiama ataskaitoje.

REKLAMA

Kaip jau buvo minėta, kai Hitleris intymiai suartėdavo su moterimis, jis elgdavosi mazochistiškai. Kalbama, kad jis turėjo daug partnerių, o vėliau vedė savo ilgametę meilužę Evą Braun, likus vos kelioms valandoms iki to momento, kai jie kartu nusižudė Berlyno bunkeryje.

Jis kentėjo nuo nesugebėjimo priimti sprendimus ir dažnai palūždavo

Net būdamas savo galios viršūnėje, jis dažnai emociškai palūždavo.

„Jis kentėdavo nuo košmarų ir būdavo laikotarpių, kai energija, pasitikėjimas, galia ir gebėjimas priimti sprendimus jį tiesiog apleisdavo“, - rašo Murray‘us.

REKLAMA

Pasak H. Murray'aus, Hitlerio ciklas nuo nevilties iki veiksmingumo vykdavo tokia tvarka:

  1. Emocinis protrūkis, įniršio priepuolis ir kaltinimai, pasibaigiantys ašaromis ir savęs gailėjimu;
  2. Inercijos periodai, išsekimas, melancholija ir nesugebėjimas priimti sprendimus;
  3. Valandos nusiminimo ir kankinančių košmarų;
  4. Atsigavimo laikas;
  5. Pasitikėjimas savimi ir ryžtingas sprendimas.

Šie penki žingsniai galėdavo nutikti per parą , o kartais – užtrukti kelias savaites.

Jis gėdinosi savo kilmės

Hitleris vertino „gryną, vokišką kraują“, kurį jis siejo su aristokratija ir grožiu. Mokslininkas pateikė tam tikrą jo „maišyto kraujo“ baimės paaiškinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Būdamas dvylikos metų, jis buvo prigautas atliekantis seksualinį eksperimentą su maža mergaite. O vėliau jis, atrodo, ėmė jausti nenumaldomą sifilio baimę. Jis bijojo per kontaktą su moterimi užteršti savo kraują. Lytinius santykius jis vertino kaip kažką labai bjauraus“, - rašoma raporte.

Hitleris neigė, kad jo tėvas buvo nesantuokinis vaikas ir turėjo bent dvi žlugusias santuokas. Taip pat – kad jo senelis ir krikšto tėvas buvo žydai, o viena iš jo seserų buvo turtingo žydo meilužė.

Hitleris savo neapykantą išliejo ant žydų, nes jie buvo lengvas taikinys

H. Murray‘us aiškina, kad žydai buvo grupė, į kurią jis galėjo projektuoti savo nepasitenkinimą, nes jie „nesmogs atgal kumščiais ir ginklais“.

REKLAMA

Antisemitinės karikatūros buvo siejamos ir su kitais dalykais, kurių nemėgo Hitleris – verslu, materializmu, demokratija, kapitalizmu ir komunizmu. Jis norėjo iš žydų atimti jų turtus ir galią.

Hitleris tarsi „hipnotozuodavo“ tuos, su kuriais kalbėdavo

Nors buvo žinoma apie silpną negailestingojo nacių lyderio rankos paspaudimą, bendrai jo buvimas buvo tarsi hipnotizuojantis. Jis gaudavo daug komplimentų dėl savo pilkai mėlynų akių, nepaisant to, kad jos būdavo apibūdinamos kaip „negyvos“.

Šaltinių teigimu, Hitleris, susipažindamas su naujas žmonėmis, atrodydavo drovus arba prastos nuotaikos, nelabai sugebėdavo koordinuoti gestus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų