REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (nuotr. Fotodiena.lt)

Liberalų sąjūdis – ne vienintelė partija, galinti pasigirti sparčiai didėjančiu populiarumu. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) taip pat gali pasigirti lyg ant mielių kylančiais reitingais ir panašu, jog ši partija po Seimo rinkimų gali tapti itin geidžiamu valdančiąją koaliciją formuojančių partijų partneriu.

13

Liberalų sąjūdis – ne vienintelė partija, galinti pasigirti sparčiai didėjančiu populiarumu. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) taip pat gali pasigirti lyg ant mielių kylančiais reitingais ir panašu, jog ši partija po Seimo rinkimų gali tapti itin geidžiamu valdančiąją koaliciją formuojančių partijų partneriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų lapkritį portalo delfi.lt užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, už LVŽS Seimo rinkimuose balsuotų 5,3 proc. respondentų, pernai gruodį partijos reitingas pakilo 5,6 proc., o jau šių metų vasarį delfi.lt skelbtos „Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis LVŽS reitingas ūgtelėjo iki 6,8 proc. įsitvirtino populiariausių partijų šeštuke, priartėdama prie Darbo partijos (7,4 proc.) ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ (8,6 proc.)

REKLAMA

Apie tai, kokius tikslus LVŽS kelia Seimo rinkimuose, kiek mandatų parlamente partija galėtų iškovoti, su kokiomis kitomis partijomis galėtų bendradarbiauti, jeigu būtų pakviesta į valdančiąją koaliciją – portalo tv3.lt interviu su LVŽS pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

Naujausia visuomenės nuomonės apklausa rodo, kad Seimo rinkimuose LVŽS palaikytų 6,8 proc. rinkėjų. Taigi, intensyviai pagal populiarumą vejatės partiją „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partiją. Ar tikitės kilti dar aukščiau ir galbūt aplenkti „darbiečius“ ar net „tvarkiečius“?

REKLAMA
REKLAMA

Taip, mes, be abejonės, mes esame užsibrėžę sau didelius tikslius. Mes esame vertybinė partija ir mūsų kelias į žmonių palaikymą yra ilgesnis. Jeigu išeini su pasiūlymais labai konkrečiais ir už juos neatsakai, kaip elgiasi kai kurios partijos, kurios dabar yra valdžioje. Mes šnekame apie švietimą, apie kultūrą, apie daugelį kitų dalykų, kaip apie prioritetinius, kaip apie pamatinius dalykus. Galima, aišku, šnekėti apie minimalų atlyginimą ir apie jį tešnekėti. Žmonės norisi to aiškumo, bet dažniausiai tie skaičiai yra iškreipiami specialiai dėl rinkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes tuo keliu neiname. Dėl to mūsų tas augimas yra ne proginis, o ilgalaikis. Jis turėtų tęstis toliau. Šitas augimas mūsų nestebina, nes mus vis labiau atranda miesto gyventojai ir vis daugiau žmonių mieste už mus balsuoja.

Šnekant apie rinkimus, tai taip, mes, be abejonės, manome, kad šitas Jūsų dvi paminėtas partijas įveiksime Seimo rinkimuose ir tuo net neabejojame, kadangi šitie rinkimai, matyt, skirsis nuo ankstesnių tuo, kad gal bus pradėta kalbėti apie vertybes. Kalbant apie rinkimų rezultatą, tai aš manau, kad, kai mes paskelbsime savo kandidatų sąrašą ir pradėsime šnekėti apie programą, tie procentai turėtų dar labiau išaugti.

REKLAMA

Užsiminėte, kad esate Seimo rinkimuose užsibrėžę „didelius tikslus“. Kokie tikslai? Kiek mandatų parlamente sieksite užimti?

Mes Seimo rinkimuose dalyvausime su partneriais, bet ne koalicijoje, o su daug nepartinių žmonių, kuriems kelias į Seimą buvo uždarytas kai kuriais Seimo sprendimais. Visuomeniniai komitetai, kurie sėkmingai dalyvavo savivaldos rinkimuose, buvo atriboti nuo Seimo rinkimų, bet jų atstovai mūsų sąrašuose bus.

Kalbant tik apie mūsų pačių galimybes Seimo rinkimuose, tai mes galvojame, kad 10-15 mandatų Seime galime turėti, bet atsiradus partneriams, kuriuos mes tikrai turėsime, tada mandatų skaičius gali tik padidėti. [...]

REKLAMA

Politikos apžvalgininkai, kalbėdami Seimo rinkimus, akcentuoja, kad LVŽS gali tekti itin svarbus vaidmuo, formuojant valdančiąją koaliciją. Kokios yra partijos politinės preferencijos? Su kuriomis partijomis galėtume dirbti vienoje koalicijoje?

Dėl to, kad mes neturėjome kažkokių skandalų, neturime korupcinės istorijų, kuo negali realiai pasigirti nei viena kita partija – gal nebent tik Lietuvos lenkų rinkimų akciją – tai šitoje vietoje politologų vertinimas, kad mūsų, kaip partnerių, pageidaus bet kokios kitos partijos, kurios formuotų valdančiąją koaliciją, yra suprantamas, tai yra akivaizdu. Mes tai žinome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie mūsų pačių požiūrį, tai pirmas klausimas, su kuo mes nenorėtumėme dirbti. Pirmiausia, tai yra būtų partija „Tvarka ir teisingumas“ ir Darbo partija, nes partijos, kurios yra pačios, kaip organizacijos, kaltinamos korupcija ir vienai partijai jau tas oficialiai patvirtinta ir teismo sprendimu, turiu omenyje, kad nusikaltimai yra padaryti, korupcijos faktai yra aiškūs, tik tiek, kad gali vertinti, ar teismo sprendimai yra pakankamai rimti, ar nepakankamai. Aišku, vertinti nesiimsime.

Yra partijos Seime, kurios mūsų yra vertinamos kitaip, tai yra socialdemokratai, konservatoriai ir liberalai. Mes juos, kaip galimus partnerius, visus matome. Dvi iš šių partijų – konservatoriai ir liberalai – pareiškė, kad jie labai norėtų, kad mes su jais dirbtume. Socialdemokratų dar tokio pareiškimo, bet aš manau, kad jis netrukus atsiras. [...]

REKLAMA

Yra dar Lietuvos lenkų rinkimų akcija, kuri pozicionuoja šiandien, kad nelabai galėtų valdančiojoje koalicijoje. Nesu tikrai prieš lenkų tautybės žmones ar juo labiau prieš Lietuvos lenkų rinkimų akciją, [...] bet jie dirbo Vyriausybėje ir iš jos pasitraukė. Šitoje vietoje mes esame šalininkai to, kad vis dėlto mes turime ginti lietuvių kalbos interesus, todėl būtų sunkiau čia rasti bendrų taškų.

Vis dėlto, kai kurios LŽVS programos nuostatos skiriasi nuo pozicijų partijų, kurios įvardijote save potencialiais partneriais, pavyzdžiui, Jūsų pasisakote už progresinių mokesčius, o liberalai šiai idėjai nepritaria. Ar pavyktų surasti kompromisus?

REKLAMA

Tikriausiai nėra tokių partijų šiandien Lietuvoje, kurių tikslai, vertybės visiškai atitiktų, nes tai būtų dvyniai.

Grįžtant prie tų dalykų, kurie labai svarbūs, galėčiau pabrėžti, kad, pavyzdžiui, mes niekada nesutiksime su tuo, kad Lietuvoje būtų statoma atominė elektrinė. Jeigu ta koalicija, kuri bus formuojama, pasakys, kad „mes ją statome“, tada toje koalicijoje mūsų nebus.

Jeigu šnekėti apie švietimo klausimus, tai manau, kad mokinio krepšelis yra baisus sprendimas, kurio pasekmes mes iki šiol turime ir tos pasekmės toliau kenkia vaikams, mokykloms. [...]. Jeigu šeimos vertybių klausimu mums pasakytų, kad reikia įteisinti šeimų sukūrimą vienos lyties asmenų, tai mes nesutiksime. [...]

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš manau, kad vertinant tas partijas, kurias išvardinau, jos yra tikrai lankstesnės kompromisams negu mes. Aš nežinau, ar jos įvardintų šiandien klausimą, dėl kurio jos neitų į koaliciją. Mes tokius klausimus turime dėl to mes nebūsime toks jau paprastas derybų partneris. Jeigu mes būsime koalicijoje, reiškia bus sutikta su tuo, kad vienu, antru, trečiu klausimu, tarkime, atominė elektrinė, tie klausimai toje kadencijoje, kada mes būsime Vyriausybėje, jie nebus keliami taip, kaip norėtų kiti koalicijos partneriai.

Prieš kelis metus kilo konfliktas tarp Jūsų ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Andriumi Kubiliu, dėl kurio teiginių, jog esą Jūs ir Jūsų valdomas „Agrokoncernas“ patiria Rusiją įtaką, kreipėtės į teismą dėl šmeižto. Dabar konservatorius Jūs įvardijate kaip potencialius LVŽS partnerius. Ar tai reiškia, kad karo kirvis tarp Jūsų ir A. Kubiliaus jau užkastas?

REKLAMA

Aš šioje vietoje padariau tai, ką turėtų padaryti kiekvienas politikas, kada jis neteisingai šmeižiamas. [...]

Kaip bus pasirinkta Lietuvos žmonių per rinkimus, kas gaus jų palaikymą, tai su tais ir reikia šnekėtis. Jeigu tas palaikymas bus duotas konservatoriams ir jeigu jie dalyvaus Vyriausybės formavime, reiškia, kad mes šnekėsime su jais. Čia negali būti jokių asmeniškumų. Tai nebuvo mano asmeninis kažkoks jausmas tam politikui. Tai buvo tiesiog politiko reakcija į tai, kada žmonės pavartojo kažkokius epitetus, kurių neįmanoma vartoti, nes tam nėra jokio pagrindo. Ir tas teisme buvo aiškiai pasakyta – kad nėra jokių pažymų.

REKLAMA

Pone R. Karbauski, grįžkime dar prie artėjančių Seimo rinkimų. Jeigu LVŽS pakliūtų į valdančiąją koaliciją, apie kokio ministro portfelio Jūs pats norėtumėte?

Daug metų dirbau ir dabar esu Šiaulių rajono tarybos narys, padedu įgyvendinti tuos sprendimus, kurie blaivybės judėjimą neša per visą Lietuvą. [...]

Aš žiūriu į savo darbą taip, kad noriu sutelkti žmonės, formuluoti tam tikras problemas, jų sprendimo būdus. Buvimas kažkurioje ministerijoje labai apriboja sritį, kurioje gali veikti.

Aš realiai, jeigu pakliūsiu į Seimą, jeigu bus frakcija, galbūt būsiu frakcijos vadovas. Neturiu asmeninių ambicijų ar noro tapti kažkuo Vyriausybėje.

Dėkoju už pokalbį.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų